Mens Samsung har vokst enormt fort på andre områder, har de slitt med å øke markedsandelene på systemkameraer. I mange markeder er de størst på tv, og de er den største aktøren på mobiltelefoner over nesten hele verden. Men de lever i skyggen av Canon og Nikon. Gigantene som om man slår dem sammen, nesten eier kameramarkedet.

På kamerasiden har de fått tøff konkurranse om resten av markedet - altså det Canon og Nikon ikke er store i, nemlig det voksende markedet for kompakte systemkameraer. Der er Sony blant de mest profilerte med stadig nye kameraer, og Olympus og Panasonic har et kjempeforsprang på tilbehørsiden. Med over 60 objektiver å velge blant, til sitt kamerasystem: MicroFourThirds.

Kanskje har Samsung ikke lyktes med å knekke koden, tross mange innovasjoner, men vi vet at de kan. Deres NX300, et lekkert kompakt systemkamera, ble kåret til årets kamera for to år siden.

 

Derfor er det gledelig å kunne avsløre at Samsung har funnet gull med NX1. Som er et relativt kompakt systemkamera med speilrefleksdesign, rettet mot actionfotografering og fotografer som trenger et robust og værtettet verktøy. Canon EOS 7D II er den nærmeste konkurrenten, men NX1 har flere megapiksler, omfattende trådløs tilkobling og høyere skuddtakt.

NX1 er rett og slett et av de raskeste kameraene vi har testet, og et stort sprang fremover for Samsung. Som endelig har et kamera Nikon og Canon bør bekymre seg over.

Trådløst fartsmonster

Kameraet er bygger rundt en ny 28 Mp APS C-bildebrikke, med lynrask hybrid autofokus og hele 15 bilder/s skuddtakt. 205 fasedetekterende fokuspunkter dekker så mye som 90 prosent av bildeflaten. Det gir fotografen bredere fokusfelt og fokussporing, noe som er nødvendig når skuddtakten er så høy.

Bildebufferen holder ikke helt følge med EOS 7D II som ikke stopper før etter 1000 jpeg-eksponeringer. I NX1s klarer kameraet nesten 75 jpeg-eksponeringer i serie, før bufferen er full og kameraet stopper opp. Det er likevel langt bedre enn de flest systemkameraer klarer, og ingen er i nærheten av skuddtakten på 15 bps i full oppløsning med autofokus mellom hvert bilde. Unntaket er Nikon 1 V3 som klarer 60 bps, men det er et kamera i en helt annen klasse, med mye mindre bildebrikke og lavere datastrøm.

 

Samsung-kameraet drar fordelen av at det er speilløst. Det er ikke noe speil som skal vippes vekk mellom hvert bilde når man tar seriebilder, slik som på EOS 7D II, og fraværet av speilhus gjør kameraet litt mindre og lettere.

Uten speilhus må man ty til elektronisk søker og Samsung har gitt NX1 en av de beste søkerne vi har sett. Den er lynrask med marginal forsinkelse, knivskarp med 2,36 Mp oppløsning, og man kan velge selv hvilken informasjon man trenger å se i søkeren.

Det er naturligvis trådløst med Wifi (802.11ac) for fjernstyring og overføring av bilder fra kameraet, som også har Bluetooth og tilkobling for mikrofon og hodetelefoner.

Her er det også inngang for mikrofon, og utgang for hodetelefoner, samt volumjustering på mikrofonene.

Les hele testen på lydogbilde.no.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.