Søkklastet superzoomer

 

Et kamera så full av kompromisser kan ikke lykkes med alt, men trenger du 50 x zoom er Sonys toppmodell, verdt å vurdere.

På papiret ser 50 x zoom forlokkende ut. For da dekker man over et vanvittig stort område. Fra bred vidvinkel for landskap, til ekstrem zoom så kraftig at erfarne spioner ville siklet og sitret av glede. Med så mye zoom parkerer man andre kameraer fullstendig. Det finnes 30 og 40 x zoom, men bare 50 x zoom dekker et område fra 24 til 1200mm brennvidde.

Som en illustrasjon på hvor lang rekkevidde det faktisk er, kan man tenke seg et bilde tatt av en gruppe mennesker på 100 meters avstand med 24mm vidvinkel. Zoomer man inn til 1200mm, kan man ta bilde av øyet til en av dem. Men det er ikke sikkert bildet vil bli skarpt.

Grunnen til det er enkel. På 1200mm blir avstanden så stor at det nesten er umulig å holde kameraet stødig nok til at bildet blir skarpt. Det tilsvarer omtrent å prøve å tegne en perfekt sirkel med en blyant festet til et kosteskaft.

Nødvendig bildestabilisator

Med så store problemer med å holde kameraet stødig, når motivet er langt unna, trenger kameraet en effektiv bildestabilisator. I HX400V har Sony derfor valgt optisk bildestabilisator, men kameraet har en lang rekke funksjoner i tillegg.

Elektronisk søker er vanlig på kameraer som dette, men denne er dessverre trang, lavoppløst, tidvis med mye støy og heller ikke særlig skarp. Flytter man blikket rundt på kameraet, finner man vippbar skjerm, men ikke pekeskjerm – og en multifunksjons blitssko.

Trådløst er det også, med Wifi for overføring av bilder og NFC for enkel oppkobling. Det kan skyte video i full 1080 HD-kvalitet opp til 50p og 28 Mbps hastighet, for jevnere filmvisning uten hakking. Det hører også til de av Sonys nye kameraer som man kan laste ned apper til, for å utvide funksjonaliteten på kameraet, og det har GPS-tagging av bilder.

 

Presisjonssikte

 

Olympus har funnet en genial løsning på det største problemet med ultrazoomkameraer med 50 x zoom.

Stabilitet er en utfordring når man skal ta bilder med så mye som 1200mm zoom. I likhet med Sony HX400V, har Olympus-kameraet innebygget bildestabilisator som hjelper litt, men hvis du ikke klarer å holde motivet i søkeren, sliter du likevel. Særlig hvis du skal fotografere noe som beveger seg, som en fotballspiller, en fugl eller en bil.

Olympus har funnet en løsning på problemet, som fungerer ganske bra. De har lagt inn et optisk sikte som spretter opp når du feller opp blitsen. I midten av siktet lyser en LED-lampe opp et trådkors, slik at du lettere kan sikte på objektet som er langt unna. Akkurat som på et optisk sikte på en jaktrifle.

Det er til og med mulig å kalibrere trådkorset med et hjul på siden av søkeren, slik at trådkorset kan plasseres presist i midten av søkerbildet.

Det enkleste er det beste

Kameraet er temmelig likt Sonys HX400V på de fleste punkter men mangler Wifi*, blitssko og GPS. Det har heller ikke vippbar skjerm, og den elektroniske søkeren i SP-100EE (EE for Eagle Eye), er heller ikke noe bedre enn i HX400V, og den mangler sensor som tenner søkeren automatisk når du løfter kameraet til øyet.

*Kameraet støtter FlashAir minnekort med Wifi

Olympus-kameraet har like stor bildebrikke, men 16 mot Sonys 20 Mp, og skuddtakten er 7 mot 10 bps.

Ellers er det meste likt. En 24-1200mm 50 x zoom med blender 2,9-6,5, gir den samme enorme rekkevidden, som gjør slike kameraer så forlokkende for alle som vil ha et kamera som kan brukes til alt.

SP-100EE har sju av Olympus meget fine filtereffekter integrert, som kanskje er de beste i fotoindustrien. I motsetning til filtereffektene i mange andre kameraer, kan disse faktisk brukes til noe, uten bildene ser for jæv… ut etterpå.

For noen vil muligheten til å ta opp video i 120 fps være gull verdt. Da kan man spille av videosekvenser i sakte film, hvis man skal lage kule actioneffekter. Eller bare øve på golfsvingen. Det kantete kameraet ligger godt i hånden og er like enkelt å bruke som Sonys konkurrerende ultrazoomkamera, men du kan ikke zoome eller fokusere med den gummierte ringen rundt kameraet. I stedet kan du velge mellom en zoombryter på siden, eller en totrinns zoombryter rundt utløserknappen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.