Mange har ventet spent på at Samsung skulle lansere sitt ti-tommers nettbrett. Spenningen ble ikke mindre av at Apple har prøvd å hindre salget med anklager om at dette er en kopi av Ipad 2. Men i Norge har ikke Apple betalt patentgebyret sitt, så her får vi inntil videre lov å kjøpe nettbrettet.

Design
For å ta Apples anklager først: Det er ingen tvil om at Samsung Galaxy Tab 10.1 ligner veldig på Ipad 2. Den føles til og med likedan når den ligger i hendene. Jeg skjønner godt at Apple reagerer på en så lik design. Men det er selvsagt ulikheter også. Ipad 2 er i helstøpt aluminium, mens Tab har innslag av plast på baksiden. Tab har også et tradisjonelt bredskjerm-format, mens Ipad 2 har et egendefinert format. Tab har ingen fysiske knapper utenom volum og av/på. Alle funksjonstaster som Hjem og Tilbake ligger i skjermen.

Tab er mindre solid enn Ipad, men til gjengjeld er den lettere og mer hendig. Den ligger absolutt minst like godt i hendene også.

 

Brukeropplevelse
Tab 10 kjører en egen nettbrettversjon av operativsystemet Android. Nærmere bestemt versjon 3.1. Det er en ren glede å bruke denne versjonen på et så stort nettbrett. Her er alle applikasjoner tilpasset store skjermer, og alle moduler (widgets) kan skaleres så store eller små man vil. Muligheten til tilpasning av skrivebordet er enorm og her ligger Android og Samsung milevis foran Apple i brukeropplevelse.

Alle menyer og applikasjoner er også tilpasset skjermstørrelsen og fremstår som oversiktlige og ryddige. Apple har nok en noe bedre e-posttjeneste for Exchange enn Android, men til gjengjeld er Android mye bedre på Gmail.

Det begynner å bli et godt utvalg av apps som støtter store skjermer til Android, og mange av disse er virkelig innovative. Alt man trenger for underholdning og produktivitet er på plass, selv om det ikke alltid er nøyaktig lik det man får på Ipad. Rent produktivitetsmessig fant jeg ingen problemer med å bytte fra Ipad til Tab. Faktisk var det bare innen spill Ipad kunne tilby mer.

 

Eneste ulempe med Tab 10 på dette området er at den av og til blir litt treg. Det skjer stort sett på skrivebordet, når man for eksempel blar mellom skrivebordets skjermbilder og har antakelig noe med modulene å gjøre. Når man spiller film, spill eller bruker apps er ytelsen alltid god. Her bør Samsung trå til med en oppdatering som retter dette.

Multimedia
Nettbrett egner seg dårlig som kamera, men er glimrende til videokonferanser. Det gjelder også Tab 10, som har et bedre kamera å skilte med enn Ipad 2. Skjermen er god å se film på og lyden er også god.

 

Konklusjon
Dette er den andre direkte konkurrenten til Ipad 2 vi tester og også denne overbeviser med om at Apple nok må gi fra seg store markedsandeler etter hvert som brukerne oppdager dette. Samsung Galaxy Tab 10 får min uforbeholdne anbefaling som et egnet nettbrett til både jobb og fritid.





Se testene av disse konkurrentene også:



Se også video om Samsungs nye brettformat Galaxy Note: