Det er ikke vanskelig å skjønne at salget av lydplanker har tatt av. De fleste av dem er en billig og brukervennlig måte å oppgradere TV-lyden på, de er enkle å koble opp, og de forsvinner glatt og elegant inn i miljøet. Blant de rimelige lydplankene vi testet i L&B nr 9 var noen av dem overraskende gode. Men en lydplanke til fem tusen kroner kan ikke erstatte et skikkelig lydanlegg. Til det er lyden verken oppløst eller kraftig nok. Går du derimot opp i pris, over 10.000 kroner, kan det bli ganske så tøft. Da er det lov å forvente både god lydkvalitet, med klare og flotte dialoger på film, og et stort og kraftig lydbilde. Man kan også begynne å snakke om skikkelige musikkopplevelser.

Utstyr

Utstyrsnivået varierer. Noen lydplanker har optisk digitalinngang og Bluetooth, og dett er dett. Andre har i tillegg HDMI-tilkobling, og noen har dessuten nettverkstilkobling, slik at du kan strømme musikk trådløst fra PC-en. Noen av disse kan synkroniseres med andre produkter fra samme merke, slik at de kan inngå i et multiromssystem og spille musikk eller filmlyd i flere rom. Du har ulike måter å fjernstyre lydplankene på. Mange av dem kan styres med en app på mobiltelfonen, mens noen bare har en trist og liten fjernkontroll. I så fall kan det lønne seg å investere i en programmerbar fjernkontroll, for eksempel en Logitech Harmony.

Les hele testen på Lyd & Bilde

 

LG LAS950M (HS9)

Funksjonell men blodfattig

LGs lydplanke kan bygges ut i både multirom og full trådløs surround. Men lydkvaliteten er bare OK.

LG LAS950M, også kjent som HS9, er en lydplanke som kan fungere i et multiromssystem, og da kan du til og med bygge ut i full surround ved å bruke to trådløse høyttalere i samme familie som bakhøyttalere. Brukervennligheten er god, og trådløs strømming av lyd fungerer ganske så utmerket.

Lydkvaliteten er dessverre ikke på høyde med de beste. Nå er da også prisen på denne lavest i ”luksusklassen”, men vi hadde håpet at LG kunne slå seg litt på brystet og tilby veldig mye for pengene. Til det er lyden for blodfattig.

 

Harman/Kardon Sabre SB 35

Ultraslank overraskelse

Harman/Kardon gir oss en superslank lydplanke med overraskende klar og åpen lyd.

Den superslanke lydplanken fra Harman/Kardon ser lekker ut, og låter dessuten klart og tydelig, uten å bli skarp. Dialoger på film låter åpent og fint, og sammenhengen mellom lydplanke og subwoofer er god nok til å skape en fin helhet. Foruten at det savnes litt sprekhet også på musikk i stereo, er lyden klar og fin, langt bedre enn man kan frykte når man ser en så slank lydplanke.

De aller beste lydplankene til 5-6.000 kroner er minst like gode som denne, men da får du ikke det lekre utseendet.

 

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant løsning

Funksjonene er få, men lyden er flott. Og du kan velge om Dimension skal være planke eller sokkel.

Focal Dimension er en lydplanke med få justeringsmuligheter, men mange muligheter hva plassering og matching med ulike subwoofere angår. Vi tok med den mest åpenbare, nemlig Dimension Sub, som fungerer veldig bra på film men som blir i noe svulstigste laget på musikk i stereo. Det kommer an på hva man liker, men det kan være verdt å legge noen kroner ekstra på bordet for en bedre subwoofer. Som Sub Air.

Når det er sagt, er Focal Dimension et klart bra valg, med meget god lyd på film. Og til denne prisen er den det beste kjøpet i denne testen.

 

B&W Panorama 2

Omsluttende lydbilde

Panorama 2 fra Bowers & Wilkins har ikke separat subwoofer, men gir overraskende fyldig bass og stor lyd.

B&W Panorama 2 har et stort lydbilde, som gir godt inntrykk av surroundeffekter på film. Den har god og fyldig lyd på dialoger, men mangler noe oppløsning i overtonene, og uten subwoofer blir den for tam i bassen. Dette gjelder ikke i like stor grad på musikk i stereo, da mellombassområdet er ganske bra. Men vi anbefaler å kjøpe en subwoofer, selv om B&W ikke har noen med matchende utseende i riktig prisklasse.

 

Definitive Technology W Studio

Skuffende

Lydplanken fra Definitive Technology er del av en multiromsfamilie. Dessverre imponerer ikke lyden.

Til tross for ganske bra funksjonalitet med multiromsfunksjon og bra integrering av musikktjenester, så skuffer lydplanken til Definitive Technology på et viktig punkt: lydkvalitet. Det låter rett og slett ganske ullent, og vi klarte aldri å få integrert subwooferen skikkelig i lydbildet. Verken musikk eller film blir særlig spennende.

