Ulovlig nedlasting av musikk gjorde at CD-ene rundt millenniumskiftet ble stadig mer uønsket. Når man kunne lagre flere tusen låter på en harddisk, ble CD-ene rett og slett for tungvinne i forhold. At folk lastet ned mer og mer musikk på ulovlig vis var imidlertid ikke fordi de ikke ville betale for tjenestene. Det bare fantes ingen enkel måte å gjøre det på lovlig vis, da de digitale nettbutikkene hadde snevert utvalg og kompliserte betalingsløsninger. Hvem ville vel registrere seg i ti ulike nettbutikker for å få tak i en brøkdel av musikken man lette etter? Så kom iTunes og forvandlet den digitale verden, med nærmest alt man kunne tenke seg av musikk tilgjengelig i én og samme digitale nettbutikk. iTunes var beviset på at folk gjerne betalte for nedlastet musikk.

Musikken strømmes

Men ikke før hadde iTunes fått fotfeste, så kom Spotify med en helt ny løsning: Hva hvis man kan spille av all musikken man vil når man vil, uten å laste den ned i det hele tatt? I begynnelsen virket det uhørt, at man skulle betale for musikk man ikke eide. Var hjemmenettverket raskt nok? Hva hvis nettet ble ustabilt? Lydkvaliteten kunne da ikke være god nok?

Spotify fikk raskt fotfeste og gjorde alle fordommer til skamme. Det viste seg nemlig at denne type tjeneste fungerte utmerket, at de fleste nettverk var mer enn gode nok til å takle den lille båndbredden man trengte for å spille musikk med høy kvalitet. Dette var nettopp den type tjeneste folk ville ha! Etter Spotifys suksess har mange hengt seg på, og listen med strømmetjenester er nå langt som et vondt år. Musikkutvalget har blitt glimrende på flere av dem, og grunnprinsippene er like. Spiller det da noen rolle hvilken man velger? Det får du svar på her. Vi har testet Spotify og fem utfordrere: Wimp, Deezer, Sony Music Unlimited, Xbox Music og Beats Music.

Xbox Music

 

Et låst univers

Teknisk bra for enkelte, men savner følelsen av en møteplass for musikkelskere.

Om man allerede er viklet inn i Microsofts plattform med en Xbox i hverdagsrommet, en Windows 8 datamaskin på skrivebordet og en Windows Phone i lommen, så er Xbox Music veldig trivelig. Derimot er støtten for andre enheter og tilvirkere begrenset. Tilbudet av musikk og kvaliteten er ok, men inntil de har samme aksept og integrering som de ledende tjenestene så kommer Xbox Music fremdeles å være en nisjetjeneste for de allerede frelste.

Les hele testen her.

Sony Music Unlimited

 

For Sony-fansen

Bra om man har Sony-apparater men tilbyr ingenting spesielt for øvrige.

Bruker man sin Playstation som mediaspiller og hjemmet er fullt av Sonys TV-apparater og hjemmekinoanlegg, er det fristende med Music Unlimited. Har man også Sonys håndholdte mobiler og spillkonsoller, blir det en selvfølge. Men har man ikke det så blir det mer komplisert. Det er ingen direkte feil på tjenesten, men den tilbyr heller ikke noe som ingen andre allerede har. Og den støttes ikke i apparater fra andre produsenter.

Le hele testen her.

Deezer

 

Spennende alternativ

Fransk strømmetjeneste med masser av musikk og til og med en Nordisk redaksjon.

Deezer er et spennende og velfungerende alternativ til de dominerende Spotify og Wimp. Takket være den store geografiske spredningen finnes det også et godt utvalg musikk utenom ”mainstreamen” her hos oss å få tak på. Det er en morsom tjeneste om man vil finne ny og interessant musikk man ikke visste man likte.

Les hele testen her.

Beats Music

 

Sikter mot tronen

Beats Music ønsker å ta over verden. Så langt er ikke Norden en stor prioritet.

Beats Music er en enkel og grafisk lekker strømmetjeneste. Mobilappen er nødvendig for å lage egne lister, som siden kan redigeres i enten appen eller på desktop-versjonen. En lekker tjeneste som dessverre er noe overfladisk, og som savner skandinavisk musikkutvalg.

Les hele testen her.

Wimp

 

Redaksjonell profil

I tillegg til å la brukeren finne alt man leter etter, satser Wimp hardt på redaksjonelle spillelister, og dessuten overlegen lydkvalitet.

Wimp er en stor favoritt. Musikkutvalget er utmerket, presentasjonen av artister og spillelister er meget oversiktlig, og lydkvaliteten er i særklasse med Lossless. Her er det lett å oppdage ny musikk, med god hjelp fra Wimp-redaksjonens dype kunnskap. Musikere kan signere distribusjonsavtale gjennom Wimp DIY (Do it Yourself).

Les hele testen her.

Spotify

 

Kongen har blitt bedre

Spotify gir seg ikke med å være størst. Med sitt nye grensesnitt vil de også være best.

Spotify har topp brukervennlighet kombinert med intuitive måter å oppdage ny musikk på. Redaksjonelt innhold er ikke fullt så dyptgående som Wimp sitt, men det begynner å nærme seg. Spotify har mulighet for å spille av musikk lagret på harddisk og dessuten oppholdsfri avspilling. Lydkvaliteten er god, og ”Spotify Connect” forbedrer brukeropplevelsen med kompatible tredjeparts produkter.

Les hele testen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.