En ting er å kaste de dårlige øreproppene som fulgte med mobilen og kjøpe seg bedre propper. Det er noe ganske annet å svi av flere tusenlapper for å få bedre lyd. Da skal man være ganske opptatt av lydkvalitet.

Eller proff musiker, studiotekniker eller musikkentusiast med audiofil legning.

For det koster å kjøpe det aller beste. Som Shure SE846. Kanskje de beste øreproppene vi har testet. I hvert fall er de blant de aller beste, men det er ikke sikkert de passer alle.

Det er ikke mulig å komme utenom prisen, når vi vet at det er mulig å få fantastisk mye bedre lyd for en knapp tusenlapp, dersom man ikke er fornøyd med øreproppene som fulgte med mobiltelefonen.

Les testen av Beyerdynamic MMX 102 iE her.

Legger man enda mer penger i potten blir det straks mer seriøst. Da rykker man opp til eliteserien med langt mer påkostet teknikk, som i Ultimate Ears In-Ear Reference laget for studiobruk, og Shures tidligere toppmodell SE535.

Shures nåværende toppmodell SE846, ligner mye på den rimeligere SE535, og ser ved første øyekast ikke særlig kostbar ut. Proppene finnes i sort, blått, brunt eller som her, i klar polykarbonat plast.

De leveres med mye utstyr. En oppbevaringseske, og et reiseetui er blant tilbehøret. Det samme er en lang rekke silikon- og skumpropper i ulike størrelser, en kort og en lengre kevlarforsterket avtakbar kabel, og diverse adaptere, en kabelklips og en volumkontroll som plugges i ledningen.

Merkelig nok er ingen av de medfølgende ledningene utstyrt med mikrofon og fjernkontroll til mobilen, men det glemmer man fort når man plugger dem i ørene og trykker play.

Fireveis ørehøyttaler
I Shure SE846 har man ikke nøyd seg med to elementer - eller armaturer for å være korrekt, men fire stykker i hver ørepropp. Den ene fungerer nærmest som en subwoofer som gir dypere bass, mens de andre fordeler seg på bass, mellomtone og diskant. Sånt koster, så klart.

Kanalen lyden passerer på vei inn i øret, har utskiftbare akustiske filtre. Tre stykker faktisk. Den mest nøytrale sitter i når man kjøper et sett SE846, mens de to andre følger med i en liten metallbeholder som leveres med et praktisk verktøy, som gjør det enkelt å bytte filtre.

Det ene av dem demper mens det andre løfter diskanten over 1 kHz med 2,5 dB. Akkurat nok til at man tydelig merker forskjell, men det gjør man også med de ulike silikon- og skumproppene. Som har ulik diameter og lengde på åpningen, som kan påvirke balansen i lyden.

Mitt råd er å finne den silikon- eller skumproppen som er mest behagelig å ha i øret, og vri litt på øreproppene for å få optimal balanse i lyden. Velger man for store propper, får man ikke lyden langt nok inn i ørene og lyden blir ullen. Velger man for små propper tetter de ikke godt nok, og støy siver inn i øret og ødelegger lydopplevelsen.

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.