Vi kan ikke med god samvittighet anbefale den, spesielt ikke når vi vet at det finnes bedre lydplanker til 5.000 kroner.

 

Vifa Stockholm

Trådløs musiker

Vifa Stockholm er en stor lydplanke som først og fremst fokuserer på trådløse musikkopplevelser men som også funker til film.

Vifa Stockholm er en stor men lekker lydplanke, som tar seg spesielt bra ut på veggen, men også kan plasseres i hylla under TV-en, hvis du har plass. Den kan spille musikk via nettverket eller Bluetooth, og TV-lyden kommer via optisk digitalkabel.

Brukervennligheten er god, og best sammen med Vifa-appen. Lyden er fyldig og likandes, enten det er akustisk musikk eller elektropop som står på menyen. Det er ikke samme dynamikk og oppløsning som med de beste, og filmlyden kunne godt fått hjelp av en subwoofer.

Denne lydplanken er først og fremst laget for musikk.

 

Canton DM 90.3

Sokkel på steroider

Testens eneste lydsokkel er Cantons kraftigste, og tar både film og musikk på blodig alvor.

Selv uten ekstern subwoofer er Canton DM 90.3 en heftig lydsokkel, som gjengir både musikk og film på en kraftfull og underholdende måte. Bassrytmene er heftige, og man får lyst til å danse. Dialogene på film er fyldige, og lydeffektene og filmmusikk er overraskende kraftig gjengitt. Likevel kan også denne nyte godt av en subwoofer, det kan være verdt å investere i dersom du ønsker å guffe opp lyden på film med mye bruk av basseffekter.

 

Sony HT-ST9

Balansert lyd i alle rom

Lydplanken HT-ST9 er en del av Sonys multiromsfamilie, for trådløs lyd i hele huset. Og den låter både velbalansert og fint.

Sony HT-ST9 har mange muligheter og god multiromsfunksjonalitet, som gjør at den snakker med andre kompatible trådløshøyttalere. Den er enkel i bruk og støtter moderne Ultra HD-videoformater takket være HDCP 2.2.

Lyden er meget velbalansert, sangstemmer og instrumenter låter fint. Film låter naturlig, med et greit inntrykk av surroundlyd. Sony er ikke like tøff som enkelte andre, og går i kompresjon når man spiller høyt. Men kompromisset er meget velvalgt, dette er en lydplanke som engasjerer.

 

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bare helt ok

Med 20 års erfaring i bagasjen hadde vi håpet Arcam skulle lage en enda bedre lydplanke.

Arcam har satset på en lydplanke med få funksjoner men som er enkel i bruk. Og det er fint. Den har også automatisk romkorreksjon som fungerer.

Lyden er dessverre ikke god nok. Lydbildet mangler dynamiske kontraster, oppløsningen er ikke bra nok, og dialogene går i kompresjon når folk skriker til hverandre på skjermen. Lydplanken kan kjøpes uten subwoofer, men er avhengig av en for å underholde. Men ikke Solo Sub, den er for tam.

Arcam mangler både oppløsning i toppen og trøkk i bunnen. Mellomtonen er fin og differensiert, men vi får aldri følelsen av at dette er et produkt laget med kjærlighet.

 

Bose SoundTouch 130

Brukervennlig men tam

Bose har en av de mest brukervennlige lydplankene, som dessuten har trådløs multiromsfunksjon. Men lyden er i tammeste laget.

Bose SoundTouch 130 er enkel i bruk, også når man skal spille trådløs musikk.

Lyden har en surroundeffekt som man ikke kan skru av, det betyr at musikk i stereo låter litt falskt stort. Men klangbalansen er ganske bra, og subwooferen henger med.

Film nyter godt av det store lydbildet, som nesten låter som det er bakhøyttalere koblet til. Dialogene låter fyldig, og mangler bare litt oppløsning i overtonene for å yppe seg mot de beste. Dynamikken er ikke all verden, stor orkestermusikk og ropende dialoger låter flatere enn vi ønsker.

Bose SoundTouch 130 når ikke helt opp lydmessig.

 

Yamaha YSP-5600

Ekte kinolyd

Yamaha benytter mange høyttalerelementer som peker i flere retninger, for å gi ekte surroundlyd med Atmos. Multiromsfunksjon gjør den ekstra kul.

Yamaha YSP-5600 er en kanonbra lydplanke. Aller best er den på film, hvor den briljerer med sitt store lydbilde, som nesten gir følelsen av å ha et fullt surroundsystem med både bakhøyttalere og takhøyttalere. Det er god lyd på dialoger, og filmmusikk har både kraft og dynamikk.

Musikk i stereo låter bra, selv om Yamaha ikke har samme oppløsning som Focal, Sony og Canton. Men det er absolutt bra nok, og selv om det er en liten pukkel i øvre bassområde, får YSP-5600 vår varmeste anbefaling.

Det forutsetter riktignok at du kjøper en subwoofer, da bass nærmest er fraværende på egenhånd. NS-SW300 er en god match.

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.