Vi har allerede sett hvordan den imponerende ytelsen til den håndholdte spillkonsollen Playstation Vita kan gi gode spillopplevelser som hittil har vært forbehold pc- og konsollmarkedet.

Les mer: <b>Stort spill i lite format</b>

Unit 13 vil ikke være noe dårligere, og vil få deg til å oppleve at selv små skjermer kan være altoppslukende.

Konsept
Unit 13 er et tredjepersons actionspill hvor du spiller flere medlemmer av et internasjonalt lag av elitesoldater. Du spiller ett av medlemmene i hvert oppdrag, men kan selv velge hvem du vil være.

Oppdragene er ulike og krever forskjellige tilnærminger som hurtighet, rå kraft eller hemmelig infiltrasjon.

Unit 13 er laget av utvikleren Zipper Interactive som står bak de anerkjente soldatspillene SOCOM og MAG.

 

Spillopplevelse
I skytespill er det ofte slik at fienden ramler som fluer mens spilleren selv kan pepres med kuler uten å halte engang. Slik er det ikke i Unit 13. Det skal ikke mye til før man dør dersom man blir oppdaget uten dekning eller er så uheldig å bli flankert.

Dette fører til at man må tenke litt strategi før man gjennomfører oppdragene. Det lønner seg å sjekke kartet og studere vaktenes bevegelser. Stort sett må man uansett alltid rydde området for fiende, men det er fremgangsmåten som avgjør om man overlever.

Jeg opplever at Unit 13 overfører denne sjangeren av snik-og-skyt-spill fint fra vanlige spillkonsoller til et håndholdt format. Ofte synes jeg kanskje helten min er litt treg til å bevege siktet sitt, men da har jeg vanligvis havnet i for mye trøbbel uansett. Enkelte vil synes det er litt for lettvint at man kan sikte seg nøye inn på en fiende uten å gå ut av dekning, og deretter bare poppe opp og plante en kule i hodet på ham i beste Hollywood-stil, men jeg synes ikke det ødelegger moroa. Det er uansett vanskelig å holde seg i live lenge nok til å fullføre oppdraget.

I enkelte oppdrag har man en knapp tidsfrist, og da hjelper det ikke å sitte og campe bak en mur til man har fri siktelinje til streifvaktens panne.

Unit 13 har også sosiale komponenter. Man kan sammenligne resultater med andre, og man kan spille oppdragene sammen med en venn.

 

Grafikk og lyd
Til håndholdt spill å være har jeg ikke noe å utsette på grafikken. Realismen er høy og bevegelsene naturlige, selv om adferden til fienden ofte er forutsigbar. Dessverre er det konsollens lyssvake skjerm som er det største hinderet om man spiller på farten. Mange oppdrag foregår i mørke, og om man får dagslys inn på skjermen er det bare å gi opp.

Alt flyter som det skal, og jeg opplevde ikke noe hakking i spillet. Som nevnt er kanskje muligheten til å bytte raskt mellom mål litt lite tilfredsstillende, men det øker egentlig bare spenningen.

Lydkvaliteten er også god, og opplevelsen blir klart best når man bruker hodetelefoner.

 

Konklusjon
Unit 13 er et spennende og underholdende soldatspill med mye action. Det er sjelden man klarer et oppdrag på første forsøk, noe som øker graden av utfordring. Hvert oppdrag er ikke så langt, men krever en del terping på strategi.

Unit 13 er nok ikke det beste actionspillet til PS Vita, jeg vil heller anbefale Uncharted: Golden Abyss om man bare skal kjøpe ett, men det er mer enn bra nok og viser at også soldatsimulatorer kan egne seg i et håndholdt format.

Her er produsentens offisielle produktside.

Se også disse testene: