Markedet for tohåndstelefoner vokser. Stadig flere ønsker seg fordelene med en stor skjerm og er villige til å ofre litt ergonomi for å få det. Men en tohåndstelefon kan ikke bare være en forstørret enhåndstelefon. I denne duellen setter vi Iphone 6+ og Samsung Note 4 opp mot hverandre for å se hvem som løser oppgavene best.

Design

Smarttelefoner kategoriseres gjerne ut fra skjermstørrelse. Iphone 6+ har en skjerm på 5,5 tommer, mens Note 4 er 5,7 tommer målt diagonalt. Selv om Note 4 har litt større skjerm er telefonens areal mindre enn Iphone 6+. Iphone 6+ føles veldig flat og stor i hånden, mens Note 4 sin tykkere, mer runde design ligger bedre. Note 4 har også et veldig behagelig bakdeksel i imitert skinn.

Begge skjermene er svært gode, men Note 4 trekker det lengste strået. Den er mer lyssterk og har kraftigere farger i tillegg til høyere oppløsning. Antagelig kunne Note 4 klart seg fint med en lavere oppløsning, noe som også ville senket prisen betydelig.

Begge telefonene har fingerskanner i hjem-knappen. Iphone bruker en trykksensor, mens Samsung bruker sveiping for å lese fingeravtrykk. Iphone-løsningen er mest brukervennlig, men begge løsningene gir god brukervennlighet.

Multimedia

Begge telefonene har veldig gode kamera. Samsung fokuserer raskere og er bedre i dårlig lys, men Apple har det enkleste kameraet på grunn av færre innstillinger. Jeg liker at Samsung tenker nytt og for eksempel lar brukeren bruke pulsmåleren på baksiden av telefonen for å ta selvportretter.

Begge telefonene har god lydkvalitet, omtrent som de fleste telefoner i dag. Samsung har et fortrinn i å ha lydjusteringer som fungerer i alle apper, mens Apples equalizer bare fungerer i Iphones egen musikk-app.

Samtalekvaliteten er best i Note 4 som har bedre støyreduksjon og ulike filtre for å tilpasse samtalelyden til brukerens hørsel.

Ytelse

Her merker vi en viss forskjell i tilnærmingen de to produsentene har til sine tohåndsprodukter. Iphone 6+ yter like godt som Iphone 6, noe som er veldig bra. Man kan kjøre mange apper samtidig, grafikktunge spill og bruke sensorer hele døgnet.

Note 4 har fått litt mer enn de vanlige telefonene. Den har ekstra stort arbeidsminne så to apper kan dele på skjermen samtidig, for eksempel. I mange situasjoner er det veldig praktisk å kunne plassere en app i et lite vindu oppå en annen og så bare fjerne den når man ikke trenger den mer.

Note 4 har litt bedre batteri enn Iphone 6+, men forskjellen er ikke så veldig stor. Aktive brukere må belage seg på å lade hvert døgn med begge. Note 4 har dog strømsparingsfunksjoner, noe Iphone ikke har.

Pris

Prisene på de to telefonene er også på øverste hylle. Begge koster over 6000 kroner. Note 4 kommer med 32 GB lagring i Norge og laveste pris er drøye 6100 kroner. Iphone 6+ med 16 GB minne koster 6680 kroner.

Som nevnt kunne Samsung sikkert spart litt krutt her og der for å få ned prisen enda mer, uten at telefonen er blitt dårligere.

Brukervennlighet

Dette er punktet som virkelig teller. Iphone 6+ er en ren forstørring av Iphone 6.

Den har få særskilte tilpasninger for tohånds bruk, bortsett fra at man kan få andre skjermbilder i enkelte apper om man legger telefonen sidelengs.

På Note 4 er hele telefonen designet med tanke på et annet brukermønster enn mindre telefoner. Man får med en elektromagnetisk penn som kan brukes til notater eller til å klippe ut deler av et skjermbilde man vil lagre. Den kan også brukes til billedredigering. I tillegg kan Note 4 la to apper dele skjermbildet samtidig, enten side ved side eller det ene oppå det andre.

Konklusjon

Dette er virkelig to gode telefoner for dem som ønsker ekstra stor skjerm. Mens Apple gjør som de pleier, og leverer den samme brukeropplevelsen som på Ipad og Iphone har Samsung gjort en rekke tilpasninger om gjør Note 4 til noe for seg selv. Det er tydelig at Samsung har mer erfaring med å lage slike nisjeprodukter, og jeg kan ikke annet enn å kåre Samsung Note 4 til vinner av duellen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.