Vår og sommer vil man gjerne omgås venner utendørs eller på reise. Men det er vel ikke spesielt kult når halvparten av gjengen sitter med høretelefoner oppslukt av sin egen musikk? Noen ganger vil man jo både høre på musikk og småprate. En enkel løsning er å legge et par bærbare høyttalere i vesken før man drar hjemmefra. De låter betydelig bedre enn mobilens innebygde høyttalere, tar nesten ikke plass og trenger faktisk ikke å koste spesielt mye.

Testkriterier
Vi har plukket ut åtte høyttalere av kjente merker som er lette å ta med seg og som kan drives uten strømkontakt. For å møte alle behov og budsjetter, har vi delt høyttalerne inn i to grupper. Første del er små, enkle høyttalere som kobles til høretelefonutgangen og som koster noen hundrelapper, mens andre del tar for seg mer avanserte apparater med iPod-tilkobling eller Bluetooth, og som koster over en tusenlapp.

Høyttalerne ble koblet til en iPod touch og/eller en Sony Ericsson W995 musikkmobil. I spillelisten hadde vi alt fra klassisk musikk og jazz til listemusikk og rock. Musikkopplevelsene ble sammenlignet i et rolig hjemmemiljø.

Lydkvaliteten ble bedømt ved subjektive lyttertester. Vi har vært ekstra snille da dette er billige produkter der man ikke kan stille spesielt store krav til lyden. Derimot har brukervennlighet og konstruksjonskvalitet blitt tillagt større vekt da dette er apparater som utsettes for påkjenninger. Sluttkarakteren er en totalvurdering med hensyn til pris, og ikke en summering av delkarakterene.



Altec Lansing iML237 Orbit USB

Datamusikantens venn

Høyttaler i passe format med moderne tilkobling og en lyd som er overraskende stor.

Orbit USB låter like bra, eller til og med noe bedre enn fjorårets beste kjøp – den vanlige Orbit. Det er en smidig, liten høyttaler uten fordyrende finesser eller kompliserte løsninger, så alle pengene går til lydkvaliteten. Til tross for at Orbit USB altså er en fantastisk høyttaler å stappe i datavesken på reisen, kan vi ikke anbefale dem. At man ikke kan koble dem til mp3-spilleren er så dumt av vi heller anbefaler den gamle modellen.

Les full test av Altec Lansing iML237 Orbit USB på Lyd & Bilde.

 

Nokia MD-9

Idiotbillig minihøyttaler

Med perfekt lommestørrelse og minimal pris er resultatet like halvdårlig som man kan vente seg.

Vil man bare ha noe så lite og så billig som mulig, er Nokias høyttaler kanskje akkurat det man er ute etter. Den føles like billig som den faktisk er, og man får ingen finesser. Man får imidlertid veldig lang batteritid fra bare to små standardbatterier. Men vær forberedt på at du ikke får bedre lydkvalitet enn fra mobiltelefonens egne høyttalere, det låter bare høyere. Med tanke på prisen bør man kanskje være glad for at man i det hele tatt hører noe.

Les full test av Nokia MD-9 på Lyd & Bilde

 

Philips SBA3000

Langspillende lydloff

En pen og praktisk lydløsning som står pal på reisen selv om den ikke engasjerer.

Philips’ lille, avlange høyttaler har lett tilgjengelige knapper, og den føles robust og praktisk på reise. Takket være en sjenerøs batterilomme, står den stabilt og kan spille i flere dager før den mister kraften. Volumet kan skrus opp en hel del uten at det blir mislyd, men bassen er sped og vi blir litt skuffet over at lyden er så tilbakeholden. Den låter altså ikke best av de billigere høyttalerne, men sammenlagt blir den likevel det beste valget.

Les full test av Philips SBA3000 på Lyd & Bilde

 

Samsung SP100

Standardhøyttaleren

Enkelt kan være helt riktig, men når budsjettet er for lite, blir det ikke gøy.

