Forskjellen mellom bildekvaliteten fra vanlig DVD og den til Blu-ray er nesten like stor som vi opplevde da vi gikk fra VHS til DVD på slutten av 90-tallet. Dessverre er det mange som ennå ikke har opplevd bildekvaliteten fra Blu-ray, men velger å leve med vanlig DVD (eller, gud forby, nedlastete filmfiler!).

De som har sett skikkelig HD-video i full oppløsning, skjønner oss når vi oppfordrer alle til å skaffe seg en Blu-ray-spiller! Du tenker kanskje: ”Men DVD-spilleren min har oppskalering til Full HD.” I virkeligheten er dette imidlertid det samme som å forstørre et lite bilde. Greit nok, det blir større, men også mer uklart og grumset.

Mange flatskjermeiere lever dessuten med elendig tv-lyd. For, av stadig tynnere skjermer kommer stadig dårligere lyd.

Vi tester:

Den rimelige løsningen
Den totale løsningen på begge disse problemene er et alt-i-ett-anlegg med både høyttalere, forsterkning og Blu-ray-avspilning. Alt i én og samme pakke.

I motsetning til hva mange tror, trenger ikke dette å være dyrt. Og det som er billig trenger heller ikke være dårlig.

For fem år siden måtte forbrukerne betale minimum 8-10 000 kroner for et alt-i-ett-anlegg med DVD-avspilling, dersom anlegget skulle oppfylle visse krav til kvalitet.

Priskrigen pågår på sitt sterkeste, noe som har ført til at man nå kan få anlegg med akseptabel lyd- og bildekvalitet til godt under dette. I dag kan man faktisk få et film- og musikkanlegg med Blu-ray-avspilling og dermed overlegen bildekvalitet, til helt nede i 5000 kroner. Da med en mindre enn imponerende lydkvalitet.

Fem rimelige anlegg
Vi er ikke fornøyd med dårlig lyd, derfor beveger vi oss litt over dette nivået og tar i denne testen for oss Blu-ray-anlegg fra 6 000 til 8 000 kroner (noen av dem er tilgjengelig på internett til under 5 000). Tre av dem er ekte surroundanlegg med fem høyttalere pluss subwoofer (5.1), mens to av dem bare har to høyttalere pluss subwoofer (2.1). Fra 2.1-systemene håper vi på enda litt bedre lydkvalitet på musikk i stereo. Som kompensasjon for manglende bakhøyttalere, forsøker disse anleggene dessuten å simulere et ekstra stort lydbilde ved hjelp av spesiell digital lydprosessering (DSP). Kanskje bakhøyttalere da ikke savnes i det hele tatt?

Sony BDV-E300

Kalibrerer seg selv

Sony-anlegget har automatisk høyttalerkalibrering, og er dermed meget enkelt i bruk.

5.1-anlegget fra Sony er meget lett å sette opp, takket være automatisk høyttalerkalibrering. Nærmeste språk i bruksanvisning og meny er dansk, som er ganske likt norsk.

Lyden hos Sony-anlegget er på den fyldige siden, noe som gjør det behagelig selv ved høyt lydnivå, og basseffekter kommer kraftig frem.

Subwooferen er ikke i det kjappeste laget, og kan oppleves som litt buldrende. I så fall kan den justeres ned litt i lydnivå. Høyttalerne mangler litt oppløsning i toppen, som gjør at stemmer mangler litt overtoner, og et piano mangler litt snert.

Alt i alt et bra anlegg, med enkelte lyter.

Les full test av Sony BDV-E300 på Lyd & Bilde

 



Panasonic SC-BT200

Allsidig og kraftig

Panasonic-anlegget leser både minnekort og USB, har innebygget iPod-dokk og har testens kraftigste lyd.

Det brukervennlige Panasonic-anlegget kan spille relativt høyt før det går i kompresjon eller forvrengning. Høyere enn anleggene fra Samsung og Sony. Det er også behagelig å høre på, med en fyldig tonegjengivelse.

Det Panasonic taper på, er en litt treg og sidrumpa subwoofer, som bør skrus ned et par hakk i lydnivå. Anlegget mangler også litt energi i overtonene, det blir litt matt i toppen.

På mange måter minner Panasonic dermed om Sony-anlegget, men er enda litt mer grovkornet.

Pluss for at Panasonic både har USB- og SD-korttilkobling med støtte for de mest relevante musikk- og videoformatene.

Les full test av Panasonic SC-BT200 på Lyd & Bilde

 



Samsung HT-BD1250

Kjempelyd til liten pris (Best i test)

Dette anlegget fra Samsung koster lite, har mange funksjoner, og låter glimrende.

Samsungs 5.1-anlegg er lite men likevel i stand til å gjenskape et relativt stort lydbilde, uten påfallende skavanker. Det er oppløst og ryddig, og subwooferen gjengir bassområdet imponerende godt. Faktisk best av alle 5.1-anleggene – og det er ikke dårlig, med tanke på at det også er det billigste!

HD-lyd på film er testens tonalt beste, med god oppløsning og meget bra romfølelse. Dialoger låter ikke helt naturlig, de får en litt hermetisk klang over seg. Dette fordi den lille senterhøyttaleren ikke helt greier det store frekvens- og dynamikkområdet fra senterkanalen.

Anlegget kan spille relativt høyt, såfremt dynamikken på materialet ikke er ekstrem. Da går anlegget i kompresjon.

Les full test av Samsung HT-BD1250 på Lyd & Bilde

 



Philips HTS7200

Et glimrende kompromiss (Beste kjøp)

Philips sitt 2.1-system gir utsøkte stereoopplevelser, samtidig som det kan gi følelsen av surround.

Dette 2.1-anlegget gir nemlig et stort lydbilde som nesten føles som surround.

Dialoger på film låter mer organisk enn med 5.1-anleggene, fordi høyttalerne takler dynamikken bedre enn de dedikerte senterhøyttalerne. Men det er mindre kontroll på ekstreme scener, da hele lydbildet skal gå gjennom to høyttalere.

Musikk i stereo har et stort og innbydende lydbilde, og mannsstemmer låter mer naturlig enn med 5.1-anleggene. Kvinnevokaler mangler litt i overtonene, det samme med piano og lyse instrumenter som fioliner, cymbaler og liknende.

Alt i alt er likevel Philips-anlegget et superb alternativ til 5.1-anleggene, med enkelte fordeler fremfor disse.

Les full test av Philips HTS7200 på Lyd & Bilde

 



Samsung HT-BD7200

Gnistrende stereolyd

2.1-anlegget til Samsung varter opp med testens beste stereolyd. Det låter også bra på film.

Samsungs 2.1-anlegg har testens beste stereolyd, med en oppløst og luftig gjengivelse av musikken. Subwooferen går ikke så dypt som med de andre, men er mer finkornet i tonestrukturen.

Dialogene på film er klokkeklare, men også litt slanke. Anlegget kan heller ikke spille like høyt som de øvrige, og ”virtual surround”-funksjonen fungerer ikke like godt som hos Philips sitt tilsvarende 2.1-system.

Totalt sett mener vi likevel at dette er det beste av 2.1-anleggene. Det er prisen som hindrer dette anlegget fra å få noen pris.

Les full test av Samsung HT-BD7200 på Lyd & Bilde

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.