Sony Ericsson Vivaz er navnet på den siste kameratelefonen fra Sony Ericsson. Den fremste egenskapen dens er at den kan gjøre videoopptal i HD kvalitet, nærmere bestemt 720p. Samtidig har designerne klart å holde størrelsen nede samt å vike unna den etter hvert så standardiserte «notatblokkformen» som så mange telefoner har nå.

Foto og video
Selv om dette må betegnes som en kameratelefon har ikke Sony Ericsson valgt å presse inn maksimalt med megapiksler. Vivaz har en bildebrikke på åtte megapiksler i stedet for 12 som enkelte ville forvente. Selv om det gjør bildene mindre, blir de ikke noe dårligere av at Sony Ericsson holder litt tilbake.

Bildekvaliteten er generelt sett veldig bra til mobilkamera å være, og utendørs kan man ta riktig fine bilder. Men de blir komprimert ganske mye av kameraet og tåler ganske lite forstørring. Innendørs og i svakt lys er resultatene dårligere, men dette er uansett et av de bedre mobilkameraene ute nå.

 

Videokvaliteten er også god og det er bra å kunne ta opp i hd-størrelse. Men det er kun sammenlignet med andre mobiler at kvaliteten kan kalles god. Vær oppmerksom på at det kun er snakk om hd-størrelse på filmene og på ingen måte hd-kvalitet. Filmene er sterkt komprimerte og detaljene er langt fra det man assosierer med hd.

Uansett, hvis du filmer mye og vil bruke mobilen til dette er Vivaz den beste på markedet nå.

Programvaren til kameraet byr på en del innstillinger som ansiktsgjenkjenning og nattmodus. Det kunne gjerne vært enda mer funksjonalitet, og det kunne gjerne gått fortere, men det man får fungerer bra nok.

Programvare
Sony Ericsson Vivaz er basert på Symbian S60. Dette systemet har eksistert lenge og blitt videreutviklet underveis. Det som preger trykkskjermtelefoner med S60 er at de ikke føles like gjennomtenkte som andre systemer som er laget med tanke på trykkskjerm. Men det er likevel ganske brukervennlig, selv om det gjerne kreves noen flere klikk å komme fram dit man vil.

Vivaz har mange av de applikasjonene man trenger ferdig installert. Det er støtte for sosiale nettverk som Facebook og Twitter, samt bildetjenesten Picasa, men det er vanskelig å skaffe tilgang til de som ikke er inkludert fra fabrikken. Å skaffe seg enkel tilgang til de tjenestene man selv ønsker er noe man forventer i 2010 og Vivaz har en stor svakhet i sine begrensninger. En telefon med så stort fokus på foto og video bør i det minste støtte verdens største bildetjeneste, Flickr.com.

For øvrig finnes applikasjoner for det meste fra å se på dokumenter og regneark til musikk og film. Nettleseren er også ganske god.

 

Design
Trykkskjermtelefoner har det siste halve året blitt mer og mer lik hverandre. De er flate og rektangulære med mer eller mindre runde hjørner. Her tilbyr Vivaz et forfriskende nytt utseende. Sony Ericsson har satset mer på runde former, noe som fungerer bra. Telefonen både ser bra og ut ligger godt i hånden. Designen er nok det mest spennende med denne telefonen.

Fotoobjektivet på baksiden er plassert på midten i stedet for til siden. Dette er ikke så vanlig, men antakelig et resultat av den buede baksiden. Hadde ikke objektivet sittet på midten ville det ødelagt telefonens form om det skulle pekt rett fram.

Sony Ericsson har lagt til egne utløserknapper for foto og video samt volum og zoom.

Konklusjon
Sony Ericsson Vivaz er en litt kjedelig telefon, med et spennende utseende. Hvis du ikke er opptatt av å laste ned applikasjoner og utnytte telefonen maksimalt, så kan den godt passe for deg. Den tar gode bilder og er bra på video. Men jeg mistenker at Vivaz Pro, som får utskyvbart tastatur, blir mer populær. Velg denne om du vil ha en god kameramobil med trykkskjerm, men ikke er av de mest avanserte brukerne.



Les flere tester i vår testseksjon.