Små høyttalere er det mest praktiske valget for mange av oss. De er enkle å plassere, og kan stå i bokhyllen om man vil.

I små rom er en kompakt høyttaler gjerne helt nødvendig, men de virkelig gode bokhyllehøyttalerne kan fint stå i en romslig stue, og likevel spille godt. I mange tilfeller kan de faktisk lyde bedre enn en stor høyttaler. De er ideelle valg når man ikke har plass til store høyttalere, eller ikke vil møblere stuen med gulvhøyttalere.

Siden de færreste av oss trenger dypbass som går ned til 20 Hz - orgeltoner altså, kan vi spare penger på å velge en kompakt høyttaler som passer i hylla. I stedet for en stor gulvstående høyttaler til 5.000 kr, kan man heller legge pengene man sparer i en mindre høyttaler.

For pengene man kunne brukt på gulvstående høyttaler, kommer godt med i en kompakthøyttaler til samme pris, som er bedre teknisk, finere å se på og spiller bedre. For en liten høyttaler som koster det samme som en stor, har som regel bedre elementer og er generelt bedre konstruert. Det gir seg gjerne utslag i bedre dynamikk, åpnere lydbilde og bedre stereoperspektiv.

Det merkes spesielt godt i mellomtonen, som ofte er mer sammenhengende og tydelig i en liten høyttaler.

Skal man bruke mellom 4.000 og 6.000 kroner, kan man altså få bedre lyd for pengene i en liten, enn en stor høyttaler. De rekker fint ned til 40 Hz - som er lavere frekvens enn bassgitarer og de fleste trommer rekker ned til, og kan skape en fullstendig helhetlig musikkopplevelse med små elementer.

Bedre lyd fra små høyttalere

I en bokhyllehøyttaler kommer lyden fra et konsentrert punkt, på en liten frontplate som er mellom 30 og 40 cm høy. Et så lite kabinettet er mindre utsatt for resonanser enn et stort et, og det er blant annet derfor en kompakthøyttaler kan gi et stort, åpent og tydelig lydbilde. Tross beskjedent mål og volum.

Små høyttalerne mangler bare dypbass og evnen til å spille virkelig høyt. Særlig i et stort rom, men de seks parene vi har valgt ut til denne testen, er hakket større enn de minste og rimeligste bokhyllehøyttalerne vi har testet.

Kompakthøyttalerne som rocker stuen  

Bokhyllehøyttalerne i denne testen koster mellom 4.000 og 6.000 kr per par, og har bedre elementer og finere kvalitet enn de billigste høyttalerne vi har testet. Det betyr ikke bare at de lyder bedre, men også at de tar seg bedre ut i et møblert hjem.

Enten de står i bokhyllen, eller på stativer.

Vår Wimp Hi-Fi spilleliste:

  1. The Game of Love - Daft Punk
  2. Grown Up - Emilie Nicolas
  3. Dancing in the Dark - Nicole Atkins
  4. Even the Stars Are Sleeping - Dan Wilson
  5. Red Right Hand - Nick Cave & The Bad Seeds
  6. Lose Yourself to Dance - Daft Punk feat. Pharrell Williams

 

 

Les hele testen på Lyd & Bilde.

Canton Chrono 502.2

 

Silkelyd fra bokhylla

 

En av testens mest kompakte høyttalere låter silkeglatt og forførende.

 

 

En av de lekreste høyttalerne av sitt slag låter også fortreffelig. Lyden er uproblematisk uansett musikktype, både åpen og detaljert. Sangstemmer er tydelige, og instrumenter har godt med plass å utfolde seg på.

Det mangler generelt litt energi og snert. Alt låter fint, men hvis du vil ha mer trøkk og gnist, finnes det andre alternativer. Vi avskriver ikke storebror 503.2 i så måte.

Les hele testen av Canton Chrono 502.2 på Lyd & Bilde

 

SVS Prime Bookshelf

 

Tåler en trøkk

SVS er kjent for sine hjemmekinohøyttalere. Og disse høyttalerne trives nok også best i hjemmekinoen.

SVS Prime Bookshelf er en høyttaler med sprek bass og en varm og fyldig klangkarakter. Den gjengir rytmer bra og energisk, men samtidig låter overtonene litt vel dempet. Denne karakteristikken kan funke fint på film, ved at lydbildet blir feitet opp litt. Den låter heller ikke ubehagelig ved høyt lydnivå, da diskanten aldri skjærer. Men til musikk foretrekker vi litt mer raffinerte overtoner enn denne høyttaleren leverer.

Les hele testen av SVS Prime Bookshelf på Lyd & Bilde

 

Elac BS 73

 

Silkemyk vokal

Fra Elac kommer en liten høyttaler med sjarmerende stor og fyldig klang!

Elac BS 73 leverer en fin, fyldig og behagelig klang. En glimrende høyttaler på de fleste vis. Når BS 73 likevel ikke greier å imponere testpanelet i veldig stor grad, skyldes det mest av alt at konkurransen i dette segmentet er veldig tøff. BS 73 leverer en finslipt og detaljert lydgjengivelse, men når altså ikke helt opp i dette selskapet.

Les hele testen av Elac BS 73 på Lyd & Bilde

 

Klipsch RP-160

 

Grand Slam!

Høyttalerne fra Klipsch er en ”skostørrelse” større enn de andre testdeltakerne, og kommer væpnet til tennene med kraftige horndiskanter og basselementer. Det kan man også høre.

Rock & Roll around the Clock

Lydmessig stiller Klipsch egentlig litt i en klasse for seg. Den store, saftige bassgjengivelsen er potent nok til å feie de andre testdeltakerne over ende! Kombinert med saftig dynamikk, og en behagelig ren lyd oppover i mellomtone og diskant – selv på høye lyttenivåer – så får man her testens mest underholdende lyd.

Les hele testen av Klipsch RP-160 på Lyd & Bilde

 

PSB Imagine XB

 

Sprut til tusen

Denne lille krabaten går fint inn i bokhylla, og varter opp med overraskende spreke toner.

PSB har med Imagine XB laget en meget kompakt høyttaler. Når den likevel har såpass bra bassrespons, er de kompakte målene langt fra noen ulempe. Her får du en plasseringsvennlig sak som glir rett inn i bokhylla. Bassen låter større enn man tror, og basstonene leveres definert og raskt.

Overtonene er kanskje de mest distinkte blant noen av testens høyttalere, som gjør PSB til et meget friskt pust. Enkelte innspillinger kan riktignok bli litt harske i overtoneområdet, men for det meste setter vi pris på den distinkte diskanten.

Les hele testen av PSB Imagine XB på Lyd & Bilde

 

Bowers & Wilkins 685 S2

 

Gullstandarden

600-serien fra Bowers & Wilkins har i en årrekke vært målestokken for lydkvalitet i kompaktklassen. Den oppgraderte 685 S2 viser hvor lista skal ligge.

Dette er en høyttaler som er laget for å tiltale folk flest. Nettopp derfor kan den også oppfattes som litt ”høflig og sivilisert” blant noen lydentusiaster som foretrekker en mer energisk, fremadlent lydkarakter.  Likevel er ikke testpanelet er i tvil: Bower & Wilkins 685 S2 er de soleklart beste allround-høyttalerne testen.

Les hele testen av Bowers & Wilkins 685 S2 på Lyd & Bilde

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.