Helt siden Thomas Edison spilte inn Mary Had A Little Lamb på en voksrull, har vi båret rundt på fysiske medier. Det er det snart slutt på.

En og annen krampetrekning til tross, salget av fysiske medier med musikk og film, synker. Det samme gjør salget av CD- og Blu-ray-spillere. Platespillere er de eneste om holder stand, selv om vi heller ikke her snakker om høye salgstall.

Derfor er det lenge siden vi testet en CD-spiller, eller gruppetestet BD-spillere. Det hender at vi tester platespillere, også i gruppetester, for interessen er forbausende stor for et medium de fleste trodde gikk i graven da CD-en kom i 1982.

I dag velger de fleste av oss å strømme musikken. Noe som i og for seg ikke er noe nytt, for radio er også strømming av musikk, om enn noe annerledes.

Et trådløst univers

Strømmetjenester på nett som Netflix, HBO, Spotify og Wimp, er bare begynnelsen på det som kan bli et bredt tilbud av tjenester, hvor man for noen tiere i måneden kan få trådløs tilgang på over 20 millioner låter, eller tusentalls filmer.

Det er blitt så bekvemt, enkelt og billig at CD-er og DVD-er hoper seg opp på resirkuleringsstasjonene, og det har vi tatt konsekvensene av når vi velger hva vi skal teste.

Med musikken strømmende gjennom mobilen og rett i øret, og filmer og tv-serier som går uten om de tradisjonelle kringkastingskanalene, får man et radikalt endret brukermønster. Mange spiller fremdeles CD-er. De platene de har, men færre kjøper dem. Det samme skjer med film, så derfor har vi testet flere strømmebokser, digitalprosessorer, radioer og grammofoner enn før.

Fordi det er det nye trådløse universet flere og flere foretrekker, og da skal de tross alt ha noe å spille det av på.

Enkelt og greit

Mange er så fornøyd med livet som strømmekunde, at de klarer seg med mobilen, en laptop og et par små aktive høyttalere. Mer skal det ikke til for å ha et anlegg. Men så er det alltid de som vil ha bedre lyd, og kjøper separate digitalomvandlere som er bedre på å prosessere lydsignaler og kan gi bedre lyd.

DAC-er som de kalles, er i ferd med å nesten erstatte CD-spilleren som digital hjerne i anlegget, og er blant kjennere blitt et helt nødvendig produkt for å få anstendig lyd.

Årets platespiller

Pro-Ject Xtension 9

 

Forførende musikalsk

Fra første takt griper musikken deg, og du klarer ikke slutte før LP-en må snus, så engasjerende er platespilleren fra Pro-Ject.

Renessansen vinylplater har fått, har gitt oss et utvalg av platespillere vi ikke har sett maken til på flere tiår. De finnes i alle prisklasser fra et par tusenlapper, til millionklassen. De færreste legger så veldig mye i en platespiller, og våre tester viser at det er mye godlyd å hente i en spiller mellom 3.000 og 6.000 kr.

De dyrere spillerne er gjerne laget med de samme grunnleggende prinsippene som de rimelige. Men mye bedre materialkvalitet, mer effektiv demping, større mekanisk presisjon og bedre motorstyring, bidrar til å gi de dyrere spillerne bedre lydkvalitet.

Pro-Jects nye spiller i toppklassene er et godt eksempel. Den koster over det dobbelte av den forrige spilleren vi testet fra den kanten, og er priset slik at den utfordrer Rega RP8. En spiller som med sitt todelte lettvektschassis i lette og stive materialer, er bygget på en helt annen filosofi enn Xtension 9 som vi tester her.

Den påkostede Pro-Ject-spilleren er et meget godt kjøp om man er ute etter alternativ til Rega RP8, som er i samme prisklasse. De har forskjellig lydsignatur, så ens egne lydpreferanser må avgjøre hvilken som passer best. Xtension 9 levere et større lydbilde med mer varme, bassfylde og klangbunn, men lyder ikke like fokusert og rytmisk som Rega-spilleren. Man må med andre ord velge hva som er viktigst. Uansett får man en herlig livlig og engasjerende spiller i Pro-Ject Xtension 9.

Pris: 17.000 kr

Les hele testen av Pro-ject Xtension 9

Årets Blu-ray spiller

Oppo BDP-105D

 

Kongen av Blu-ray

Den beste bildeviseren har fått en ekstra Darbee-twist. Og lydsiden er (meget) bedre enn du tror.

Oppo er et firma som på relativt kort tid har blitt referansen for Blu-ray spillere. Det har gått så langt at det inni veldig mange Blu-ray spillere som vil være noe på markedet, sitter det faktisk en Oppo som de andre firmaene har modifisert i en eller annen form for å sette sitt eget preg på det hele.

I de seneste D-modellene har man dessuten lagt til en bildeforbedring, det såkalte Darbee Visual Presence.

Legger vi så til at den i prinsippet kan spille alle medier og format du kan tenke deg og litt til, kan fungere som en surroundprosessor og dessuten ta hånd om tokanalslyd på en skikkelig måte, virker det som om den nye Oppo 105D kunne være den ultimate løsningen til både hjemmekino og hi-fi.

