Markedet for speilreflekskamera har eksplodert og det er mange nye modeller å forholde seg til. På toppen av Nikons sortiment for kamera under 10 000 kroner finner vi D90. Der konkurrentene har satset på små kamerahus og kompaktkamera-funksjoner satser Nikon knallhardt på bildekvalitet. Og det betaler seg.

Kamerahus
Som nevnt er ikke D90 det minste speilreflekskameraet på markedet. Men det er ikke så tungt som man skulle tro etter størrelsen. Det er velbalansert, men mye avhenger selvsagt av hvilket objektiv man velger.

Betjeningen er fornuftig lagt opp, og velegnet for tohånds bruk. De mest aktuelle justeringene for hvert program kan endres med en hånd dersom man gjør endringer mens man ser i søkeren. Grunnprinsippene er de samme som i tidligere modeller så gamle kjente vil ikke ha noe problem med å kjenne seg igjen.

 

Skjermen er på tre tommer og er av høy kvalitet, bedre enn for eksempel Canons Eos 40D. D90 støtter også LiveView som gjør at man kan bruke skjermen i stedet for søkeren til å finne motiv, som på et kompaktkamera, men de fleste vil nok holde seg til søkeren for stillbilder.

Nikon D90 er ikke et kamera for de som alltid kjører på grønt, det vil si lar kameraet stå på Auto og knipser i vei. Her er det gode og enkle muligheter for innstillinger for de som gjerne tar samme bilde mange ganger. Det kan diskuteres om systemet for instillinger er bedre eller dårligere enn hos Canon og Olympus, men min oppfatning er at mye uansett handler om å gjøre seg kjent med utstyret. Og D90 er ikke noe problem å bli kjent med og betjene raskt når det trengs.

 

Bildekvalitet
Heldigvis leverer Nikon D90 på det aller viktigste området, nemlig bildekvaliteten. Den tar veldig fine bilder selv med høy ISO-verdier, som lar deg ta bilder uten blits i lite lys. Testmodellen vår hadde en 18-105 mm VR- linse (bildestabilisator) som standard, og dette er uten tvil den beste pakkelinsen jeg har sett. Med gode objektiver vil kameraet uten problem levere bilder av høy nok kvalitet også for mange profesjonelle behov. Som journalist, for eksempel, er det mer enn godt nok og blir dermed en langt rimeligere investering enn Nikon D300 eller EOS 50D.

 

Video
D90 ble annonsert som det første speilreflekskamera med mulighet for HD videoopptak. Det er jo kjekt å ha, men det er ikke derfor du skal kjøpe kameraet. For det første er ikke ergonomien tilpasset video. For det andre er heller ikke betjeningen spesielt godt tilpasset. Det tredje argumentet er at kvaliteten på filene ikke blir god nok, så man bør heller bruke noen kroner på et rimelig videokamera.

Konklusjon
Nikon D90 er et veldig bra kamera som vekket min begeistring umiddelbart både på grunn av bildekvalitet og enkelhet i bruk. Kameraet har allerede vært i salg en periode og selges nå for under 10 000 kroner med linse og rundt 6 500 for bare kamerahuset. Dette gjør at D90 får en krystallklar anbefaling fra meg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere tester i vår testseksjon.