Husker du da 3DTV ble introdusert som «the next big thing» innen TV, og alle produsentene proklamerte det som en lekker finesse det var verdt å betale dyrt for? Det første året var 3D forbeholdt de aller mest kostbare premium TV-ene, men allerede på neste generasjon TV-er hadde prisen sunket betraktelig.

Noe av det samme er i ferd med å skje med 4K/Ultra-HD-oppløsning: De knivskarpe TV-ene har nå dalt til et så hyggelig prisnivå, og har blitt så utbredt at den neste TV-en du kjøper med stor sannsynlighet har 4K-oppløsning. Og i motsetning til 3D, ligger Ultra-HD an å bli en suksess. Teknikken selger seg nesten selv: Med fire ganger oppløsningen til normal HD, er det lett å se forbedringen i skarphet som 4K byr på. Og skarpere, mer detaljerte bilder er noe alle vil ha - spesielt når man ikke behøver spesialbriller for å se på!

Tilgangen på innhold øker sakte, men sikkert: Selv om 4K kringkasting fortsatt er noen år unna, og neste generasjons Blu-ray format lar vente på seg, har teknologiledende leverandører som Netflix gått i bresjen for å gjøre sine produksjoner tilgjengelig i best mulig kvalitet. 4K-formatet er også blitt tilgjengelig i form av bilder og video skutt fra actionkameraer, systemkameraer og kompaktkameraer – og nå også droner. De som kjøper en 4K TV i dag, kan derfor umiddelbart få glede av den økte bildekvaliteten.

Smart-systemer og apper

Jo flere finesser TV-ene har å by på, desto høyere krav stilles det til et velfungerende menysystem som syr det hele sammen. TV-en er snart like avhengig av god software som mobilen! Vi sitter ikke lengre og zapper fra kanal til kanal, men hopper inn og ut av tjenester mens vi gjør interaktive valg og taster inn søkeord. Det krever et brukergrensesnitt som er raskt og enkelt å bruke, samt en god fjernkontroll å navigere med. TV-produsentene legger store ressurser ned i å få dette til, og noen har lykkes bedre enn andre. Om du er mest opptatt av TV-ens egenskaper som monitor, og uansett bruker eksterne mediespillere som Apple TV, Playstation, Xbox og lignende, er smart-systemet mindre viktig.

Billigere 4K-skjermer

I denne testen har vi kikket på noen av de foreløpig rimeligste 4K-skjermene fra fem ulike produsenter. Noen av dem ligger tett på den magiske 10.000 kroners grensen - kanskje enda billigere med tiden. Dette er modeller som gir mye for pengene både i form av bildekvalitet, brukervennlighet og finesser. På enkelte områder har de faktisk mye til felles med produsentenes toppmodeller, da de som oftest bygger på samme tekniske plattform. Noen forskjeller er det selvsagt – du får ikke de beste bildepanelene og den mest avanserte teknikken – men muligheten for et godt kjøp er absolutt til stede.

Vi valgte 55-tommere da dette er den mest populære størrelsen blant folk flest. Det er også den minste vi anbefaler til skikkelig TV-kos: Om du har plass, og virkelig vil ha fullt utbytte av 4K-oppløsningen kan det lønne seg å legge noen ekstra tusenlapper i en 65-tommer. Flere av modellene vi tester er også tilgjengelig i denne størrelsen.

Les hele testen på Lyd & Bilde

 

Sony Bravia KD-55X8505C

God allrounder

Sonys utfordrer leverer solid ytelse på bildefronten, med et Android operativsystem som er på bedringens vei. Den siste tiden har også prisen blitt hyggeligere.

Sony-skjermen byr på mange gode egenskaper til en gunstig pris. Dens første store styrke er den gode oppskaleringen, som sørger for at selv middelmådig HD-materiale ser riktig flott ut i stort format. 55X8505 har også utmerket kontrast, og jevn lysfordeling uten særlige ujevnheter i baklyset. 55X8505 har ikke helt det samme svartnivået som Panasonic og klarer heller ikke å matche Samsung-utfordrerens spenstige fargegjengivelsen. Totalt sett leverer Sony høy ytelse på bilde. I det siste har også Android-plattformen blitt mer stabilt, hvilket gjør at det blir lettere for oss å anbefale Sony-skjermen til flere.

Pris 14.990 kroner.

Pluss

Den slanke og elegante Sony-skjermen har utmerket bildebehandling og presterer å få selv lavoppløst innhold til å se riktig bra ut. Her får du et bilde med massevis av detaljer og naturtro farger. Lav input lag rundt 36ms er et argument for spillfanatikerne.

Minus

Det nye Android-brukergrensesnittet halter fortsatt litt her og der, og vi savner et mer oversiktlig menysystem.

 

Les hele testen av Sony Bravia KD-55X8505C på Lyd & Bilde

 

Grundig 55VLX9570BP

Skarp nykommer

Grundig er tilbake med en velutstyrt TV som skal utfordre etablerte konkurrenter som Samsung og LG. Og her er det mye å like.

