Uansett hva Apple gjør skaper de bølger. Og det produktet som skaper aller mest bølger er Iphone. Etter lanseringen av Iphone 4S var hovedinntrykket skapt av sosiale medier at dette var kjedelige greier, samme design og ingen 4G gjorde telefonen uinteressant, ifølge mange. Jeg anbefaler dem å ta en ekstra titt.

Iphone 4S kommer med en rekke nyvinninger og forbedringer. En del av disse er skjulte og lite sexy, men kan vise seg å være viktige likevel. Andre er veldig synlige, og for enkelte sikkert sexy – men viser seg å ha liten effekt på hverdagen vår.

Siri – din nye servile venninne
Siri er et verktøy som lar deg bruke stemmeinstrukser i stedet for trykkskjermen for å bruke telefonen. Teknologien i seg selv er langt fra ny, Android og Windows Mobile / Phone har hatt lignende tjenester lenge. Det som skal være unikt med Siri er at «hun» skjønner naturlig språk, og er ikke avhengig av forhåndsdefinerte formuleringer. Du kan like gjerne spørre henne om du trenger paraply i dag som å bare spørre hvordan været blir.

Foreløpig skjønner Siri bare engelsk (amerikansk, britisk og australsk), tysk og fransk. Hun har lovet å lære seg norsk, men vil ikke si når. Det er en stor utfordring å få henne til å skjønne norske navn og stedsnavn. Det kan være en idé å gi dine mest brukte kontakter «kodenavn» som fungerer på engelsk.

 

Jeg synes Siri forstår det meste, og det fungerer bra å la henne opprette påminnelser, skrive korte meldinger og slå opp på søkeord på internett. Men det er jo åpenbart ikke i alle situasjoner hun passer like godt inn. På bussen eller i åpent kontorlandskap for eksempel. Men hun er god å ha i bilen eller når man kommer på noe mens man er ute og går og ikke har tid til å stoppe. Visse oppgaver gjør hun også raskere enn om du skulle gjort dem på gamlemåten. Korte meldinger og påminnelser er typiske eksempel.

Siri er litt følsom for støy og elektromagnetiske forstyrrelser. Derfor er det ikke alle biler hun fungerer godt i, og om hun ligger oppå en høyttaler kan hun få problemer med å høre deg.

Det blir spennende å se om Apple kan få folk flest til å ta i bruk taleinstrukser. Det har ikke lykkes noen andre hittil, men Apple har klart lignende før. Vi får håpe de norske brukerne ikke er lei av henne før hun kommer på norsk.

 

Doble antenner – til pynt?
Apple har innrømmet at Iphone 4 hadde problemer med dårlige antenner. I Iphone 4S har Apple satt inn doble antenner for mobilnettene. Det skal gi bedre dekning og økt hastighet på nettet.

Min erf#229 er at Iphone 4S har like dårlig dekning på utsatte steder som Iphone 4 hadde. Jeg kan heller ikke se noen merkbar forskjell i datakapasiteten.

Mange har også ønsket seg bedre batterikapasitet i Iphone. Hittil ser det ut som om svak batteriytelse blir den store utfordringen med Iphone 4S. Apple har lovet å forbedre denne gjennom en oppdatering, men inntil da må man være oppmerksom på å slå av tjenester og funksjoner man ikke trenger. Tips og råd finnes på internett, men jeg har ikke funnet at disse hjelper drastisk.

 

Multimedia
Jeg har gitt Iphone 4S toppkarakter for multimedia. Mye av dette ligger og den gode skjermen og kapasiteten for å vise innhold. Selv om Apple stenger brukerne sine inne i egne systemer, har de i det minste veldig godt utvalg av film, musikk og til dels bøker man kan kjøpe.

Jeg er imponert over kameraet i Iphone 4S. Det tar overraskende gode bilder i dårlig lys. I godt lys dekker det behovet man har for bildekvalitet i dagligdagse situasjoner. Jeg liker muligheten til å låse fokus og eksponering til ett punkt så man kan komponere bilder ut fra det. Apple har også lagt inn redigeringsmuligheter i telefonen som fungerer bra.

Videoene er på hele 1080p oppløsning som tilsvarer tv-er med full HD. Kvaliteten på videoene blir veldig bra når lysforholdene er greie. Sammenlignet med andre telefoner er kvaliteten i dårlig lys også bra, relativ sett, men ikke bra nok objektivt sett.

Med Airplay, Apples egen mediedelingsløsning, kan man trådløst overføre musikk, bilder, film, spill og telefonens skjermbilde til en tv eller et stereoanlegg. Det forutsetter imidlertid at man har et Apple TV mediesenter eller en annen Airplay-kontroller i det trådløse nettverket. Det hadde jo vært fint om Apple brukte en industristandard som DLNA, men det kan man vel ikke forvente fra den kanten. Airplay hakker litt innimellom, spesielt ved visning av høyoppløst video, men stor sett fungerer det bra.

 

Icloud
Iphone 4S er den første Iphone som ikke er avhengig av et partnerskap med en pc som har Itunes installert. Dette er takket være Icloud – Apples nye nettsky-tjeneste. En nettskytjeneste er i dette tilfellet en lagringsplass på nettet, nærmere bestemt Apples servere. Icloud synkroniserer dine innstillinger, bilder, kjøpt musikk og hvilke apps du har lastet ned og kjøpt. Det blir som en sikkerhetskopi som er tilgjengelig over alt i stedet for på én pc.

Apple gir alle fem gigabyte lagringsplass gratis, men man kan kjøpe til mer om man trenger. Icloud sørger også for at alle dine Apple-enheter har det samme innholdet, for eksempel bilder du har tatt.

En viktig begrensning er at musikk og filmer du ikke har kjøpt i Itunes fortsatt må synkroniseres med en pc.

Icloud er en veldig brukervennlig tjeneste for Apples kunder og uavhengig av hva man synes om Apples forretningsmodell er det også en god måte å skape frivillig eller ufrivillig kundelojalitet på.

Konklusjon
Apple Iphone 4S gir veldig god valuta for pengene om du bytter fra et annet merke eller en eldre Iphone. For brukere av Iphone 4 er ikke et bytte like viktig, det eneste du går glipp av er bedre ytelse og Siri.

Iphone 4S er tvers gjennom et solid produkt, og ingen kan ennå slå Apple når det gjelder omfang av tjenester og innhold til telefonen. Derfor er det bare – som vanlig – å anbefale Iphone 4S til alle som ikke har et problem med Apples innestengte forretningsmodell.



Se også disse testene: