Den enkleste og mest elegante løsningen på lydproblemet til de flate TV-ene er en lydplanke eller lydsokkel. En separat høyttaler, hvor alt av høyttalerelementer, forsterkning og prosessering av det digitale lydsignalet fra film eller musikk er bygget inn i ett og samme kabinett. Da får du sett lørdagsfilmen med ti ganger bedre lydkvalitet, og plutselig får du brukbar lydkvalitet på musikk også. Enten det er konsertopptak du skal se på, høre på radio eller spille musikk rett fra PC-en eller mobilen, via Bluetooth. Alle produktene i denne testen har nemlig mulighet for trådløs musikkavspilling.

Planke eller sokkel?

Forskjellen mellom en lydplanke og en lydsokkel, er at planken er flat og passer best på veggen. Har du veggmontert TV-en, kan dette være den beste løsningen, hvor planken da festes langs TV-ens underside (eller overside). En lydsokkel er dypere og ment for å plasseres under TV-en. Dette er mer en rettesnor enn en fasit, da noen har et TV-møbel med plass til en lydplanke. Motsatt er det mange med veggmontert TV som har en TV-benk under, som fint kan huse en lydsokkel.

På grunn av lydplankenes slanke fasong, har de fleste av dem en separat basshøyttaler, som mottar lyden trådløst fra planken. Det betyr at du står fritt til å gjemme den bort der du ønsker. Lydsoklene, derimot, har større kabinettvolum, og dermed plass til større og flere elementer, som dermed ikke er like avhengig av separat basshøyttaler. Flere av dem har likevel muligheten for å koble til en subwoofer.

Les hele testen av lydplanker og lydsokler på Lydogbilde.no

 

Philips HTL7140

Syltynn på alle måter

Lydplanken fra Philips er med sin syltynne formfaktor meget lekker å se på. Dessverre låter den også tynt.

Fra Philips kommer en svært tynn lydplanke, som glir i ett med sine omgivelser på lekkert vis. Den har HDMI-tilkobling og støtter trådløs Bluetooth med høykvalitets aptX-lyd, og den viser inngang og innstillinger i en tegnrute. Som vi setter pris på, da ikke alle lydplanker har tegnrute.

Film gjengis med et ganske bra inntrykk av surroundlyd i «Movie» lydmodus.

Musikk i stereo låter slettes ikke bra. Lyden er slank og hermetisk, og subwooferen står og rumler for seg selv. Det later til at også Music-modus har en slags surroundeffekt, som man ikke får skrudd av.

Panasonic SC-ALL70T

Halvveis løsning

Hvis du ikke veggmonterer Panasonics lydplanke, skal den legges ned på TV-benken, med elementene pekende opp. Det funker dårlig.

Denne lydplanken monteres flatt på veggen under TV-en, hvorpå den peker rett frem, eller legg den ned på TV-benken, med elementene pekende opp. I praksis burde den aldri ligge på denne måten, da lyden blir mildt sagt elendig, pluss at du da heller ikke ser tegnruten fra sofaen.

Med trådløs nettverkstilkobling kan du strømme musikk trådløst, og produktet kan dessuten inkludere i et multiromsoppsett, sammen med andre produkter i ALL-familien.

Problemet er at denne lydplanken slettes ikke burde inkluderes i noe musikksystem, da lyden fra musikk i stereo låter innestengt i overtoneområdet og rumlende i bassen.

Det er helt klart at denne planken er tunet til filmlyd, selv om den heller ikke her når opp til de beste.

JVC TH-WL709H

Elegant og brukervennlig

En av testens tynneste lydplanker kommer ganske bra fra det.

Med to HDMI-innganger kan både Blu-ray-spiller og kabel-TV-boks tilkobles, og JVC har et tydelig display som lyser frem fra bak grillen. Man har alltid oversikt over hva man driver med, da JVC-planken er meget brukervennlig.

Film i surround har godt av å aktivere DTS TruSurround, som gir mer surroundfølelse. Lydbildet er stort, og det kommer ganske mye bass fra subwooferen, som funker fint til både filmmusikk og lydeffekter.

Musikk i stereo bør nytes helt uten noen DTS-moduser, for ikke å få fasefeil i overgangen mellom subwoofer og lydplanke. Da strammes bassgitarer og trommer opp, selv om lydbildet blir mindre enn med alskens prosesseringseffekter.

