Spill, og da spesielt 3D spill stiller de høyeste krav til en datamaskin. Derfor er det blant spillerne man finner de raskeste maskinene. En grafikkprosessor i tungvektsklassen har høyt strømforbruk og en likeså stor varmeproduksjon. Derfor blir gaming laptoper uunngåelig store og tunge, og strømforsyningene er noen solide saker på størrelse med en murstein.

Designet for å imponere

Alle laptopene i denne testen skapt for å imponere. Det gjelder å gjøre en stilig entré til LAN-partyet. Her er svaret tydeligvis diskré, barsk eleganse. Alle fire maskiner er helsvarte i utførelsen. Unntaket er tastaturet som lyser opp i farget LED-belysning.

Merkevarelyd

Lydsiden i bærbare maskiner pleier ikke å være noe å skrive hjem om. Gaming laptopene er et behagelig unntak. De store solide kabinettene gir plass til bedre kvalitet, og selv om det ikke minner om hi-fi, er lydkvaliteten faktisk overraskende god. Det er generelt sett brukt de beste komponentene over hele linjen. Skjermene er store og lyssterke. Tastaturene har bedre ergonomi enn vi er vant til på bærbare, og det er takket være det store formatet blitt plass til separate numeriske tastaturer som på stasjonære maskiner. Harddiskene er enten erstattet av eller supplert med SSD disker som gir lynrask oppstart.

Ikke bare til spillfugler

Gaming PC-ene i denne testen er tilpasset de krav som dataspill stiller. Men det betyr ikke at de er uegnet til alt annet – tvert i mot. Hvis du har behov for å håndtere krevende grafiske oppgaver som videoredigering og bildebehandling i den tunge ende av skalaen, vil disse maskinene være som skapt til oppgaven. 4K-skjermen i Acer V Nitro vil for eksempel være perfekt til høyoppløst video i UHD-oppløsning. Ser man utover det aktuelle testfeltet kan det også betale seg å shoppe etter en nedsatt gaming PC av siste års modell, hvor du med litt flaks kan finne en i7-basert maskin med et Nvidia GTX 770 eller 780 grafikkort til spottpris. En slik PC er for langsom til nye spill, men fortsatt en drøm til grafikk og video som ikke stiller krav til 3D evnene.

Slik testet vi

Det å teste maskinvare er seriøst arbeid. Som oftest. I dette tilfellet inkluderte det imidlertid en hel del lek og moro! PC-ene ble testet med en rekke av de nyeste 3D-spill, hvor husets 12-årige sønn måtte tas inn som fagkonsulent.

Det ble selvfølgelig også gjort målinger med våre vanlige testprogrammer, Browsermark og Geekbench, supplert av 3DMark 11 som er en simulering av nettopp 3D-spill. Vi har tidligere benyttet 3DMark Vantage, men 3DMark 11 er etterfølgeren. Som tommelfingerregel gir den nye testen tallverdier som ligger på omtrent en tredel av 3DMark Vantage testen. Da vi testet MSi GS70 Stealth i fjor fikk den da en Vantage score på 14.682. I 3DMark 11 oppnår den bare vel 4.052 point. Alle de testede maskinene ligger således over den et år gamle testen. Noen er til og med mer enn fordoblet.

Den rå motorkraften er det som skiller disse maskinene fra de øvrige 99 prosent av markedets laptoper, men vi så selvfølgelig også på de egenskapene som vi normalt vurderer bærbare maskiner på, som ergonomi, vekt, lyd og kvaliteten på skjermen.

Les hele testen på Lyd & Bilde.

 

Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD

 

Lettvekter med ultraskarp skjerm

Acers toppmodell er ultrakompakt, med en skjerm som nesten er for god til bare å spille med.

Acer er en av verdens største produsentene av bærbare PC-er, og vil nå også levere gaming laptoper. Felles for Aspire V Nitro-modellene er et meget flatt og slankt kabinett med en tykkelse og vekt tett på ultrabook-klassen – men med grafikk som burde appellere til spillere.

Testeksemplaret er en Aspire V 15 Nitro BE UHD. BE står for Black Edition. Alt annet enn det blanke metallhengselet er avdempet matt svart. De siste tre bokstavene er imidlertid de meste interessante: UHD avslører nemlig at maskinen er utstyrt med en Ultra High Definition/4K-skjerm!

Vårt testeksemplar av V 15 Nitro er utstyrt med en dual-core i5-prosessor fra Intel. De øvrige deltakerne i testen er alle utstyrt med den kraftigere i7-prosessor i quad-core utgave. Grafikkortet er et Nvidia GeForce GTX 860M som er utmerket, men ikke det hotteste for tiden. Maskinen ble levert med 12 GB RAM og 2 GB video RAM. Det er en 128 GB SSD og en tradisjonell harddisk på 1 TB i maskinen. Det sørger for rask oppstart av Windows. Derimot mangler den optisk stasjon.

For å strekke batteritiden er laptopen utstyrt med et ekstra grafikkort, basert på Intels HD Graphics 4000, som benyttes når strømmen ikke er tilkoblet.

Konklusjon

Hvis du ikke er en hardcore gamer, men ser etter en toppklasse bærbar som også kan klare et spill eller to, er Aspire V Nitro et godt bud. Hvis du jobber med grafikk får du helt nye muligheter i kraft av 4K-skjermen. Selv om maskinen er stor er den likevel slank nok til at du ikke trenger en king size PC veske. Hvis du ikke har bruk for ultragrafikk fås maskinen også med normal Full HD og i7-prosessor til en noe lavere pris.

