iPod- og iPhone-høyttalere går det mange av på dusinet. Creative ZiiSound D5 er imidlertid ikke som andre iPod-høyttalere, og har du verken iPod, iPhone eller iPad, spiller det ingen rolle. Disse høyttalerne spiller nemlig musikk fra nesten hva det skulle være.

ZiiSound D5 benytter Bluetooth for trådløs overføring av musikk fra de fleste telefoner og pc-er, samt enkelte portable musikkspillere. Det er også en linjeinngang, slik at du kan koble høyttaleren til en pc eller annen enhet via kabel, om du ønsker det.

Høyttaleren fungerer også som en iPod-/iPhone-dock, slik at du kan la iPod-en din stå til lading. Men ettersom lyden overføres trådløst, kan du like gjerne la iPod-en din ligge ved siden av høyttalerne - den eneste grunnen til å docke iPod-en er hvis du vil lade (eller fordi det kanskje ser finere ut med iPod-en stikkende ut på toppen av høyttaleren).

ZiiSound D5 har en stilig design i svart, med metall på hver side. Høyttalerne vant nylig den tyske prisen "Red Dot Award" for sin design. Med en vekt på 3,8 kilo, er høyttalerne overraskende tunge, men vekten og den solide oppbygningen gjør også at du får et følelse av at dette er skikkelig kvalitet.

Enkel å bruke
Det å bruke ZiiSound D5 er så enkelt som det får blitt. Når du vil koble til en mobiltelefon, mediespiller eller pc til høyttalerne, berører du "connect"-knappen på frontpanelet i tre sekunder. Connect-lampen begynner da å blinke i inntil fem minutter. Deretter må du søke etter nye Bluetooth-enheter på telefonen, mediespilleren eller pc-en din, og koble deg til ZiiSound D5 når denne dukker opp.

Når dette er gjort, vil all lyd fra mobiltelefonen, mediespilleren eller pc-en din automatisk dirigeres til ZiiSound D5-høyttalerne. Hvis du har "paret" flere Bluetooth-enheter, kan du veksle mellom disse ved å trykke raskt på Connect-knappen. Lyd via linjeinngangen vil fortsette å spille, selv om du kobler til en trådløs enhet.

I midten er det et plastfelt med berøringskontroller for å justere lydvolum og for å aktivere tilkobling til en ny trådløs enhet. På baksiden finner du en av-/på-knapp, samt en linjeinngang. Høyttalerne skrår litt oppover, slik at lyden sendes oppover mot tilhørerne.

Har du en iPhone, kan den kobles til høyttalerne enten via telefonens innebygde Bluetooth-tilkobling, eller du kan stikke en liten plugg i enden av telefonen. Denne pluggen brukes også hvis du har en iPod uten Bluetooth, for eksempel en iPod Nano. Fordelen med å bruke pluggen fremfor vanlig Bluetooth-tilkobling, er at tilkobling til høyttalerne går automatisk, og så skal lydkvaliteten være noe bedre. Pluggen er også nødvendig hvis du vil la iPod-en eller iPhone-en din stå til lading i høyttalerne.

 

Lydvolumet justeres ved å dra fingeren opp eller ned på et berøringsfølsomt felt på toppen av høyttalerne. Dette fungerte fint, men av og til reagerte ikke volumkontrollen umiddelbart, noe som kan være litt irriterende.

Små høyttalere med stor lyd
Vi ble svært positivt overrasket over hvor god lyd disse små høyttalerne klarer å produsere, i hvert fall så lenge du ikke bruker høyttalerne i et altfor stort rom. Høyttalerne gir fra seg dyp bass og krystallklar lyd, og de klarte å spille forholdsvis høyt, størrelsen tatt i betraktning. Men skrur du lyden opp mot maks, er det noe forvrengning.

Hva så med lydkvaliteten over Bluetooth? For å teste dette, koblet vi høyttalerne til en pc med kabel via høyttalernes 3,5 mm-utgang, og så vekslet vi mellom å koble pc-en til og fra høyttalerne via Bluetooth. Vi opplevde da at lydkvaliteten nok var noe bedre da vi overførte lyden via kabel enn over Bluetooth. Lyden virket klarere, og med litt mer detaljer i de øvre frekvensområdene. Men vi tror de fleste vil oppleve lydkvaliteten som veldig god, uansett tilkoblingsmetode.

Lyden overføres som sagt via Bluetooth, og bruker du den medfølgende pluggen benyttes i tillegg en såkalt apt-X-lydkodek. Dette skal gi nesten tapsfri overføring av lyd i "CD-kvalitet" via Bluetooth. Creative selger også en spesiell USB-basert Bluetooth-adapter til pc-er, som også bruker apt-X-kodeken. Med denne adapteren kan du bruke høyttalerne mot pc-er som ikke har innebygget Bluetooth. Forskjellen i lydkvalitet mellom kabel- og Bluetooth-tilkobling skal også bli mindre med denne adapteren, uten at vi har hatt anledning til å teste dette.

Konklusjon
Vi har brukt høyttalerne i et par uker, og testet den med flere ulike mobiltelefoner, iPod og iPhone, samt at vi har brukt den som trådløse pc-høyttalere. Vår erf#229 så langt er nesten utelukkende positiv.

Det hendte en sjelden gang at lyden hakket litt, antagelig fordi telefonen vi spilte fra kom litt for langt unna. Enkelte telefoner måtte ligge ganske nærme for at det skulle fungere helt prikkfritt, selv om rekkevidden er oppgitt til opptil 10 meter.

Trådløse høyttalere er utrolig praktisk, og det at disse høyttalerne fungerer med nesten alt gjør dem også langt mer anvendelige enn tradisjonelle iPod-høyttalere.

Alt i alt imponerer ZiiSound med sin fleksibilitet og brukervennlighet. Høyttalerne har i tillegg pen design og meget god lydkvalitet i forhold til størrelsen. En pris på i overkant av 2.500 kroner er kanskje ikke billig, men vi mener vi du får forholdsvis mye for pengene. Anbefales!

Les også: Stapp høyttalerne i lommen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.