Sony HT-NT3

Komplett pakke

Med innebygde strømmetjenester og fiffige trådløse løsninger, er Sonys lydplanke ideell for den som vil bygge ut til flere rom.

Sony har en oversiktlig skjermmeny, som attpåtil snakker norsk. Denne gjør trådløs nettilkobling til en lek. Spotify Connect er innebygd, og dessuten innebygd Chromecast-funksjon. Åpne Netflix på mobilen, og speil sendingen over på TV-skjermen via lydplanken.

HT-NT3 fungerer med andre kompatible Sony-produkter i et multiromsoppsett.

Musikk i stereo gjengis med mye bass, og lydplanken kan spille høyt takket være høy ”gain”. En fordel ved innspillinger med lavt lydnivå. Gjengivelsen av instrumenter og stemmer er på den fyldige siden.

Film gjengis med litt surroundeffekt, men bare moderat i forhold til de andre.

Totalt sett en ganske bra lydplanke, hvor funksjonalitet er et viktig stikkord.

Samsung HW-J8510/J8511

Buet fornøyelse

Den aller største lydplanken vi har testet er bøyd, for å stå i stil med Samsungs største, buede TV-skjermer.

Denne lydplanken er enorm, og er med sitt kurvede ytre naturlig å pare med Samsungs store, buede skjermer fra 65 tommer og oppover. Eksemplaret til test har utseende i ekte aluminium, som gir et eksklusivt preg.

Som lydplankene fra Sony og Panasonic kan den integreres i et multiromsoppsett, sammen med Samsungs egen WAM-familie med trådløse lydprodukter. For eksempel M3 og M7.

Subwooferen er ikke like taktfast som Klipsch eller Denon sine, men likevel fungerer Samsung-lydplanken ganske godt på musikk.

Film gjengis med gode dialoger og et stort og åpent lydbilde. Selv om surroundeffekten på film ikke føles så omsluttende som med Denon.

Her betaler du ekstra for design.

Klipsch R-10B

Brei beinføring

Med horndiskanter og en kraftig subwoofer er dette lydplanken som veit å sparke fra seg!

Den svarte og smått klumpete planken fra Klipsch har ingen tegnrute. I stedet indikerer en fargediode hvilken lyskilde som er valgt: grønn er optisk, og blå viser Bluetooth. Her er verken nettverkstilkobling eller HDMI-inngang, planken kobles i stedet til TV-en med optisk digitalkabel. Dolby Digital støttes, men ikke DTS. Det kan derfor være lurt til å sette TV-en til å sende PCM ut.

Det er en helt annen rytmikk i Klipsch på musikk i stereo, enn de øvrige lydplankene. Mellomtonen er stor, som gjør at sangstemmer får bra brystklang.

Film trøkker bra, subwooferen henger med og har trinnløs nivåjustering.

Totalt sett en meget underholdende lydplanke!

Denon DHT-S514

Det beste kompromisset

Stor filmlyd, god brukervennlighet og ganske god lyd på musikk gjør dette til det beste kjøpet blant lydplankene.

I likhet med Klipsch mangler Denons lydplanke tegnrute som viser lydmodus og valgt inngang. Man forholder seg til lysdioder. Men det er ikke mange knapper, og fjernkontrollen er enkel og oversiktlig, med lettfattelige symboler.

Musikk i stereo har vesentlig strammere trommerytmer, og en mer balansert bassgitar, enn JVC, Panasonic og Philips. Subwooferen samarbeider rett og slett bedre med høyttalerne i planken, som gjør at lydbildet er mer helstøpt, og minner i så måte mer om det til Klipsch.

Det er med film i skuffen at Denon drar ifra. Planken gir et bedre inntrykk av surroundlyd enn Klipsch, med et mer naturtro og faseriktig lydbilde.

Denon har lydplanken som gir mest for pengene.

Yamaha SRT-700

En grei affære

Denne sokkelen er grei til prisen, men vi vet at Yamaha kan bedre.

Lydsokkelen med testens laveste prislapp har likevel både koaksial og optisk digitalinngang, samt trådløs Bluetooth-tilkobling for musikk fra mobil og PC.

Det er ingen tegnrute i front som viser innganger og funksjoner, alt indikeres av lysdioder. Som alle er grønne, som gjør det litt problematisk å skaffe oversikt.