Les hele testen av Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD på Lyd & Bilde.

 

Asus G751

 

Slagskip til storspillere

Denne kjempelaptopen fra Asus avgjør slaget.

Asus G751 er en 17” bærbar som virker stor når den står oppslått på bordet. Men det er et synsbedrag. Når man lukker igjen lokket kan man nemlig se at maskinen er direkte enorm! Kabinettet er – som på alle maskiner i testen – holdt helt i sort. Enten sorteloksert aluminium eller en gummiert, fløyelsmyk overflate.

Høyttalerne er sammenlignet med normale laptoper forholdsvis hederlige. Det vil si at de låter tynt, men forståelig. Tastaturet er utmerket og det er godt med plass omkring tastene slik at man ikke treffer to på en gang. Tastene ASD og W er markert med en rød kant slik at de er lette å finne i mørket. Tastene lyser for øvrig opp med rødt lys når en tast trykkes ned.

Som man kan forvente av en toppmodell, er det brukt mye på maskinvaren til G571. Grafikkortet er Nvidias toppmodell til bærbare, GeForce GTX 980M, utstyrt med 4 GB DDR5-RAM. Bedre kan ikke fås i skrivende stund. En Intel Core i7-prosessor på 2,5 GHz gir glimrende hastighet til spill – og alt annet for den saks skyld. Det er to harddisker om bord: en 256 GB SSD og en 1 TB konvensjonell harddisk.

Konklusjon

Asus har tatt gaming pc-en til sin logiske konsekvens. Det har resultert i en imponerende maskin, og som man må beundre for dens størrelse og rene, brutale hastighet. Omfanget til tross har den faktisk en hederlig ergonomi. Den er ikke billig, men du får hva du betaler for!

Les hele testen av Asus G751 på Lyd & Bilde

Alienware 15

 

Bagasjevennlig killermaskin

Alienware 15 er perfekt til hobbykrigere på farten, som har bruk for massevis av krefter på minimalt med plass.

Markedsføringsavdelingen hos Dell har sannsynligvis bedt designerne om å finne den formen som ga maskinen flest mulig skarpe kanter. Og det har lykkes. Laptopen er femkantet, og kabinettsidene peker utover i en spiss vinkel.

Tastatur, touchpad, logo og signatur har innebygget lys, og innebygde lysstriper langs alle sider og på lokket sørger for at ingen kan overse at det er snakk om en high-end gaming PC. De i alt 10 lysfeltene kan tilpasses individuelt i alle regnbuens farger, og pulsere i glidende fargeforløp eller blinke. Det er overkill av høyeste karat!

Høyttalerne er levert av Klipsch og det innebygde lydkortet er et Soundblaster X-Fi-kort fra Creative, og det kan man høre. Lyden er glimrende til bærbar å være.

Prosessoren er en 2,5 GHz i7-prosessor med fire kjerner og åtte tråder. Det er fremragende. 8 GB RAM er tilstrekkelig til at Windows ikke uten videre går tom for krefter. Det er en 128 GB SSD og 1 TB fysisk disk. Grafikkortet er Nvidia GeForce GTX 970M med 3 GB RAM. GTX 970M er modellen like under den nåværende toppmodellen GTX980, som finnes i Asus laptopen.

Konklusjon

Alienware 15 er en flott designet og kompakt killermaskin. Man kan bruke timer på å fintrimme fargeskjemaer som får PC-en til å lyse på akkurat din måte (og sannsynligvis samtidig distrahere dine motstandere). Lydsiden er glimrende, og skjermen har samme oppløsning som de større modellene fra Asus og MSi. Og i motsetning til dem er maskinen reelt bærbar. Men prisforskjellen opp til de større maskinene er beskjeden, og man får ikke helt den samme verdien igjen for pengene.

Les hele testen av Alienware 15 på Lyd & Bilde

MSi GT72 256NE Dominator

 

No-nonsens killermaskin

MSi er minimalistisk som en leiemorder, men med mange muligheter under panseret.

Vi testet for et år siden MSi GS70 Stealth, som vi var meget imponert over. I året som er gått har mange generasjoner av gaming PC-er passert, og GT72 med tilnavnet Dominator er MSi sitt bud på en gaming PC til en tilnærmelsesvis overkommelig pris. Den er noe tykkere og tyngre enn sin forgjenger, som nettopp var bygget med henblikk på lav vekt og et kompakt ytre. Her har kampvekt og omfang fått lov til å vokse for å gi plass til mer regnekraft. GT72 veier 1,5 kilo mer enn GS70 og er dobbelt så tykk.

Lyd og taster fra Danmark

MSi har tydeligvis venner i Danmark.

Konklusjon

MSi er en velkonstruert gaming PC som har krefter til å kjøre også de tyngste spill i fornuftig oppløsning. Maskinvaren virker dessuten bunnsolid og fylt med lekre detaljer. Og maskinen er om ikke bærbar, så i hvert fall noenlunde bagasjevennlig. Til slutt må MSi imidlertid se seg slått på ren muskelkraft av Asus.

Les hele testen av MSi GT72 256NE Dominator på Lyd & Bilde(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.