Nyskilt og nitrist

Sonys første telefon uten Ericsson burde føles som et friskt pust. Men det blir mer som et svensk gufs.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Sony har signalisert at de kommer til å gi fullt trykk på nye tjenester og funksjoner i telefonene sine etter at de kjøpte Ericssons andel i Sony Ericsson. Men Ericssons sjel henger fortsatt tungt igjen i alle deler av Xperia S.

Design
Sony har for eksempel fortsatt Sony Ericssons tydelige identitet gjennom designen. Den er en videreføring av fjorårets modeller med et par unntak. Det ene er at ingeniørene nå har klart å lage en mindre glatt overflate på dekslene uten å gjøre dem mindre solide og uten å gjøre dem gummiaktige.

Den andre faktoren er et gjennomsiktig bånd nederst på telefonen som lyser opp i forskjellige farger. På Xperia S ligger også symbolene for funksjonsknappene Hjem, Meny og Tilbake inne i glasset. Kikker man veldig nøye etter kan man også se at det er antennetråder inne i dette feltet. Det merkes faktisk noe på dekningen til telefonen, som er litt over snittet.

Dessverre gir dette glassfeltet lite verdi utover å være et designelement som gir identitet. Dessverre fungerer også de optiske funksjonsknappene på fronten bare passe bra, og det virker litt tilfeldig hvordan lyssettingen fungerer.

Et siste element som dessverre irriterer er at lukene som skjuler ladeport og hdmi-port er skikkelig lite elegant gjennomført. De er vanskelig å lukke og klaffen er ofte i veien for kablene.

I motsatt ende av skalaen skal Sony berømmes for å ha laget en svært god skjerm, spesielt i dagslys. Høy lysstyrke og svært høy pikseltetthet gir veldig god opplevelse om det man ser på også er av høy kvalitet.

 

Brukeropplevelse
Sony har også videreført brukeropplevelsen og det grafiske uttrykket til Sony Ericsson. Dette har lenge vært et av de aller enkleste i bruk blant Android-telefonene, men nå er det kanskje på tide å fornye seg litt. Etter at konkurrentene har fornyet seg i to år, sitter Sony igjen med lite nytt å tilby brukerne. Dette vil endre seg nærmere sommeren når telefonen kan oppgraderes fra Android 2.3.7 til Android 4.0, men det er jo gjerne førsteinntrykket som teller.

Et av Sonys største problemer med Xperia S, som er en telefon med mange gode kvaliteter, er at den ikke klarer å skape noe engasjement i brukeren. Det er ingenting ved brukeropplevelsen som bringer et smil til brukeren.

 

Multimedia
Sony ønsker å markere seg som ledende innen mobilkameraer. Det gjør for så vidt alle andre produsenter også, med hvert sitt triks for å virke best. Sony satser på hurtighet i Xperia S. Det skal ikke ta lengre tid enn rundt 1,5 sekunder å ta det første bildet fra du tar telefonen opp av lomma. I alle mine tester har dette medført et ufokusert og grøtete bilde. Så denne spesialfunksjonen er svært lite verd med mindre du tar bilde av et fjell. Og vi vet jo hvor avgjørende det er med hurtighet da.

Kameraet på Xperia S tar veldig fine bilder i godt lys, men jeg synes det mangler en del når det gjelder betjening. Blant annet savner jeg muligheten for å trykke der jeg vil fokusere når kameraet står i auto-modus.

Skjermen er glimrende å se på film på og hdmi-kontakten gjør det enkelt å vide film og bilder på en tv. Har man en støttet tv kan man også bruke tv-ens fjernkontroll til å bla i innholdet på telefonen.

Lydkvaliteten i samtaler er ikke spesielt bra, dessverre, men blir bedre med hodesett.

 

Konklusjon
Denne telefonen har mye på gang, men mangler det lille ekstra – x-faktoren som gjør at den skaper engasjement hos brukeren. Kjøp den gjerne for å få en telefon som ikke ligner alle andre telefoner (før Sony kommer med flere), men vær forberedt på å bli fort lei.Fempunktsjekken

Design

 

Pen å se på. Høyere individuell-faktor enn de fleste smarttelefoner. En litt ru bakside gir bedre ergonomi. Bra skjerm i dagslys. Klønete luker til ladeport og hdmi trekker ned. Ikke-standard lydutgang trekkes også.

Multimedia

 

Bilder og video blir bra, men ikke legendarisk. Omtrent likestilt med de fleste andre i middels lysforhold. Middels til litt dårlig lyd i samtaler, kvalitet på lydutgangen er bra om man har kompatibelt utstyr. Skjermen er god til å se film og bilder.

Ytelse

 

Oppleves som helt normal i bruk, ingen åpenbare mangler, men ingenting å juble over heller. I ytelsesmålinger får telefonen veldig gode resultater, spesielt på 3D-grafikk. Batteritiden er middels til dårlig. Maks én dags varighet.

Pris

 

Fra 3.800 til 4.600 kroner på nettet. Gir middels god verdi for pengene.

Brukervennlighet

 

Jeg hadde en del problemer med de optiske funksjonsknappene. Sonys brukeropplevelse er enkel, men litt begrenset, og den begynner å virke utdatert.

Her er produsentens offisielle produktside.

Karakter

Pluss

Minus

 

Spesiell design
God skjerm


Kjedelig
Utdatert brukeropplevelse


Se også disse testene:

Nettbrett med brist

Imponerende romdrama

Mobil med gullfiskminne