Musikk i stereo låter litt slankt. Man kan skru på Bass Extension, men den demper egentlig bare mellomtonen, og gir dårligere dynamikk. En Clear Voice-funksjon deaktiveres, da sangstemmene låter for hardt.

På film velges også Clear Voice bort, da dialogene får en forsterkning i mellomtonen som gjør dem litt hermetiske.

Den lave prisen er hyggelig, men vi vet at Yamaha kan bedre enn dette.

Pioneer SBX-B70D

Gode funksjoner, dårlig lyd

Med DAB+-radio, nettverksfunksjon og AirPlay, er det bare lydkvaliteten som mangler med Pioneers lydsokkel.

Pioneers lydsokkel har både kablet og trådløs nettverkstilkobling. Trådløst settes enkelt opp med en app til smartmobilen. Da kan du strømme musikk fra PC-en eller mobilen med AirPlay eller den merkeuavhengige DLNA-protokollen. Fremtidsbevisste radiolyttere vil også merke seg DAB+.

Lydnivået blir akkurat høyt nok for filmkvelden. I Standard surroundmodus hører vi et åpent lydlandskap, men dialogene er noe innestengt. Dialogue-modus hjelper ikke, det gjør bare dialogene hardere, skarpere og mer hermetiske.

Musikk i stereo låter nokså ullent og innestengt, som om gitarstrengene ikke er skiftet på en stund, med et lag gammel olje på seg.

Gode funksjoner, altså, men dårlig lyd.

Panasonic SC-ALL30T

Tanken er god

Mange funksjoner som nettverk og multirom pakkes inn i god brukervennlighet. Dessverre er ikke lyden god nok.

Med trådløs nettverkstilkobling kan du strømme musikk trådløst, og lydsokkelen kan dessuten inkludere i et multiromsoppsett, sammen med andre produkter i ALL-familien. Hør samme musikk i alle rom, eller se film i stua mens internettradio strømmes til kjøkkenet. Alt styres fra en app.

Best lyd på musikk i stereo får man ved å sette subwooferen til nivå 2 og velge ”Standard” lydmodus. Skru av funksjoner som «3D Clear Dialogue» og «H. Bass».

Likevel låter ikke sokkelen bra nok på musikk. Sangstemmer er ikke klare nok, og bassen er rotete. Musikk funker rett og slett dårlig.

Film fra Blu-ray fungerer bedre. Her kan du aktivere «3D Clear Dialogue» og sette til lydmodus «Cinema», for å få det største og luftigste lydbildet, med en liten følelse av surroundlyd.

PSB Alpha VS21

En lydmessig fornøyelse

Fra PSB kommer en lydsokkel som tar lydkvalitet på alvor.

Sokkelen har ingen tegnrute, i stedet markerer lysdioder inngang og hvilken lydmodus som er valgt. Det er litt knotete å velge enkelte funksjoner. Man må for eksempel holde setup-knappen inne i fem sekunder for å aktivere subwooferutgangen.

Musikk i stereo gjengis med en tøff bass som funker overraskende bra uten subwoofer. Lyden er langt bedre enn lydsoklene fra Yamaha, Panasonic og Pioneer, her kan man faktisk høre på musikk og nyte det.

Basseffektene på film låter stramt og fint, du trenger strengt tatt ingen ekstern subwoofer her.

PSB knuser de fleste andre i testen på lydkvalitet.

Canton DM 75

Best i klassen

Canton DM 75 er den mest vellydende lydsokkelen i klassen.

Bluetooth-paring må skje etter inngangsvelgeren er satt til Bluetooth, selv om det finnes en dedikert Bluetooth-pareknapp på fjernkontrollen. HDMI-inngang mangler også, TV-en må kobles til med optisk og settes til PCM ut.

Med fjernkontrollen, som er litt vel retningsbestemt, velger du mellom stereo og «surround», samt justering av bass og diskant.

Musikk i stereo låter enda bedre enn med PSB. DM 75 har mer guffe og skildrer saftige bassrytmer med mer overskudd.

Film fortjener surroundfunksjonen, da blir lydbildet stort og med overraskende god kontroll. Dialogene er fyldige og åpne på én gang. Sammenhengen er bedre enn med noen av de andre i testen.

Canton DM 75 er førstevalget, om du ikke absolutt må ha HDMI-inngang.

Her kan du lese flere av våre tester.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.