Lyd

Hadde jeg produsert rene CD-spillere i samme prisklasse og en litt til, hadde jeg blitt nervøs – Oppo BDP-105D låter virkelig overbevisende på musikk. Joda, du kan få CD-spillere som låter bedre, men nok ikke til den prisen. Og den kan spille alle plater og klarer både to- og multikanal, til og med HDCD filter er bygget inn. Når Oppo 105D dessuten kan alt det andre den kan på bildesiden, er det helt enkelt strålende verdi for pengene.

Bilde

4K Up-scaling, DVD Up-Conversion, Full HD 1080p Output, True 24p Video, bildemessig er Oppo 105D som vi allerede har sagt state-of-the-art. Slik er det bare. Bildene er eksepsjonelt bra på Blu-ray og jeg vet egentlig ikke hva man skulle bruke av apparater som kunne vært avgjørende bedre.

Konklusjon

Oppo BDP-105D er helt enkelt kongen i denne produktkategorien. Ikke nok med at den bildemessig er fantastisk, har fått den ekstra Darbee-funksjonen og kan gjøre nesten alt du bare kan drømme om, den har dessuten fått en lyddel som er bildesiden verdig.

Pris: 12.995 kr

Les hele testen av Oppo BDP-105D

Årets digitalkonverter

 

Auralic Vega

Musikken mellom tonene

Ingen i klassen skildrer rommet i lydbildet som Auralic Vega, som understreker at det er musikk også mellom tonene.

Auralic Vega sampler opp digitalsignalet til hele 1,5 MHz med 32-bit ordlengde, for å skyve digitalt støy lengst mulig opp i frekvens, for å gjøre plass til et superslakt lavpassfilter. Via USB tar DAC-en imot alle oppløsninger helt opp til 32-bit/384 kHz (DXD), og støtter dessuten DSD i høyeste oppløsning (128 x CD-oppløsning).

Tegnruten viser all informasjon man trenger, og DAC-en styres lett med medfølgende fjernkontroll.

Lydkvalitet

Auralic låter så musikalsk at det nesten er umulig å tenke på noe annet enn musikken. Cymbaler er superluftige, og basstromma sparker hardt og raskt. Lydbildet er luftig som helium, og lydlandskapets «molekylære» oppbygning kan nærmest sanses på mikronivå.

DAC-en låter hårreisende oppløst. Trompeter er luftige og samtidig direkte, mens klangen fra perkusjonen brer seg ut i rommet. Kontrabassen ligger i bunnen på det mest naturlige vis, mens kvinnevokaler aldri har hørt vakrere ut.

Det mest imponerende er hvordan Auralic Vega får oss til å lytte mellom tonene. En klisjé, riktignok, men sånn må det beskrives. For midt imellom alt som foregår er stillheten så markert, at det nesten er skremmende.

Ta Tori Amos-låta «Flavor», fra albumet «Gold Dust». Det bøse Bösendorfer-flygelet med sin ekstra oktav i bassen brauter seg frem i undergrunnen, samtidig som DAC-en evner å holde kjeft når den skal. Strykerintroen låter stort, men når Tori begynner å synge er det som om det aldri har vært bedre plass for henne å boltre seg på.

Dette er en ekstremt god DAC, som beviser at også kineserne mestrer high-end!

Pris: 24.990 kr

Les hele testen av Auralic Vega

Årets radio

Revo SuperConnect

 

Radiomesteren

Revo SuperConnect er ikke bare stilig å se på. Den kan det meste og gjør det bedre enn de fleste.

Her er det moderne hi-tech i alle ledd, og Revo SuperConnect er en av markedets best utstyrte radioer.

Den har både FM- DAB- og DAB+-radio, men kombinerer det med nettradio som du strømmer fra husets trådløse hjemmenettverk, via Wifi til SuperConnect-radioen. Man har også mulighet til å strømme musikk fra husets datamaskin, via Wifi-nettverket til SuperConnect, hvis datamaskinen støtter DLNA. Som om det ikke er nok, har den Spotify Connect integrert, sånn at du kan få tilgang til verdens største strømmebibliotek med over 20 millioner låter.

Akustiske instrumenter kommer bedre til sin rett i lydbildet her, enn på mange andre tilsvarende radioer v i har testet. Det er det skarpe fokuset og den fine dybden i lydbildets fortjeneste i første rekke, men også bruken av BMR-elementet som gir SuperConnect en hørbar fordel.

Hvis jeg skal trekke for noe, er det at den ikke spiller veldig høyt. For så vidt ikke unikt blant bordradioer, men man får automatisk lyst til å skru opp litt ekstra, siden lyden er så bra. Det er litt mer trøkk i for eksempel Geneva S DAB+.

Revo-radioens styrker er så mange, fra den gedigne kvaliteten og de mange tilkoblingsmulighetene, til det stilrene designet. Sammen med lydkvalitet i toppklassen for bordradioer av denne størrelsen, får den vår uforbeholdne anbefaling!

Pris: 2.995 kr

Les hele testen av Revo Superconnect(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.