I de siste tre årene har mobilbransjen vært preget av ganske like smarttelefoner med fokus på ytelse og skjermstørrelse. Før dette var Samsung den mobilprodusenten som turte å tøye strikken lengst når det gjaldt konsepttelefoner – det vil si innovative telefoner hvor man prøvde ut nye funksjoner og design for å se om markedet tok godt imot dem.

Med Samsung Beam er det akkurat som om koreanerne har tint opp noen gamle nedfrossede ingeniører fra glansdagene først på 2000-tallet. Og det første de sa etter at de sluttet å hakke tenner var: – Vi trenger en telefon med innebygd projektor!

Projektor, sa du?
Ja, en projektor. I toppen på Samsung Beam sitter det en DLP-projektor på 15 lumen. 15 lumen er mindre enn det man får ut av et lysrør, altså må man dempe belysningen før man kan ha noen nytte av projektoren.

Apropos nytte. Det er litt vanskelig å se for seg svært mange bruksområder eller brukergrupper for en mobilprojektor som ikke fungerer når det er lyst. Man kan tenke seg at den fungerer i små møterom om man skal vise en video. Med overhead-funksjonen kan man også vise frem noe smått i stort format til en forsamling. Det er også lett å se for seg at man med projektoren kan la flere se en video eller nettside samtidig, noe som er vanskelig på en vanlig mobilskjerm.

Uansett er lysstyrken svakheten til denne løsningen. Samsung Beam har god oppløsning og skarpt bilde, men det er dessverre sjelden kvaliteten vises i full prakt.

 

Design
Telefonen for øvrig er ikke kjempespennende. Den er tykkere og tyngre enn de fleste telefoner nå til dags, men føles også veldig solid. Den har et gult «magebelte» som gjør at den skiller seg ut i mengden, men også gjør at den ser mer ut som en 90-talls walkman enn en moderne smarttelefon.

Skjermen er av god kvalitet og knappene er velplassert og fungerer bra. Det gummierte bakdekselet samler ikke på fingermerker og gjør telefonen god å holde i.

Multimedia
En projektortelefon bør jo kunne vise film i høy oppløsning, og det kan også Beam. Men filmene er uansett best på skjermen. Den har helt grei lydkvalitet, men siden det er en eldre utgave av Android installert har man ikke innebygde muligheter til å justere lydbildet etter hva slags høyttalere man har.

Kameraet er på fem megapiksler og tar bilder i helt grei kvalitet, men ingenting ekstraordinært. Når det er lite lys å hente blir bildene fort kornete.

 

Brukeropplevelse
Samsung Beam oppfører seg som andre Samsung smarttelefoner – i hvert fall de som ble lansert i fjor. Det er skuffende at Samsung ikke har gitt telefonen Android 4.0 når de allerede har lansert andre telefoner med denne versjonen. Kjøpere av Beam vil bli hengende etter om ikke Samsung gjør en oppgradering tilgjengelig.

For de som vurderer denne telefonen til jobb er det verdt å merke seg at e-postapplikasjonen ikke er av de mest funksjonsrike. Men man får med en Office-pakke til å vise og redigere vedlegg med.

Generelt må jeg si at brukervennligheten til telefonen er bra.

 

Konklusjon
Det er forfriskende å se en konsepttelefon igjen etter så mange A4-år. Projektor i telefonen er kjekt å ha, men sjelden virkelig nyttig. Kjøp gjerne telefonen om du får et godt tilbud, men vær da klar over at den ikke er spesielt godt egnet som jobbtelefon og at den har en eldre versjon av Android enn den som gjelder i dag.

Klikk på knappen under for å følge vår mobiltester på Twitter.