Microsoft publiserte i helgen den første offentlige betaversjonen av Windows 7, etter å først ha blitt nødt til å fjerne nedlastingslinken på grunn av for stor belastning på selskapets servere. Betaversjonen ligger imidlertid nå tilgjengelig på Microsofts nettsider, og alle som ønsker det kan laste den ned gratis i løpet av de neste par ukene.

Les også: Windows 7 veltet serverne

Dagensit.no har testet Windows 7 et par dager på to ulike pc-er, og sitter igjen med et svært godt førsteinntrykk. Ikke bare virker operativsystemet dønn stabilt, det er også raskere enn Windows Vista – og mange av irritasjonsmomentene fra Vista er borte. Samtidig introduseres mange nyttige nye funksjoner.

 

Noe av det Windows Vista har fått mest kritikk for er at operativsystemet krever mye ressurser av pc-en. Det er likevel ingen tvil om at Vista er en stor oppgradering fra Windows XP, spesielt når det gjelder sikkerhet og stabilitet. I starten var det mye problemer med manglende drivere og både maskinvare og programvare som ikke fungerte som det skulle. Nye drivere fra maskinvareprodusentene og lanseringen av service pack 1 har imidlertid rettet på mye av dette og gjort Vista til et bedre operativsystem.

Bygger på Vista
Windows 7 bygger på Vista, og det betyr at det meste som fungerer i Vista også skal fungere i Windows 7. Mye av det beste fra Vista er beholdt, og mye av det Microsoft har blitt kritisert for er blitt forbedret eller endret.

Noe av det mest gledelige er at Windows 7 virker merkbart raskere enn Windows Vista, selv om vi tross alt fortsatt snakker om en betaversjon. Vi satte opp en bærbar pc (Dell Latitude E6400) med både Windows 7 og Windows Vista (”dual boot”), og testet ytelsen med testprogrammet PCMark Vantage. I tillegg testet vi hvor lang tid det tok å starte opp og avslutte begge versjonene av Windows, og hvor lang tid det tok å sette maskinen i dvalemodus (og ”våkne opp igjen”).

 

Vi oppnådde et testresultat på 3.970 poeng i Windows Vista og 4.210 poeng i Windows 7. Det betyr at Windows 7 var ca. 6 prosent raskere. PC Mark Vantage består også av underkategorier hvor forskjellene var enda større. I kategorien ”PC Mark Music” var Windows 7 rundt 27 prosent raskere, mens det i ”PC Mark TV and Movies” var hele 2,7 ganger raskere. I andre kategorier var forskjellene mindre, og i kategorien ”PC Mark Gaming” var Vista litt raskere enn Windows 7.

Oppstart av Windows 7 tok rundt 44 sekunder, mot 50 sekunder i Vista. Det tok 18 sekunder å stenge ned Windows 7, mens samme operasjon tok 31 sekunder i Vista. Også hvile- og dvalemodus var en del raskere. Windows 7 er imidlertid fortsatt en sinke i forhold til tilsvarende tider på Mac OS X.

Mindre forstyrrende
Noe av det som har irritert mange Vista-brukere mest er den såkalte ”User Account Control”-funksjonen (UAC) som skal gjøre pc-en sikrere ved at du som bruker må bekrefte systemendringer og installasjon av programmer eller drivere. I Vista får du opp UAC-dialogboksene veldig ofte, noe som irriterte enkelte brukere så mye at de skrudde av funksjonen – med vesentlig redusert sikkerhet som resultat. Denne funksjonen eksisterer fortsatt i Windows 7, men er blitt langt mindre påtrengende.

Selve brukergrensesnittet i Windows 7 har mange likheter med Vista, men alt virker mer strømlinjeformet. Man har beholdt det beste fra Vista, fjernet en del unødvendige ting, forenklet litt – og lagt til noen nye funksjoner. Resultatet er etter vår mening svært vellykket.

Smartere og bedre oppgavelinje
En av de mest synlige nyhetene er en ny og forbedret oppgavelinje som har visse likheter med ”Dock”-linjen i Mac OS X.

 

Du kan feste de programmene du bruker mest som ikoner på oppgavelinjen. Når du starter opp programmer havner ikke disse hulter til bulter på oppgavelinjen, slik som i Windows XP eller Vista – men i stedet som store ikoner som samler alle vinduene du har åpent under hvert ikon. Alle Word-dokumentene du har åpne vil for eksempel vises under Word-ikonet på oppgavelinjen.

Holder du markøren over for eksempel ikonet for Internet Explorer eller Word, vil du få opp en forhåndsvisning av alle vinduene du har åpent for det aktuelle programmet. Beveger du markøren over noen av forhåndsvisningene, vises det aktuelle vinduet i full størrelse. Dermed kan du raskt finne frem til det vinduet du er ute etter.

Høyreklikker du på noen av ikonene på oppgavelinjen får du opp en liste over de siste filene du har hatt åpne i det aktuelle programmet. Noen ganger får du også opp liste over de mest vanlige oppgavene du kan utføre med programmet, for eksempel for ikonet for Windows Live Messenger hvor du kan endre påloggingsstatus eller gå direkte til e-post-innboksen din.

 

Rist vekk overflødige vinduer
Ved å bevege markøren ned i nederste høyre hjørne av skjermbildet vil alle vinduene på skjermen bli gjennomsiktige slik at du kan se skrivebordsflaten. Dette kan være praktisk hvis du bruker Windows’ såkalte ”Gadgets” – miniprogrammer som ligger på skrivebordet og viser for eksempel vær, kalender, aksjekurser, osv.

Windows 7 lar deg organisere vinduene enklere og kjappere enn tidligere. Du kan for eksempel dra et vindu ut i høyre eller venstre skjermkant, og vinduet vil automatisk plassere seg på halve skjermflaten. På den måten kan du enkelt plassere to vinduer ved siden av hverandre for å sammenligne innholdet eller kopiere innhold mellom to vinduer. Drar du et vindu opp i øvre skjermkant maksimeres vinduet automatisk. Ønsker du å minimere alle vinduer bortsett fra ett, tar du tak i vinduet og ”rister” det litt med musen – og alle de andre vinduene ”jages vekk” fra skjermen.

 

Lettere å finne filene
En av de mest nyttige nye funksjonene er ”Libraries”. Dette gjør det mulig å samle mapper som inneholder musikk, dokumenter, bilder, osv. slik at man lett finner dem igjen. I Vista og XP har du også egne mapper for musikk, bilder, osv., men i Windows 7 kan du enkelt samle innhold fra flere forskjellige steder i en enkelt bibliotekmappe.

En annen nyttig funksjon er HomeGroup-funksjonen. Denne gjør det enkelt å koble sammen flere pc-er i et hjemmenettverk, slik at man kan dele for eksempel musikk- og bildefiler. Da vi installerte Windows 7 på den første pc-en i nettverket fikk vi en nøkkel som vi siden måtte taste inn på pc nummer to. Når dette var gjort kunne begge pc-ene se hverandres filer. Du kan selv velge hva du ønsker skal være privat.

 

Windows Media Player er nå ute i versjon 12, og støtter flere nye formater, blant annet DivX. Brukergrensesnittet er også forenklet en del. Også Windows Media Center har fått en overhaling. I tillegg til en oppussing av brukergrensesnittet skal Media Center også få bedre støtte for digital-tv.

Les også: Slik gjenoppstår stue-pc

Som Dagensit.no har skrevet tidligere , har Microsoft valgt å la være å inkludere en del programmer som følger med som standard i Vista. Disse programmene er nå en del av en Windows Live-samlepakke som må lastes ned og installeres i etterkant. I tillegg til Messenger og Live Mail, får du også med blant annet et ganske bra bildegalleriprogram, samt videoredigeringsprogrammet Movie Maker.

Det vil føre altfor langt å gå inn på alle de nye funksjonene i Windows 7, men hvis du er interessert i å lese mer om dette anbefaler vi Microsofts egne nettsider . Eller du kan laste ned operativsystemet herfra og teste det ut selv.

(NB! Vi gjør oppmerksom på at vi har testet en betaversjon, og at mye i Windows 7 kan endres før den endelige versjonen blir lansert.)

Les også:Slik blir teknologiåret 2009(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.