Grundig-skjermen er velutstyrt og har alle de viktigste finessene og tjenestene på plass. Et bra bildepanel samt gode innebygde høyttalere sørger for at TV-opplevelsen holder høyt nivå. Bildekvaliteten fra ultra-HD kilder som Netflix ser krystallklar ut. Det skurrer litt enkelte steder: Grundig-skjermen har litt problemer med signaler av lavere kvalitet og oppløsning, og har ikke like god støyreduksjon som de beste i feltet. Når man tar hensyn til prisen, fremstår 55VLX9570 likevel som et godt kjøp.

Pris 9.995 kroner.

Pluss

Utmerket lysstyrke, kontrast og skarphet gjør at Grundig-skjermen imponerer i forhold til pris.

Minus

Bildebehandlingen leverer ikke like bra på alle områder, og spesielt støyreduksjonen og oppskaleringen oppleves mangelfull.

Les hele testen av Grundig 55VLX9570BP på Lyd & Bilde

 

Samsung 55JU6875

Close, but no cigar

Denne modellen fra Samsung hadde vi høye forventninger til, men 55JU6875 holder ikke helt inn til mål på de mest kresne bildeparametrene.

Denne TV-en fra Samsung presterer forholdsvis bra når det gjelder design og brukervennlighet, og bildekvaliteten er god, om ikke nødvendigvis best i dette selskapet: Selv om fargene er flotte og detaljene sylskarpe, er ikke kontrasten og svartnivået helt på topp. Lydkvaliteten er også ganske tam og innestengt. God som den er, så er ikke 55JU6875 en high-end TV til budsjettpris slik man kunne håpe. Vi mener det finnes bedre kjøp i Samsung-sortimentet, og blant noen av konkurrentene.

Pris 9.995 kroner.

Pluss

Rå skarphet og fenomenal fargegjengivelse er blant imponatorfaktorene på denne Samsung-skjermen, som dessuten har et meget bra smartsystem og utvalg av applikasjoner.

Minus

Kontrast, svartnivå og lysfordeling skuffer litt i forhold til de øvrige egenskapene.

Les hele testen av Samsung 55JU6875 på Lyd & Bilde

 

Philips 55PUT6400

Sent, men godt?

Philips melder seg til TV-oppgjøret med sin hittil rimeligste 4K-TV. Men noen ganger lønner det seg å betale mer.

Philips har her tatt frem et rimelig alternativ til sine toppmodeller med 4K og heftig Ambilight-lys. Inntrykket er imidlertid at 55PUT6400 fremstår som en litt ”ribbet” modell i forhold til de beste i denne testen. Philips har riktignok lykkes bra med sitt nye Android brukergrensesnitt, som er bra integrert sammen med de øvrige TV-funksjonene. Det er først og fremst lyd- og bildekvalitet vi ikke er helt tilfreds med. Philips-skjermen er riktignok blant de billigste TV-ene i testen, men de litt dyrere utfordrerne fremstår som bedre, mer komplette kjøp. Det er i mange tilfeller snakk om små forskjeller, som likevel er tydelig når vi sammenligner med konkurrentene side om side.

Pris 11.990 kroner.

Pluss

Philips-skjermen er ganske ribbet for utstyr, men har til gjengjeld fått bra fart i smartfinessene takket være Android operativsystemet, som byr på mange muligheter.

Minus

Konkurransen er tøff i dette segmentet, og 55PUT6400 havner litt bak i feltet når det gjelder bildekvalitet. Spesielt når det gjelder oppskalering av vanlige TV-programmer.

Les hele testen av Philips 55UT6400 på Lyd & Bilde

 

Panasonic TX-55CX670/680E

Topp bildekvalitet

Panasonic har slått seg opp med noen av de beste TV-ene i rimelig prisklasse, og det inntrykket ble bare forsterket etter noen runder med deres billigste 4K TV, TX-55CX670.

Panasonic har greid å knekke koden for hvordan man lager gode TV-er til fornuftig pris. 55CX670 er for tiden deres rimeligste 4K TV, men kan på mange områder måle seg med langt dyrere konkurrenter. Faktisk kommer en av de tøffeste utfordrerne fra Panasonic selv, i form av CX700/725, men 670-modellen gir omtrent 90% av ytelsen fra denne samtidig som den sparer deg for et par tusenlapper. Det er nok til at 55CX670 får vår anbefaling!

Pris 11.990 kroner.

Pluss

55TX-670E har et smartsystem som er enkelt å bruke, og leverer en meget velbalansert bildekvalitet med rå skarphet, lite støy og utmerket svartnivå, samt naturlige farger. En TV som er lett å like!

Minus

Litt ujevn lysfordeling, deriblant en horisontal stripe midt på skjermen, hindrer bildet i å være helt lytefritt.

Les hele testen av Panasonic TX-55CX670/680E på Lyd & Bilde

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.