Få kameraer gir deg så mye bildekvalitet for pengene, som Fujifilm X-T1. Kameraet, som ligner de klassiske speilreflekskameraene fra tiden før digitalfoto, er klokkeren fulltreffer for kresne fotografer. For det er ikke bare den klassiske betjeningen som er tiltalende, X-T1 har markedets beste – og største, elektroniske søker og fullstendig plettfri bildekvalitet.

Fuji-kameraet er et av de mest gjennomførte systemkameraene vi har testet. Det ligger fortreffelig i hånden på de fleste. Store og tydelig merkede innstillingsratt, gjør det lekende lett å betjene, og kamerahuset er i tillegg værtettet med gummi og silikon for å holde dårlig vær ute. Dette kameraet kan praktisk talt brukes til alt. Også til action. For Fuji har endelig fått skikk på autofokusen, som er lynkjapp på X-T1. Med en skuddtakt opp til åtte bilder per sekund, kan man endelig få skarpe actionbilder med et Fuji-kamera.

X-T1 er det første kameraet med støtte for UHS-II standarden for minnekort, som gir opp til 280 MB/s skrivehastighet, over tre ganger så raskt som UHS-I med 90 MB/s.

Kameraet er bygget rundt Fujis unike 16,3 megapiksler X-Trans II-brikke i APS-C-størrelse. Den har et irregulært sensormønster og har ikke et lavpassfilter foran bildebrikken. Sammen med Fujis EXR II prosessor, gir det kameraet uovertruffen detaljsoppløsning og skarphet. Som vi har sett i testen av Fujifilm X-E2 tidligere i år.

De nærmeste konkurrentene til X-T1, er de værtettede Olympus OMD E-M1 og Pentax K-3, men også Canon EOS 70D og Nikon D7100. Fuji-kameraet er derimot mye mindre og lettere enn speilreflekskameraene, og er ikke mye større enn E-M1 - eller fullformatkameraet Sony Alpha 7r.

Ved hjelp av et nettbrett og en app kan man sette opp X-T1 et annet sted enn der man sitter selv, og fjernstyre kameraet.
Ved hjelp av et nettbrett og en app kan man sette opp X-T1 et annet sted enn der man sitter selv, og fjernstyre kameraet.
 

Verdens beste søker

Retrodesignet gir oss ikke bare et lettbetjent kamera, med sylskarpe detaljer i bildene, Fuji-kameraet har også markedets beste elektroniske søker. Den er god nok til at selv hatere av elektroniske søkere, vil få hakeslipp. Den er ikke bare enormt stor med 0,77 x forstørrelse og større enn i OMD E-M1, den er også raskere enn mange andre tilsvarende søkere, slik at man ikke opplever merkbar forsinkelse. Noe som kan være et irritasjonsmoment, blant annet på serieopptak og under panorering.

Søkerbildet med 2,36 Mp oppløsning og OLED-panel, er større enn i fullformat proffkameraer som Nikon D4 og Canon EOS 1Dx, og det sier litt.

Elektroniske søkeres fordel er at man ser alle endringer i sanntid, og så kan de vise ulik info, etter fotografens ønske. I X-T1 kan man endre søkerbildet og velge ulike utsnitt.

 

Strøken bildekvalitet

Ikke overraskende leverer kameraet bildekvalitet helt i toppklassen for et kamera med APS-C bildebrikke. Den er en blåkopi av bildekvaliteten fra Fujis fremragende X-E2, med meget god kontroll på bildestøy. Hvor man kan se antydning til kornstøy først ved 3200 og 6400 ISO.

 

Speilreflekskiller

Fraværet av pekeskjerm er kameraets eneste mangel. Resten er pur glede. Den nydelige søkeren, det funksjonelle designet, et omfattende funksjonsnivå og muligheten for å skreddersy kameraets oppførsel, har ført til at Fujifilm X-T1 er et særdeles vellykket systemkamera. Det har satt standarden i klassen på alle viktige områder, også på bildekvaliteten – som er på nivå med dyrere fullformat systemkameraer.