En god forsterker er nøkkelen til bedre lyd. Så lenge man har en god lydkilde, kan en bedre forsterker gjøre underverker for alle som ønsker seg enda bedre lyd.

Her har vi testet åtte forsterkere med litt ulike egenskaper, men med en ting felles: De gir deg mye bedre lyd uten at det koster skjorta.

Kan hende trenger du ikke å bytte ut høyttalerne likevel.

En gang ble forsterkere målt på hvor mye og stabil effekt de leverte, og at de hadde nok tilkoblinger til alle lydkildene. Men som alltid, var det noen som ikke klarte å sitte stille i båten. De mente at de hørte forskjeller i lydkvalitet, på forsterkere som hadde andre vakuumrør. Lyden ble åpnere, mellomtonen varmere og bassen bedre definert.

Bare tull mente meningsmotstanderne, som var i flertall.

De fikk god hjelp på 70-tallet etter transistorrevolusjonen, av engelske Quads Peter Walker. Som hadde laget kanskje den beste høyttaleren i verden på den tiden - Quad ESL 57, men også laget forsterkere til høyttaleren. Han mente at en forsterker skulle oppføre seg som en ledning. Bare med forsterkning. Noe mer hokuspokus var det ikke.

Så lenge man holdt støy unna og forvrengningen lav, var det bare å skalere effekten til høyttalerne, så var man i mål. Sannheten er at Walker visste bedre, og fortsatte å forbedre forsterkerne sine på flere fronter, for å få bedre lyd i de krevende Quad-høyttalerne.

Integrert forsterker       

I denne testen har vi plukket de nyeste integrerte forsterkerne som koster litt mer, men også yter litt mer. Bedre komponenter, større strømforsyninger og nøye optimalisering av kretsene gir enda bedre lyd og mer stabil effekt. Akkurat som oppskriften til en god forsterker er i enhver ingeniørs hode.

Les hele testen på Lyd & Bilde

 

Audiolab 8300A

Legendarisk forsterker

Få forsterkere har den samme historien som Audiolab-forsterkeren. En gang et ikon, her i en helt ny versjon.

Audiolab har en glamorøs historie. Deres integrerte 60 W kraftige 8000A, ble over natten tatt imot med ovasjoner og superlativene flommet. Den gang, på 80-tallet, var man ikke bortskjemt med så god lyd fra en forsterker som kostet 500 pund. Den enkle forsterkeren i det slanke kabinettet ble en umiddelbar hit.

Senere utgaver av den klarte ikke å gjenta suksessen i samme grad, men den nye 8300A skal plukke opp stafettpinnen fra 8000A og føre den helt tet. Derfor er den helt ny, fra innerst til ytterst. Nye og bedre komponenter, en større strømforsyning og et moderne kretsløp, skal gi den ferske forsterkeren enda bedre lyd.

Kun analog

Ellers er oppskriften den samme. Korte signalveier gir mindre støy, bedre komponenter og større strømforsyning, gir lavere forvrengning og bedre kontroll. Her har man valgt å utelukke DAC, men trenger man en, finnes det flere å velge blant hos Audiolab.

Lyden

Med Audiolab 8300A får du veldig åpen og behagelig lyd, som du aldri blir sliten av. Den lyder nydelig på kvinnevokal som Adeles Hello, og leverer et svært balansert lydbilde med god dybde. Men det spruter ikke av den.

 

 

Naim Nait 5Si

Fyrverkeriforsterker

Den lille Naim-forsterkeren spiller sokkene av deg! Med denne blir du en danseløve.

Glem watt. Det gjelder ikke Naim Nait 5Si. Den opphever nesten fysiske lover ved å spille som en velvoksen muskelforsterker, uansett hvor høyt du spiller. Naims forsterkere er nemlig kjent for sin fabelaktige rytmiske driv og dynamisk kontrast, og Nait 5Si er ikke noe unntak.

De er også kjent for å være kresne på strømforsyninger. Får de ikke til å lage en som er god nok og får plass i kabinettet, lager de likegodt en separat strømforsyning. Det har de ikke gjort her, men åpner du Naim-forsterkeren, ser du nesten ikke noe annet enn en gedigen strømforsyning. Som ser ut som den er laget for en 200 W forsterker, ikke en på 60 W.

Få innganger

Har du platespiller? Da trenger du en separat phonoforsterker, for her er det kun fire innganger. Ingen av dem for platespiller. Men det finnes en DIN-kontakt her, som med separat jord senker støyen ytterligere. Det krever andre komponenter, som en nettverkspiller eller CD-spiller med DIN-kontakter, og en spesialkabel fra Naim.

