Selv om Lumia 830 har mange gode egenskaper – som induksjonslading – mangler telefonen «X-faktoren» som gjør den engasjerende å bruke.
Selv om Lumia 830 har mange gode egenskaper – som induksjonslading – mangler telefonen «X-faktoren» som gjør den engasjerende å bruke.
Nokia Lumia 830 ble lansert i september. Da snakket Microsoft veldig mye om hvor bra kameraene på telefonen er, og lite annet. Det er forståelig, for dette er en telefon det en vanskelig å sette i bås.

Design

Det er to retninger innen mobildesign for tiden. De som frem til ifjor laget telefoner med rette kanter lager nå avrundede telefoner, som for eksempel Sony og Apple. De som hadde runde kanter lager nå rette kanter, som Samsung og Nokia/Microsoft.

Lumia 830 har en lys aluminiumsramme som lager en skarp kontrast til skjermens sorte bakgrunn og ramme. På baksiden er et utskiftbart plastdeksel som kommer i ulike mer eller mindre kraftige farger. Originaldekslene har også støtte for induksjonslading – eller såkalt trådløs lading.

Skjermen har HD-oppløsning, men ikke Full hd. Det er greit nok på en telefon til denne prisen og størrelsen. Det er mer enn skarpt nok for de fleste. Knappene på fronten er optiske, mens knappene rundt som vanlig er fysiske. En egen kameraknapp er et pluss.

Designen er generelt helt grei. Dette er et fargerikt produkt som ikke går for eksklusivitet, noe som sikkert passer mange.

Multimedia

Som nevnt er kamera veldig viktig for Microsoft, som nå eier Nokia-navnet. Og som på andre Lumia-telefoner er kameraet veldig bra. Ytelsen i lavt lys er bedre enn på de fleste andre telefoner, men jeg savner veldig en høykontrastmodus (HDR) til bruk utendørs.

Det finnes flere kreative effekter å bruke, men disse må velges på forhånd. Jeg får inntrykk av at Microsoft går for billedkvalitet fremfor kreativitet med denne telefonen. De fleste bruker uansett egne apper til å filtrere og redigere bilder.

En optisk billedstabilisator gir god ytelse både i mørke, men også når motivet (og fotografen) rører seg.

Lydkvaliteten i telefonen er helt grei, det er ingenting særskilt å si om den. Jeg savner imidlertid lydkontroller som gjør det lett å endre lydbildet til de hodetelefonene eller høyttalerne man bruker.

Samtalekvaliteten er god, og telefonen støtter hd Voice når det er tilgjengelig.

Brukeropplevelse

Brukeropplevelsen jeg får av Windows-telefoner er veldig ambivalent. Jeg liker veldig godt startskjermen med sin mosaikk av «fliser». Flisene kan være enkle snarveier eller moduler som viser oppdatert innhold fra appen de representerer. For eksempel Facebook-varsler eller trafikk på faste pendlerruter.

Jeg liker også hvor effektivt det er å jobbe på telefonen. Ingen har bedre støtte for andre Microsoft-tjenester enn Microsoft, naturlig nok. Epost fungerer bra, men kalenderen mangler litt funksjonalitet, spesielt om man deler kalender med andre i familien.

Problemene med brukeropplevelsen er de samme som før. I hovedsak er det for lite engasjerende å bruke en Windows-telefon etter min mening. Facebook-appen er litt tregere og litt mindre pen. Instagram og Snapchat er kun tilgjengelig som betaversjoner, noe som er hemmende for en telefon som ble presentert som en selfie-telefon.

Microsoft prioriterer sikkerhet, og det er bra. Men det gjør at jeg ikke får de opplevelsene i nettleseren som jeg ønsker, eller den nettleseren jeg ønsker, for den saks skyld.

Konklusjon

Som tidligere merker jeg at jeg av og til faktisk heller går og starter pc-en min, eller finner et nettbrett eller en annen telefon en å gjøre et enkelt Google-søk på Lumia 830.

Det er her Microsofts største utfordring ligger.

En smarttelefon er blant de aller mest personlige eiendelene vi har. Derfor er det for mange viktig å finne en telefon man liker. Nokia Lumia 830 er en telefon med gunstig pris og mange gode egenskaper, men den mangler evnen til å engasjere.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.