The Nordic Tone Model 1 var i utgangspunktet et stort tverrfaglig forsknings– og utviklingsprosjekt av industridesignere, spesialister innen akustikk, ingeniører og metallurger. Med et felles mål: bruke ekspertisen i hvert sitt felt, som skulle akkumuleres til en av verdens beste høyttalere. Produktet ble først avduket for ni år siden, i januar 2006, og jeg var selv blant de fremmøtte fra pressen. Men til tross for alle lovnader under presentasjonen, lot gåsehuden vente på seg, idet musikken endelig kom på. Faktisk kom den aldri. Bassen var slank, og lyden var rett og slett kjedelig. Jeg tilskrev akustikken i rommet mye av skylda, men gledet meg til å finne ut av det i egne testlokaler. Det ble dessverre aldri aktuelt, for i tillegg til store produksjonsproblemer med høyttalerne kom det heller aldri på plass skikkelig distribusjon. En død fødsel.

Gjenopplivning

Noen år senere kom Electrocompaniet på banen, og bestemte seg for å gjenopplive prosjektet. Og nå er alt endelig på plass, med en stabil produksjon og skikkelig distribusjon. Delefilteret er forbedret, slik at høyttalerne har fått bedre faserespons og mer punch i bassen. I tillegg ble de to basselementene fra SEAS skiftet ut til noen med lengre slaglengde som var bedre tilpasset et lukket kabinett. De nye elementene lages også av SEAS, men er spesielt tilpasset høyttalerne. Videre er mellomtoneelementet skiftet ut fra SEAS til et fra ScanSpeak ¬– et som bedre passer delefilteret i høyttaleren. Til slutt er det gjort mer innvendig demping av kabinettet, for å ytterligere redusere resonanser.

Electrocompaniet The Nordic Tone Model 1.
Electrocompaniet The Nordic Tone Model 1. (Foto: Electrocompaniet)
Lydkvaliteten

I dag fremstår høyttaleren som en lekker gulvhøyttaler, med et gigantisk stort lydbilde og superb oppløsning. Bassen er fyldig, og enten man spiller lavt eller høyt, er lyden meget forførende. Selv etter timevis med lytting var det umulig å gå lei.

Det er noe eget med å høre en kompromissløs høyttalerkonstruksjon. Det store lydbildet, tegnet opp med en oppløsning som får instrumentene til å stå frem som hologrammer. Som om de henger vektløst i luften. Sangstemmer som gjengis med stålkontroll over hvert eneste skift i tone og styrke. Et sømløst, gassaktig lydbilde, som brer seg nærmest uendelig i rommet og slår ned både vegger og tak, der man flyttes ut i en abstrakt drømmetilværelse av lyd. Skru opp lyden, og man blir minnet på at man likevel er fysisk tilstede, der kroppen masseres av lavfrekvente lydbølger som skyller nådeløst over oss.

Ikke så kravstore til forsterker

Høyttalerne har en annen fordel, nemlig at de er mindre kravstore til elektronikken enn en del andre. De trenger ikke mengder av strøm for å låte bra, dermed kan du velge den forsterkeren du liker best. Høyttalerne er heller ikke vanskelige å plassere i rommet, men låter bra nesten uansett. Men arbeid med plassering vil alltid lønne seg!

Noen vil nok savne litt aggresjon. Det finnes høyttalere som henger enda mer nådeløst med i svingene, for eksempel fra Wilson Audio og McIntosh. Men da vil også komprimert popmusikk låte stygt, hvor The Nordic Tone presenterer den på en mer likandes måte.

Alt i alt en knakende bra høyttaler!

Les hele testen av Electrocompaniet The Nordic Tone Model 1 på Lyd & Bilde

 

Les hele testen av Electrocompaniet The Nordic Tone Model 1 på Lyd & Bilde(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.