Vi har lenge lengtet etter en Hegel-konverter i full størrelse. Ikke at tidligere toppmodeller som HD20 og HD25 ikke har tatt den lydmessige jobben på alvor – sistnevnte falt faktisk enda bedre i smak hos oss enn den smått legendariske Weiss DAC 202, til 48.000 kroner. Men nettopp derfor skulle vi så inderlig ønske at HD25 kom i et kabinett av full størrelse, slik at den matchet de seriøse high-end-forsterkerne P30 og H30. Et majestetisk forsterkersett til 200.000 kroner, med 1.200 watt til hver kanal, dersom man benytter en H30 effektforsterker til hver høyttaler.

Vel, våre bønner har blitt hørt, i form av konverteren HD30. Men når Hegel først har tatt seg bryet med å lage en DAC i full størrelse, så har de ikke nøyd seg med kabinettet. Målet har vært å lage et mesterverk i verdensklasse. For å få til dette har de utviklet masterklokkene fra bunnen av, og har laget strømforsyningene så støyfrie de har klart.

I utviklingen har Hegel måttet tweake på sine måleinstrumenter, da apparatet Audio Precision 2722A ikke var godt nok til å måle på lav fasestøy for den helt nye masterklokken. Og det er ganske drøyt, da dette anses å være referanseverktøyet i bransjen.

Les vår test av Audio Research GS forsterkersett: Rørende bra high-end!

Innganger

For at flest mulige lydkilder skal kunne nyte godt av den ultrarene digitalbehandlingen er HD30 utstyrt med hele sju digitalinnganger, deriblant koaksial, tre optiske, en balansert AES/EBU samt en BNC. Og en asynkron USB-inngang som overtar som PC-ens lydkort, for den som ønsker at musikkfilene blir håndtert med silkehanske. Og hvem vil vel ikke det? Og som ekstra glasur på den digitale sjokoladekaken har digitalkonverteren til og med nettverkstilkobling som støtter AirPlay og høyoppløste musikkfiler via DLNA. Send musikken fra din iPhone trådløst gjennom luften, lett som en plett – og det med ekte high-end-lyd!

Lyden av ekte high-end

Vi har ropt på en fullstørrelses-DAC fra Hegel lenge, og endelig fikk vi den! Og selv om prisen har mer enn doblet seg fra forrige toppmodell, så er vi ikke skuffet! Den skyver støygulvet ned til et nivå hvor måleutstyret måtte forbedres for å måle det, og det høres i form av et superrent og gnistrende dynamisk lydbilde, som strekkes langt ut i alle dimensjoner. HD30 hører til i eliten blant digitalkonvertere, hvor instrumentene kommer så klokkeklart, luftig og dønn stødig ut, at man aldri vil skru av musikken.

Legg til at konverteren har rikelig med digitalinnganger og dessuten kan strømme musikk fra nettverket via AirPlay og DLNA, og i tillegg har en høykvalitets variabel volumkontroll, så gir den større fleksibilitet enn omtrent noen andre DAC-er på markedet. I så måte er det faktisk ikke så fjernt å snakke om valuta for pengene. Alt den mangler er hodetelefonutgang.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.