Lyden

Heldigvis er det ikke mye å utsette på lyden. Hvert fall hvis du liker basskontroll, for det får du i rikt monn her.

Den lille Naim-forsterkeren har stålkontroll i bassen, og den sjeldne evnen til å få små høyttalere til å låte som store høyttalere. Den har ikke like varm vokalgjengivelse som Audiolab 8300A, og Hoziers vokal lyder litt slankere her, men sett på Daft Punk, og stemningen endrer seg umiddelbart.

 

 

Technics SU-C700

Det korteste strået

Det kan late til at Technics har fokusert for mye på teknologi og for lite på musikk.

Dette er en digital forsterker. Det betyr at den er godt utstyrt med digitalinnganger, blant annet USB, som overtar som lydkort for PC og Mac. Høyoppløste musikksignaler støttes, også DSD-filer, som mange high-end-tilhengere mener låter best. Forsterkerens eneste analoge linjeinngang konverteres til digitalt signal, det samme gjelder for platespillerinngangen. Ja, for den har nemlig platespillerinngang.

Ellers er brukervennligheten god, fjernkontrollen er meget oversiktlig med synlig skrift, og behagelige knapper.

Lyden

I beste fall er dette en forsterker for svært lettdrevne høyttalere, eller som aldri skal spille over heismusikknivå. Da låter Technics SU-C700 rent og pent, med klare toner. Men vi kan ikke unngå å tenke at den befinner seg i feil prisklasse, for den utfordrer ikke konkurrentene når det kommer til musikalsk nytelse – uansett lydnivå. Da hjelper det lite at den huser avansert teknologi.

 

 

Cambridge Azur 851A

Klokkeren lyd

Hos Cambridge Audio dreier det seg om å gjengi lyden renest mulig. 851A er et prakteksemplar i så måte.

Cambridge benytter et forsterkerprinsipp som de kaller Klasse XD. I likhet med Klasse AB sitter transistorene i par, hvor den ene forsterker plussdelen og den andre minusdelen av en lydbølge. Men krysspunktet er flyttet opp til et ikke hørbart nivå, som skal gi den lydmessige fordelen av Klasse A, men effektiviteten til Klasse AB.

Analoge innganger

I motsetning til lillebror 651A, som har en digital USB-inngang, har 851A utelukkende analoge innganger. Til gjengjeld har den hele to balanserte XLR-innganger for kompatible, balanserte lydkilder. Alle innganger kan settes til et fastsatt, statisk lydnivå, slik at 851A kan benyttes som ren effektforsterker, for eksempel i hjemmekinosammenheng.

Lyden

Cambridge Azur 851A er forsterkeren for deg som vil ha det fint og detaljert, samtidig som det er nok kontroll til å dra på. En meget vellydende forsterker som fungerer til alt av musikk og som kan drive de fleste høyttalere med overbevisning, men som bare mangler det siste ekstra for å bli festens midtpunkt.

 

 

Pioneer A-70DA

Velutstyrt superlyd

Her får du glimrende lyd kombinert med påkostet digitalkonvertering, i et elegant og robust kabinett.

Pioneer imponerte oss i 2013 med digitalforsterkeren A-70, med flere detaljer i lydbildet enn sine konkurrenter. Den nye A-70DA bygger på forgjengeren, men har fått en ekstra digitalinngang, i tillegg til en balansert XLR-inngang. Den har nemlig fått et helt nytt, fullbalansert forforsterkertrinn.

Oppgradert digitalkonverter

Digitalkonverteren er oppgradert til SABRE32, med høyeste oppløsning (32-bit/384kHz), og som dessuten dekoder DSD-signaler av høyeste kvalitet. Prisen er da også nesten doblet siden sist, fra 8.000 til 15.000 kroner.

Lyden

Uansett hva slags musikk man spiller, varter Pioneer A-70AD opp med meget god lyd. Lydbildet er luftig og detaljert, samtidig som det er et flott attakk i mellomtoneområdet. Det finnes kraftigere forsterkere som enda bedre bevarer kontrollen når man spiller høyt. Men når vi likevel kårer Pioneer til det beste kjøpet, selv om den ikke er blant de rimeligste forsterkerne, er dette fordi den låter såpass bra, i tillegg til at den er langt bedre utstyrt enn testvinneren Yamaha. Som totalt sett vil bli dyrere om du skal kjøpe en god DAC ved siden av.

 

 

Arcam A29

Behersket eleganse

Fra Arcam kommer A29, en lovende kraftleverandør som dessverre har en litt for «stiff upper lip» for vår smak.

