Kjært barn har lange navn. I dette tilfellet Samsung Galaxy Tab 8.9. Det klinger kanskje ikke så bra med «8.9», men heldigvis leverer Samsungs siste nettbrett nok ytelse og kvalitet til å slippe å skjemmes av navnet.

Design
Skjermen på Galaxy Tab 8.9 er bare 1,2 tommer (3 cm) kortere diagonalt enn storebror Galaxy Tab 10.1. Likevel har den samme oppløsning, eller antall bildepunkter. Dette gir lillebroren et enda skarpere skjermbilde. Oppløsningen på 1280x800 bildepunkter er også høyere en Ipads oppløsning på 1024 x 768 bildepunkter. Tab 8.9 har i likhet med 10.1 også et skjermformat på 16:9 som er bedre tilpasset film og bilder fra nye digitalkamera enn Ipads 4:3 format.

Dette nettbrettet har i tillegg et slankt og lekkert design, og den føles lett i hånden. 8.9-formatet er en god del mer mobilt enn 10-tommersformatet. Kabinettet føles solid, men bakdekselet kan være litt glatt innimellom.

Jeg er ingen stor tilhenger av proprietære kabler og ladere, som man finner på Samsungs nettbrett. Det gir produsenten bedre kontroll over tilleggsutstyr, men er til hinder for brukerne som må ha med ekstra ladere og usb-kabler der de ferdes.

 

Brukeropplevelse
Galaxy Tab 8.9 bruker et ganske standardisert system for Android-nettbrett. Det fungerer godt og er raskt og stabilt. Samsung har gjort enkelte tilpasninger av en del apper og de har lagt til noen egne moduler (widgets) man kan legge på skrivebordet. Alle tjenestene fungerer som de skal, og gir en god brukeropplevelse, selv om den er ganske standardisert og lite spennende.

Jeg savner ikke en større skjerm når jeg bruker Tab 8.9, tvert imot er den såpass mye mer hendig at den oppleves som bedre i de fleste jobbsammenhenger. I mer private brukermodus, som film og spill kunne skjermen godt vært større så klart. Men kvaliteten er god, og veier opp for størrelsen.

Multimedia
En liten skjerm med høy oppløsning gir et godt utgangspunkt for gode filmopplevelser. Og det er en god opplevelse å se film på Tab 8.9, men det er klart at man av og til skulle ønske man hadde en større skjerm til dette formålet. Lydkvaliteten er det ingenting å si på.

Selv om nettbrettet har to kamera er de ikke akkurat noen grunn til å velge nettbrettet i seg selv. Kameraene er best egnet til videokonferanse, men kan selvsagt også brukes som vanlig kamera.

 

På jobben
Hovedmålgruppen for Tab 8.9 ligger nok hos bedriftskundene. Mobiliteten, ytelsen og tilgjengeligheten av nyttige moduler til å legge på skrivebordet gjør det langt lettere å holde seg oppdatert på farten enn med noe Apple-produkt eller større Android-nettbrett.

Den gode skjermoppløsningen kommer igjen til sin rett når man leser e-post med ulikt innhold eller skal se på vedlegg.

Det er også et viktig poeng at nettleserne til Android kan vise nettsider med Flash, i motsetning til Apples mobile nettleser.

Jeg kunne tenke meg at e-postklienten hadde utvidet støtte for alle funksjoner i Exchange, men for mange brukere er standardversjonen mer enn dekkende.

Konklusjon
Samsung Galaxy Tab 8.9 treffer en hittil udefinert blink, og har det lille ekstra som kan være så vanskelig å sette fingeren på. Et nettbrett med skikkelig ytelse og god mobilitet er en bedre kombinasjon enn jeg hadde forutsett. Dette er absolutt et alternativ for mange som synes Ipad eller et 10-tommers nettbrett blir for stort. Tab 8.9 får man jo faktisk i mange lommer og de fleste vesker.

Anbefales uten forbehold til de som ikke er gigantomane.

 

Her kan du lese spesifikasjonene til Samsung Galaxy Tab 8.9.

Se også disse testene: