I dag kommer nye Ipad i handelen i Norge. Som vanlig er det mye snakk om det nye nettbrettet, og om det er verdt å investere noen tusenlapper ekstra på nye funksjoner.

Vi har hatt vår testenhet i vel et døgn før dette skrives, og her er våre førsteinntrykk. En mer inngående test av nye Ipad kommer neste uke.

Wow, se den skjermen!
Skjermen er nødvendigvis en avgjørende komponent i et nettbrett. Den utgjør jo tross alt over 90 prosent av overflaten, og håndterer 99 prosent av all betjening.

La meg slå dette fast med en gang: Det er INGEN som er i nærheten av å kunne konkurrere med Apple på skjermkvalitet etter lanseringen av nye Ipad. Skjermen er skarpere og har en fargemetning som overgår alt annet jeg har sett. Dette merkes når man surfer på internett og ikke minst når man leser e-bøker. Man får også mer ut av bilder og film i høy oppløsning. Nye Ipad har en oppløsning på 2048 x 1536 piksler, og pikseltetthet som er så høy at du ikke kan skille bildepunktene fra hverandre med normal bruk. Dette er faktisk over en million flere bildepunkter enn flatskjermen du har i stua.

Men alt er ikke bedre med skjermen på nye Ipad. Den har faktisk lavere lysstyrke enn Ipad 2, noe som gir utfordringer i dagslys. Et annet problem jeg legger merke til er at den er en del mer utsatt for gjenskinn på skjermen, som betyr at man ikke nødvendigvis får et godt blikk på skjermen slik man vil sitte.

Smil!
Et annet punkt hvor det er gjort stor fremgang er i kameraet. Nye Ipad har fått det samme kameraet og den samme optikken som sitter i Iphone 4S. Dette er unektelig veldig bra, og selv om jeg ikke har fått testet kameraet under alle lysforhold er det utvilsom mye bedre enn forgjengeren. Eksempler og flere detaljer kommer i vår endelige test før påske.

Med nye Ipad kan man spille inn video i full HD oppløsning og ta bilder på fem megapiksler. Dette er kvaliteter som er kjekke å ha, men jeg stiller meg tvilende til de ergonomiske egenskapene til Ipad som et ti-tommers digitalkamera. På den andre siden er nye Ipad svært velegnet til bilde- og videoredigering.

Brukeropplevelse
Det er ikke skjedd noe vesentlig med brukeropplevelsen på nye Ipad i forhold til de to foregående generasjonene. Det ligger forbedringer i individuelle funksjoner, som e-boklesing, men den totale brukeropplevelsen er den samme.

Trass i at nye Ipad har en dobbelkjerne prosessor og kraftig grafikkbrikke med fire kjerner klarer den ikke å gjøre Ipad like rask som Android-nettbrettene til dagligdagse oppgaver.

Nye Ipad kan håndtere imponerende mye data og grafikk, men ytelsen til basisoppgavene er ikke noe bedre enn før. Når det er sagt, skal Apple fortsatt ha ros for sitt enkle og intuitive system. Selv om det begynner å bli «gammelt» virker det fortsatt ikke spesielt gammeldags.

Foreløpig konklusjon
Apple har vært flinke til å legge til et par iøynefallende nye kvaliteter, som den rå skjermen og det gode kameraet. Men i bunn og grunn føles nye Ipad veldig lik Ipad 2 i daglig bruk. Det er kun i få tilfeller at ytelsesforskjellen er merkbar for brukeren.

Nye Ipad står på ingen områder tilbake for Ipad 2, og siden prisene er de samme er det ingen grunn til å advare mot å kjøpe det nye nettbrettet. Men jeg ville tenkt meg om to ganger før jeg hadde bladd opp for å bytte fra Ipad 2 til nye Ipad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere tester i vår testseksjon.