Arcam har alltid hatt et godt rykte for vellydende forsterkere til både stereo og surround, så vel som gode signalkilder. Den engelske produsenten har i senere tid fått kanadiske JAM som eiere, men produktene blir fortsatt designet og produsert i Cambridge.

A29 fra toppserien FMJ har en klassisk Arcam-design med et kompakt kabinett og stramme linjer uten unødvendig kosmetikk. Byggekvaliteten er fin, men fremstår også litt ordinær sammenlignet med for eksempel naboen Cambridge Audio. Når vi løfter forsterkeren på plass i racket har den dog en tillitvekkende vekt og soliditet over seg: Med dybde på kun 27,5 centimeter glir den også fint inn i de aller fleste hyller og reoler.

Vår mening

Arcam-forsterkeren har en fyldig, varm og kontrollert lydkarakter. Likevel føles det litt som A29 kjører med «håndbrekket på» sammenlignet med noen av de mer spenstige konkurrentene. Litt avhengig av hvilke høyttalere man ønsker å matche med, kan den beherskede og mørke klangkarakteren være en god ting, men generelt foretrekker testpanelet en forsterker med mer dynamisk sprut.

 

 

Onkyo A-9070

En snill kjempe?

Onkyo-forsterkeren er en skikkelig tungvekter, men vi skulle ønske den slo litt hardere fra seg av og til.

Japanske Onkyo er kanskje mest kjent for sine velutstyrte surroundprodukter, men de har også ren rekke stereokomponenter i arsenalet, blant annet high-end settet P3000R/M5000R. Forsterkeren vi tester her, A-9070, har vært på markedet et par års tid, og ser ut til å ha funnet en naturlig plass i stereosortimentet.

A-9070 er en kraftig, tung koloss av en forsterker, med betydelige strømressurser ombord. Den har en «dual mono» oppbygning med push-pull transistorer i en såkalt Darlington konfigurasjon med lav negativ feedback. Byggekvaliteten er fin, men ganske enkel kosmetisk sett: Både Pioneer og Yamaha gir et litt mer påkostet inntrykk, med kraftige sideprofiler.

Innebygd DAC

Stereoproduktene er mer minimalistiske på utstyrssiden enn surroundreceiverne, men Onkyo har fått på plass to Wolfson WM8742 D/A konvertere (1 til hver kanal) og koaksiale digitalinnganger. Dermed er A-9070 i stand til å forbedre lydkvaliteten fra en rekke digitalprodukter som musikkstrømmere og TV med mer, såfremt de har den riktige typen utganger.

Vår mening

Det sier litt om konkurransen i feltet når en så kraftig og finbalansert modell som Onkyo ikke når helt opp til pallen. A-9070 er nemlig en varm og vellydende forsterker med utmerkede allround egenskaper. Det er bare det at noen av konkurrentene låter enda saftigere og mer dynamisk, og til syvende og sist greier å skvise en mer underholdende lyd ut av høyttalerne.

 

 

Yamaha A-S1100

Musikk på første klasse

Denne forsterkeren fra Yamaha er en mester i å grave frem musikalske detaljer, men krever sitt fra det tilhørende utstyret!

A-S1100 er den siste i rekken av stereoforsterkere fra Yamaha, som virker klart inspirert av toppmodellen A-S3000. Alt ved A-S1100 oser av kvalitet: Den har et tydelig retrostuk over seg, med klassiske VU-metere og tidsriktige brytere. Fronten er i børstet metall, med høyglanslakkerte sideprofiler i ekte tre, tilgjengelig i både svart og sølv.

Musikalsk og raffinert

Wow! Her er det mer klang i pianoet til Adele, utbryter Geir. De andre er enige: Vi behøver ikke høre mange sekunder av Hello for å slå fast at Yamaha-forsterkeren har en helt annen skala over presentasjonen enn resten av feltet. Lyden er varm og forførerisk, mer engasjerende enn de andre forsterkerne. Adele kommer nærmere, og stråler ut fra høyttalerne med et glassklart refreng, uten at det låter hardt eller spisst. Man hører også lettere hva Hozier synger om i Take Me to Church.

Vår mening

- Jeg er ikke i tvil. Skulle jeg brukt mine egne penger på en av forsterkerne måtte det bli denne fra Yamaha, sier Lasse. Men Pioneer A-70 er en sterk utfordrer. Etter gjentatte lytteprøver kom vi frem til at Yamaha A-S1100 har det største lydmessige potensialet, men bare når den mates med et førsteklasses analogt signal fra en meget god DAC eller musikkspiller. Derfor er Yamaha A-S1100 testens beste, mens Pioneer A-70 fremstår som det beste kjøpet for mange musikk- og lydentusiaster.

 

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.