For mange er ti tusen kroner smertegrensen for høyttalerkjøp til hjemmekinoen. Tross alt trenger man Blu-ray-spiller og surroundreceiver i tillegg. Utvalget av høyttalere er stort, men det blir gjerne til at man må lete blant mindre systemer, av typen subwoofer-/sattelitthøyttalerløsninger.

Slike små systemer er vel og bra til film. Men selv om subwooferen gir tøffe effekter, har gjerne de øvrige høyttalerne begrenset med lydtrykk. Musikk funker ofte dårligere, fordi subwooferen og høyttalerne ikke klarer å overlappe hverandre ordentlig i overgangen. Da kan musikken fort bli til mer irritasjon enn inspirasjon.

Derfor kan det lønne seg å tenke annerledes. Ved å dropper hele subwooferen får man råd til større og bedre høyttalere. Gulvhøyttalere i front gir mer massiv lyd på musikk i stereo. En større senterhøyttaler tilfører dialoger mer fylde på film, og man skal heller ikke undervurdere viktigheten av bakhøyttalere av litt størrelse. En større høyttalerpakke av kvalitet gir rett og slett bedre og tøffere opplevelser.      

Kjøp subwoofer senere

Det er ikke dermed sagt at du ikke vil ønske deg en subwoofer senere, med enda kraftigere gjengivelse av de heftigste basseffektene på film og musikk i surround. Men det kan du ta neste gang du har råd. Vit da at subwooferen ikke trenger å være av samme merke som de øvrige høyttalerne. Det finnes flere produsenter som er spesialisert på subwoofere, blant annet SVS, REL og Velodyne.

6 konkurrenter

I denne testen har vi funnet seks systemer, alle basert på gulvstående fronthøyttalere, og med senter- og bakhøyttalere fra samme høyttalerserie.

Fire av systemene koster rundt 10.000 kroner, og konkurrerer om tittelen ”Best i test”. To av disse benytter horndiskanter for en mer energisk og effektiv gjengivelse av lydbildet, som spesielt kan være en fordel på film. Dette gjelder Cerwin-Vega og Klipsch, mens Q Acoustics og Tannoy benytter vanlig domediskant.

Vi har i tillegg tatt med to billigere høyttalersystemer, i håp om å finne en joker som kan stikke av med tittelen ”Beste kjøp”. Argon og Dynavoice er begge kjent for høy kvalitet til lav kost, og det er ikke utenkelig at de kan mestre tett opp mot resten, tross sin lave pris. Dessuten gir de rom i budsjettet til å kjøpe subwoofer med én gang!

Argon 6000 5.0

Billig på alle måter

”Hør alt for halve prisen,” loves det fra testens billigste høyttalersett. Det er ikke helt sant.

Argon-systemet er et klart kvalitetsløft fra alle de billige plastanleggene, til ikke altfor mye mer penger. Men sammenlignet med de andre systemene i denne testen kommer Argon til kort. Toppen av diskantområdet er slipt bort, som gir et mer innestengt lydbilde. I tillegg låter bassområdet rotete. Utseendemessig er også høyttalerne uspennende.

Sett i lys av at Argon koster halvparten av de dyreste systemene, er det ikke helt galt, om vi ser bort fra at Dynavoice til bare noen hundrelapper ekstra låter vesentlig bedre. En surroundreceiver med romkorreksjon kan fikse noe, men det bør være en lett jobb for Hi-Fi Klubben å selge seg opp fra Argon.

Dynavoice Challenger EX V.4 5.0

Dynamikk til innbruddspris

Vil du ha en fet hjemmekino uten å ribbe kontoen? Dynavoice har en potent høyttalerpakke til halve prisen av konkurrentene

Selv om vi her har målt høyttalerpakka fra Dynavoice opp mot adskillig dyrere konkurrenter, må de sies å greie seg imponerende bra! Lydmessig er ikke M65 og kompani like presise og detaljerte som testens beste, men de har en stor, kraftig lyd med massevis av bass som er veldig lett å like. Spesielt på filmlyd som favoriserer litt ekstra trykk og volum, kommer Dynavoice heldig ut takket være de store og potente fronthøyttalerne.

Cerwin-Vega XLS 5.0

Bassbrølet

Skal du spille høyt, er det Cerwin-Vega som gjelder. Men film og musikk trenger også andre kvaliteter.

Cerwin-Vega har virkelig slagkraft i bassområdet. Høyttalerne kan spille skikkelig høyt, slik at basstrommer kjennes fysisk i mellomgulvet.

Problemet er at de ikke kan så mye mer. En pukkel i bassområdet maskerer for det viktige mellomtoneområdet, slik at sangstemmer og filmdialoger låter innestengt. Også rock og action fortjener mer trøkk oppover i toneregisteret, da ville vrenggitarer ha kommet bedre ut, og geværskudd smelt mer i toppen. I stedet låter de nesten som om de fyres av fra bak en vegg.

Dette høyttalersystemet er absolutt rytmisk og kan låte tøft, men trenger en surroundreceiver med romkorreksjon for å få bedre tonal balanse.

Tannoy Mercury 5.0

Mer musikalsk enn macho

Mercury-serien fra Tannoy er blant våre absolutte budsjettfavoritter i stereo, men er de tøffe nok til å engasjere i hjemmekinoen?

Høyttalersettet fra Tannoy er fullt av gode kvaliteter, og spesielt til musikk i stereo og multikanal er dette en fin pakke. Filmlyd og da spesielt actionfilm, favoriserer imidlertid litt mer aggresjon og autoritet enn vi opplever at disse høyttalerne gir. Lydbildet blir litt for forsiktig og tilbakelent til å bli virkelig engasjerende. Når det er sagt, er dette en ypperlig allroundpakke til musikk og film for deg som uansett ikke skal spille vettet av naboen!

Q Acoustics 2000i 5.0

Hvitkledde riddere

Engelske Q Acoustics har satt seg som mål å være et av de beste høyttalermerkene i forhold til pris. Høye ambisjoner, men konseptet ser ut til å fungere!

Høyttalerne fra Q Acoustics har ikke bare en tiltalende design, de fremstår også meget gjennomført lydmessig med en stram, dynamisk og veloppløst karakter som får frem massevis av detaljer i både musikk- og filmverdenen. Blant alle pakkene i testen, er nok dette den beste til musikk, og rangerer også blant de høyeste til ren og skjær filmlyd.

Klipsch Reference 5.0

God som gull

Enten det er action, drama, jazz eller rock som står på menyen, trår du ikke feil med Klipsch.

Klipsch RF-52 II er slettes ikke langt fra sine storebrødre RF-62 II med sin dynamiske og spreke spillestil. Horndiskanten er slettes ikke skrikende, men snarere en naturlig del av lydbildet. Både sangstemmer og filmdialoger kommer godt ut fra lydbildet, og høyttalerne har en sprek gjengivelse av bassrytmer og eksplosjoner.

Bakhøyttalerne tegner et større lydbilde bak hodet vårt enn de andre, takket være bipolare diskantelementer. Senterhøyttaleren går ikke veldig dypt, så send gjerne bassfrekvensene i senterkanalen til fronthøyttalerne eller en subwoofer.

Dette er en ekstremt god allroundpakke!