TV-modellen med 21:9 format er nå inne i sin tredje generasjon, og Philips er fortsatt alene om å tilby skjermer av denne typen.

Philips-TV-en er tiltenkt de som irriterer seg over svarte striper over og under bildet når de ser favorittfilmene på TV-skjermen hjemme. Disse oppstår fordi noen filmer har et originalformat som er bredere enn selve TV-en. Spesielt kommer mange Hollywood spillefilmer i formatet 2,35:1 som er vesentlig bredere enn 16:9.

Cinema 21:9
Cinema 21:9-skjermen, eller 58PFL9956 som er det egentlige modellnavnet, har en skjermdiagonal på 58 tommer med bredde/høydeformatet 21:9. Dette gjør at den er omtrent like høy som en vanlig 46-tommer, men nesten 50 % bredere (ca tilsvarende en 64-tommer 16:9 TV), slik at bilder i kinoformat kan fylle hele skjermen.

Ekte LED-baklys
Bak det ekstra brede bildepanelet sitter det tett i tett med lysdioder som tennes og slukkes i takt med handlingen på skjermen. På denne måten kan skjermen være blendende lys og helt mørk samtidig. Dette er en vesentlig forskjell mot vanlige kant-LED TV-er, som må ha en viss statisk lysmengde over hele skjermen. Bak-LED teknologien gir derfor mye bedre lyskontroll, og vesentlig større kontrastomfang. Ulempen er at skjermen blir noe tykkere, men Philipsen er med sine 4 cm heldigvis ikke avskrekkende tykk.

 

Bildekvalitet
Dette er en TV skreddersydd for filmtitting, og det er ingen tvil om at den gir best resultat med nettopp det. Sett på Blu-ray utgaven av Star Wars-filmene, eller for den saks skyld hvilken som helst film i 2,35:1 format, og du kan glede deg over et spektakulært, lyssterkt og levende bilde som fyller hele skjermen. Takket være det store bildepanelet med LED-lys på baksiden, får man en kontrast og et svartnivå i toppklassen. Gjengivelsen av 3D-filmer er også suveren, ikke minst takket være den overlegne lysstyrken, som bevarer trøkken i bildet selv med mørke 3D-briller foran øynene.

Virkningen av en ekte bredformat-skjerm er først og fremst at bildet blir mer behagelig å se på enn en tradisjonell storskjerm. Med et bredere synsfelt, og uten svarte striper som forstyrrer, får bildene fra Cinema-skjermen et veldig realistisk preg over seg, og vi legger bedre merke til detaljer ute på flankene. Dette var spesielt tydelig med filmer som Terminator 2, hvor detaljer som ellers er lette å overse kom tydelig frem.

Fordelene med Philips-skjermen er likevel mest fremtredende på materiale den går overens med. På filmer og TV-innhold med vanlig 16:9 format kommer svakhetene frem. Da må TV-en enten strekke ut bildet og kutte i over og underkant, eller ty til svarte striper på sidene.

Konklusjon
Philips-skjermen er en fenomenal TV, men passer likevel ikke for alle. Det superbrede formatet er best egnet for Hollywood-spillefilmer, og kommer ikke til sin rett på vanlig fullskjerm 16:9 innhold, hvor bildet må kuttes og strekkes for å fylle skjermen. Men om favorittmaten er film i ekte cinemascope-format, vet vi ikke om en bedre egnet TV enn dette!

Les hele testen hos Lyd & Bilde.

Les flere tester i vår testseksjon.