Google Nexus One er den første telefonen med Googles egen logo på seg. Google har brukt store ressurser på å utvikle det mobile operativsystemet Android, men hadde inntil nylig ikke nevnt noe om å selge et fysisk produkt selv.

Mange har lurt på hvorfor et av verdens ledende programvareselskaper har begynt å produsere mobiltelefoner. Svaret ble delvis avslørt nylig da Google-sjef Eric Schmidt uttalte at mobiltelefoner blir mye mer viktig enn pc-er i fremtiden, og at han har flyttet alle Googles beste ingeniører til mobilutvikling.

Uansett hva man tror motivasjonen er, så er det ingen tvil om at Google har gjort en grundig jobb med sin første telefon.

Det er også viktig å understreke at vi tester denne telefonen på grunn av dens strategiske viktighet. Den er foreløpig ikke planlagt for lansering i Norge, men andre telefoner med samme operativsystem og innmat vil komme snart.

Maskinvaren
De sentrale komponentene i Nexus One har betegnelsen Snapdragon. Normalt vier jeg lite oppmerksomhet til prosessorer og annen maskinvare i mine tester, men i dette tilfellet er det ganske sentralt.

Snapdragon har en prosessor på 1 GHz, noe som er mye til en mobiltelefon å være, og det raskeste man kan få i dag. I tillegg har den innebygget grafikkaksellerasjon, gps og modem. I praksis betyr dette at Nexus One kan løse flere oppgaver raskere. Den kan også benytte mer avansert grafikk enn de fleste andre telefoner uten at telefonen blir mye tregere.

Og det merkes godt!

Vi har tidligere testet HTC HD2 som har den samme prosessoren. Men den var basert på Windows Phone 6.5, et system som ikke utnytter Snapdragons fulle potensial. Dette er den første Android-telefonen med Snapdragon vi tester, og det er tydelig at programvare og maskinvare utfyller hverandre svært godt her.

Det er allerede annonsert flere andre telefoner fra Sony Ericsson, HTC og andre med Snapdragon og Android. Det er bare å glede seg.

Design
Selv om telefonen langt fra ser ille ut, er det ikke i designen den har sin største styrke. Google har lånt smaken til HTCs designere, og den har fått et uttrykk som verken vil provosere eller fascinere. Den er funksjonell og enkel. Oppmerksomheten blir dratt mot skjermen, som er av ypperlig kvalitet.

Google har satt av plass til softknapper til faste funksjoner som meny, hjem og tilbake. Softknapper er berøringsområder som aktiveres ved berøring, men som ikke er noen fysisk knapp å trykke ned. Dette fungerer bra.

Nederst har mobilen en navigasjonsperle for å bevege seg i programvaren, men denne blir sjelden brukt.

Nexus One er ganske tung, men føles mer solid enn overvektig.

 



Programvaren
Nexus One har operativsystemet Android 2.1 som kjerne. Alle telefoner på det norske markedet har hittil hatt Android 1.6. Forskjellene er kanskje ikke så synlige, ettersom Android er laget for å la seg tilpasse. To android-telefoner kan se vidt forskjellige ut, selv om de er basert på samme teknologi.

I Googles tilfelle har de gjort en god jobb med brukeropplevelsen. De vil gjerne vise frem hvor kraftig telefonen deres er og har en del dynamiske bakgrunner som reagerer når man trykker på skjermen eller vender telefonen.

La oss for eksempel si at man har et bakgrunnsbilde av vann. Hvis brukeren trykker på “vannet”, vil det kunne dukke opp ringer i vannet ut fra fingeren. Dette krever mye prosessorkraft og er en sniktitt på hva fremtidens brukersystemer kan tilby.

For demonstrasjoner av brukergrensesnittet, se her.

Du snakker - Nexus One skriver
En annen funksjon Google viser frem er tekst-til-tale og tale-til-tekst. Tanken er at man skal kunne diktere en sms, e-post eller nettadresse muntlig og få telefonen til å skrive ut det man sier. På samme måte kan man få lest opp tekst. Denne funksjonen er fortsatt under utvikling og fungerer kun på engelsk, men den viser hvilket potensial som ligger i dagens mobiltelefoner. Funksjonen fungerer bra, selv om den er rimelig ubrukelig på norsk.

 

Like bra som iPhone
Mye av poenget med Android er som nevnt at «alle» kan forandre på utseende og betjeningen av en telefon. Hittil har telefonprodusentene vært de som velger hvordan telefonen skal se ut og betjenes. Og Google viser at de ikke er helt borte når det gjelder brukervennlighet.

Faktum er at Google Nexus One har en veldig presis og bra berøringsskjerm. All navigasjon er forutsigbar og uten hakking. Den raske prosessoren viser nettsider og e-poster lynraskt, og man slipper å vente på at ting skal lastes. Eventuell venting skyldes laber dekning der man er.

Vi kommer ikke utenom å sammenligne Nexus One med iPhone. Min klare konklusjon er at jeg for første gang ikke kan si at iPhone er bedre å betjene. Personlig foretrekker jeg Nexus One fordi den har en del muligheter iPhone ikke har. For eksempel kan den kjøre flere oppgaver samtidig, som en pc. Med iPhone må du lukke programmet du bruker for å starte et annet.

Widgets og Market
Google Nexus One har et skrivebord likt det man finner på en pc. Skrivebordet er delt inn i fem skjermbilder som man kan bygge opp selv. Skjermbildene fylles med widgets eller snarveier. Widgets er små programmer som utfører enkle oppgaver. En widget viser for eksempel oppdatert informasjon om kalenderen din, statusoppdateringer fra Facebook eller sanntidsinformasjon fra Trafikanten. En rekke widgets ligger klare på telefonen, andre kan enkelt lastes ned.

Gjennom programmet Android Marketplace kan man laste ned over 20.000 applikasjoner etter samme metode som på iPhone. Foreløpig er alt gratis for norske brukere, men muligheten til å ta betalt for applikasjoner er på vei.

Android har også støtte for noe som heter aktive mapper. Disse fungerer omtrent som en indekseringstjeneste hvor innholdet automatisk oppdateres. For eksempel kan man ha en aktiv mappe som lister opp alle Facebook-venner med mobilnummer i profilen sin. Aktive mapper vil være kjent for brukere av Windows Vista eller Windows 7 hvor det heter Smarte mapper.

Konklusjon
Google Nexus One er en av de aller beste telefonene jeg noensinne har brukt. Og den er den desidert beste Android-telefonen, med en fantastisk brukeropplevelse. Den beviser hvorfor Android er det mest spennende mobile operativsystemet nå og antyder mye om hva som kan komme i nær fremtid. Jeg anbefaler ikke norske brukere å kjøpe en fra USA, ettersom det kommer liknende telefoner fra Sony Ericsson og HTC ganske snart, som er tilpasset det norske markedet.





Les flere tester i vår testseksjon.