Motorola Xoom er et nettbrett som markerer to viktige milepæler. Det er det første nettbrettet med Android 3.0, den første versjonen av Android som er laget med tanke på nettbrett. Xoom er også det første Android-nettbrettet vi anmelder med 10-tommers skjerm. Faktisk er skjermen på Xoom litt større enn på Ipad, selv om maskinen i sin helhet har et litt mindre areal. Dette tar Xoom igjen i form av tykkelse og en høyere vekt.

Designen på Xoom er i det hele tatt solid og fornuftig med unntak av en ting. De har plassert knappen som vekker nettbrettet fra dvale på baksiden ved siden av kameralinsen. Praktisk om man allerede holder nettbrettet med begge hender, men det gjør man egentlig ikke så ofte når den er avslått.

Skjermen på Xoom er veldig responsiv og lyssterk og skarp nok for selv de mest kresne brukerne.

 

Brukeropplevelse
Har man prøvd andre Android-nettbrett merker man straks at dette er annerledes. Android 3.0 er som nevnt en versjon av Android som er spesielt tiltenkt nettbrett. Følelsen av å navigere en enhet som ikke er som en forvokst mobiltelefon er deilig, og på Xoom reagerer alt så kjapt at man raskt får et smil om munnen når man surfer på nettet eller går gjennom innboksen.

Jeg har ikke funnet en eneste oppgave Xoom ikke har løst på en grei måte i testperioden. Ikke minst gjør den alle de tingene Ipad ikke gjør – for eksempel å vise alle nettsider.

E-postprogrammet på Xoom minner mer om e-post på en pc enn på en smarttelefon og det går nesten like raskt også, takket være en kraftig dobbelkjerneprosessor og høy grafikkapasitet.

Multimedia
På Motorola Xoom er det rikelig med muligheter til gode multimediaopplevelser. Den støtter mange filmformater og er kraftig nok til å vise kvalitetsfilm uten hakking. Den viser naturlig nok også bilder på en god måte. Lydkvaliteten er også bra når man kobler til hodetelefoner eller høyttalere gjennom lydutgangen.

Xoom har to kamera, og den tar bedre bilder enn Ipad – men det sier mer om hvor dårlige kameraene på Ipad er enn hvor bra Xoom er. Jeg ville ikke kjøpt Xoom for kameraene, men det funker greit nok til videokonferanse.

 

Posisjonering
Det er kanskje ikke Motorolas ønske, men Xoom kommer uansett til å bli sammenlignet med Ipad av mange. Men kan man si at den er bedre enn Ipad? For de som ikke allerede er hekta på Apple-produkter vil den uten problem oppfylle de samme behovene. Apple-fans vil antakelig ikke synes Androids tilnærming til brukervennlighet er like bra som Apples.

Jeg mener man ikke nødvendigvis trenger å sammenligne de to så tett. De oppfyller de samme behovene og begge er gode produkter. Prisene er omtrent like også. Det hele blir derfor et spørsmål om preferanse, mer enn kvalitet.

Konklusjon
Motorola Xoom er det første nettbrettet basert på Android som har gitt meg en skikkelig god brukeropplevelse. Xoom gjør alt den skal på en utmerket måte. Hadde batteriet vært bedre ville den vært nesten perfekt.





Les flere tester i vår testseksjon.