Dessverre har Samsung presset prisen vel mye på denne høyttaleren. Den føles riktignok ganske stødig, men de har spart på det viktigste, nemlig lydkvaliteten. Hadde de lagt på en hundrelapp og satt inn et bra høyttalerelement i stedet for to dårlige, hadde vi blitt betydelig mer fornøyd. Nå får vi nemlig akkurat det vi fryktet – en liten batteridrevet høyttaler som riktignok spiller høyere enn mobiltelefonene, men som ikke låter bedre.

Les full test av Samsung SP100 på Lyd & Bilde

 

Sony Ericsson MPS-100

Walkman-høyttaleren

Praktisk for den som bare bruker Walkman-mobilen som kilde, ubrukelig for alle andre.

Høyttalerne er meget praktiske da man raskt pakker dem om fra passende reiseformat til hotellromsstereo. Men vil man spille fra en annen lydkilde enn en Sony Ericsson mobiltelefon, blir man irritert ettersom den da krever en strømkilde. Foruten at man faktisk får god stereolyd, er lydkvaliteten ikke spesielt bra. Det hadde vi kanskje kunnet tilgi hvis man bare hadde kunnet stappe inn batterier og bruke den på andre musikkspillere.

Les full test av Sony Ericsson MPS-100 på Lyd & Bilde

 

JBL On Stage IIIp

Plass på scenen for vellyd

Med kult format og fremfor alt utmerket lyd, er On Stage vår favoritt på reisen.

På hotellrommet er On Stage en hit med sitt smidige format og praktiske håndtering. Fjernkontrollen gjør det lett ikke bare å justere lyden, men også å velge musikk. I det minste så lenge man har en iPod, selv om det går an å koble til andre musikkilder. Den eneste svakheten er mangelen på oppladbart batteri. Den store styrken er lydkvaliteten, som utvilsomt er best i test. Man får overraksende fyldig lyd med bra bass for et apparat i denne størrelsen.

Les full test av JBL On Stage IIIp på Lyd & Bilde

 

Logitech Rechargeable Speaker S315i

Smart og elegant

Mer praktisk reisehøyttaler enn denne skal man lete lenge etter, men lyden holder ikke samme klasse.

Hvis man bare går etter form og funksjon, er dette så nært man kommer den perfekte reisehøyttaleren. Den er lett å felle sammen til et flatt format, og like lett å stille opp på en stødig måte. Alle følsomme deler beskyttes, og dessuten har den oppladbart batteri. Men dessverre faller den på det avgjørende punktet som er lydkvaliteten. Der alt annet er elegant og spennende, er lyden heller middelmådig og kjedelig.

Les full test av Logitech Rechargeable Speaker S315i på Lyd & Bilde

 

Yamaha NX-B02

Kabelløs, men rotete

Bluetooth gjør tilkoblingen smidig, men kompleks konstruksjon gir ikke topplyd.

Det er flott å slippe å styre med kabler, og så lenge musikkspilleren har Bluetooth kan høyttaleren stå flere meter unna. Derimot er den ganske stor og føles ikke spesielt solid – noe som gjør at vi heller vil kalle den bærbar fremfor reisehøyttaler. Den låter helt ok, men med tanke på prisen er vi ikke imponert. En enklere konstruksjon uten stereolyd hadde formodentlig gitt bedre lyd per krone.

Les full test av Yamaha NX-B02 på Lyd & Bilde

 

Oppsummering:
Altec Lansing låt best av de billige høyttalerne, men falt på at den krever USB-tilkobling. Nokia, Samsung og Sony Ericsson hadde ikke tilstrekkelig bra lydkvalitet. Derfor gikk beste kjøp til Philips som ikke hadde noen alvorlige svakheter.

Både Logitech og Yamaha låt bra og fikk tekniske poeng, men best av de eksklusive modellene låt JBL, og den ble derfor best i test.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.