Panasonics nye flaggskip er en topptrimmet, buet luksus-TV kledd med hvit alcantara (!) på baksiden, og produsentens seneste bildeforbedringer på innsiden. Panasonic har også hentet inn hjelp fra Hollywood til å sette den riktige fargepaletten. Panasonic-skjermen er også den første OLED TV-en som er godkjent av THX, med sin egen finkalibrerte film-modus.

TV-en ankom redaksjonen i en stor og tung trekasse innprentet med japanske stempler. Etter en lang og møysommelig utpakkingsprosess kunne vi konstatere at Panasonic-skjermen er mer enn en ren LG-kopi: Ingeniørene har åpenbart lagt litt stolthet ned i gjennomtenkte løsninger, lekker design og byggekvalitet. Den tunge, forkrommede sokkelen monteres til TV-en med solide metallbraketter. Selve TV-chassiset virker som en litt stivere og mer solid konstruksjon enn varianten fra LG. Panasonic har også inkludert monteringshull for veggbraketter med VESA-standard på baksiden, men da får du ikke tatt i bruk det lekre alcantara-dekselet, som er laget nettopp for å skjule tilkoblinger og hull. Panasonic mener nok baksiden er for fin til ikke å vises frem.

Bildekvalitet

Panasonic gikk temmelig høyt ut på banen ved lansering, og skrøt uhemmet av hvordan skjermen skal være finjustert og «perfekt rett ut av esken». I praksis hevder Panasonic at deres egne ingeniører har greid å skvise enda bedre bildekvalitet ut av OLED-panelene enn LG selv er i stand til å gjøre. Dermed ville det jo være temmelig flaut om teknikken ikke holdt hva produsenten lover.

65CZ950 har imidlertid ingenting å være flau over: Helt fra start er det klart at den har en langt mer korrekt bildeestetikk enn LG, spesielt når vi setter Panasonics THX-modus og LGs ISF ekspertinnstilling opp mot hverandre. Panasonic byr på alle kvalitetene vi forbinder med OLED, men er mer balansert i bruken av farger og kontrast. Det ser man allerede på hudtonene, som fri for røde fargestikk. Panasonic har en vesentlig mer nøytral gråtoneskala, og kanskje viktigst av alt: Der LG-skjermen har en tendens til å «drukne» i svart, graver Panasonic frem betraktelig flere grånyanser i de mørke scenene.

Panasonic har også lykkes med å skape litt glattere bevegelser. Interpoleringsfunksjonen Intelligent Frame Creation sørger for sømløse bevegelser, uten den tidvise rykkingen og ujevnhetene vi erfarte med LG 65EF950V. For de fotballinteresserte kan det være grunn nok til å vurdere oppgraderingen til Panasonic.

Når alt kommer til alt, fremstår det tydelig at Panasonic har gjort en grundig jobb med sin nye toppmodell. Vi snakker hele tiden om subtile forskjeller, men summen av de subtile forskjellene tipper vekta i Panasonics favør. Resultatet er enkelt – rett og slett det beste bildet vi noensinne har sett.

Konklusjon

Testen levner ingen tvil om at Panasonic 65CZ950 fortjener referansestatus. Samtidig er det åpenbart at dette ikke er TV-en for alle. Med en prislapp på 100.000 kroner henvender den seg til de som er villig til å betale mye for «de siste hundredelene». Forskjellen mellom Panasonic og en allerede utmerket OLED-konkurrent som LG ligger på ganske subtilt petimeter-nivå, og selv for oss er det vanskelig å forsvare den store prisforskjellen. Panasonic TX-65CZ950 blir derfor fremfor alt et «statement» produkt, som viser at Panasonic fortsatt er blant enerne når det kommer til naturtro bildekvalitet.

 

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.