Den moderne blekkskriveren er et genialt verktøy til både kreativt og praktisk arbeid. For få hundre kroner – eller noen tusen, hvis det skal være avansert – kan du hjemme på skrivebordet gjøre det som for mange år siden krevde en fotolab eller boktrykkeri.

En 3D-printer legger bokstavelig talt en ny dimensjon til kreativiteten. Med den på skrivebordet kan vi omsette ideene til håndgripelig fysisk virkelighet. Et nytt beslag til skapet? En spennende figur til ungene? Eller prototypen på den neste gadget? Det gjør 3D-printeren på et øyeblikk.

Dette er bare begynnelsen

Teknologisk sett befinner vi oss stadig i 3D-printerens barndom. De testede printerne kan printe med en eller to farger av gangen. Materialet er plasttråder (filament) som leveres på rull.

Når det er sagt, gir 3D-printeren oss en helt ny og unik mulighet til å omsette ideer til håndgripelig virkelighet, og fysisk fremstille ting ut av det blå (og litt plastsnor).

Les hele testen på Lydogbilde.no

 

Velleman Vertex K8400

3D-print etter IKEA-metoden

Spar penger ved å bygge din egen 3D-printer.

Belgiske Velleman er et velkjent navn blant elektronikk-hobbyfolk i hele verden. Firmaet har siden 1975 produsert elektroniske byggesett, og millioner har lært å håndtere en loddebolt ved å bygge lysshow, elektroniske terninger og vaskeroboter fra Velleman. Tro mot tradisjonen er Vertex 800 og et byggesett.

Konklusjon

Man får mye printer for pengene hos Velleman. Med plass til to ekstrudere er Vertex 8400 den mest avanserte i testen. Til gjengjeld er betjeningen vanskelig og gammeldags og kvaliteten varierende. Og for de fleste vil mengden av gjør-det-selv-arbeid være en dealbreaker. Dedikerte DIY-nerder vil til gjengjeld nyte muligheten til å bygge videre på printer og programvare.

 

 

CraftUnique CraftBot PLUS

Til verktøymakeren

CraftBot PLUS er et solid bygget verktøy utstyrt med fornuftige funksjoner.

I motsetningen til de andre modellene er CraftBot PLUS bygget i metall og virker med sin blå pulverlakkerte overflate meget solid. At det er snakk om et teknisk utstyr er tydelig, men alle kabler er skjult og maskinenes indre virker både ren og ordentlig. Et touch-panel på 2 x 1,5 tommer gjør det mulig å betjene printeren manuelt samt for eksempel å printe direkte ut fra en USB-nøkkel.

Konklusjon

CraftBot PLUS er en stor, solid og lekker 3D-printer til en attraktiv pris. Den testede modellen hadde noen barnesykdommer, men den grunnleggende kvaliteten virker ok. Programvaren virker også lovende, men ikke helt stabil. Da printeren kan håndtere filer i alminnelige formater er det imidlertid ikke noe stort problem.

 

Wanhao Duplicator i3

Billig kinesisk kopimaskin

Duplicator er en av de billigste måtene å komme i gang med 3D-print, men ikke den letteste.

Wanhao Duplicator er kinesisk minimalisme når den er mest rendyrket. Printeren inneholder det nødvendig. Og bare det. To metallrammer som holder henholdsvis ekstruder og byggeplate samt de motorer som beveger dem. Selv gummiføttene under printeren er spart bort, noe som kan gi stygge striper på bordet.

Konklusjon

Wanhao Duplicator i3 er en av de billigste måtene å komme i gang med 3D-print på, men den er ikke for nybegynnere. Mangelen på enhver bekvemmelighet og autofunksjoner gjør oppstarten vanskelig. Er man allerede kjent med mekanikken i 3D-pris og overveier å kjøpe enda en priser, kan den til gjengjeld være en glimrende printer nummer to.

 

MakerBot Replicator Mini

Den stuerene 3D-printeren

MakerBot er 3d-printernes Mac. Deres gjennomtenkte brukergrensesnitt gjør det lett å komme i gang.

MakerBot Replicator Mini er den mest stuerene av printerne og dessuten den mest underholdende. Motorlyden er nesten melodisk. Men skal du bruke den regelmessig er den for forstyrrende å ha stående på skrivebordet. Da den har innebygget trådløst nettilgang er den til gjengjeld lett å plassere.

Konklusjon

MakerBot Replicator Mini er 3D-printernes svar på (de første) Mac-er. Hardcore-DIY-ere vil rynke på nesen av begrensningene. Til gjengjeld er den – relativt – lett å begynne med. Alle typer print som vi prøvde lyktes forholdsvis tilfredsstillende. At den ligner noe som kan stå i et normalt hjem er et ekstra pluss. Hvis du vil gi familien mulighet for å lage spillebrikker og artige dingser og ikke gjøre selve prosessen med å 3D-printe til din hobby, er Replicator Mini det innlysende bud.

 

Les flere av våre tester. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.