Philips har lansert flere nye modeller den siste tiden: 55PUS7600 som vi testet i forrige runde, designmodellen 8901 Ambilux, og til slutt 8601-serien som vi tester her. Den er i praksis toppmodellen fra Philips denne sesongen, da den etterlengtede 9600-serien ble utsatt til neste modellår.

Sammenlignet med 7600 og 8901 har 8601 fått et mer påkostet bildepanel og kraftigere bildemotor. Det dreier seg fortsatt om en LCD-TV med LED kantbelysning, men en mer avansert sådan. Panelet har fått mer nøyaktig styring av lysdiodene, som er inndelt i soner (såkalt Micro Dimming Premium). En teknikk vi har erfaring med fra blant annet Samsungs dyrere modeller. Her tester vi 55” utgaven, men Philips-skjermen er også tilgjengelig i 65” til 29.990 kroner.

Philips’ velkjente Ambilight omgivelseslys tar også et steg opp på denne modellen, med fargedioder både i under- og overkant, samt til høyre og venstre bak på skjermen. Dermed kan PUS8601 i praksis lyse opp hele bakveggen med fargelys som følger handlingen på skjermen. Sist men ikke minst, har 8601 fått en smart-TV del med ekstra regnekraft i form av en sekskjerners prosessor og 16 GB internminne.

Bildekvalitet

Vi testet nylig lillebroren PUS7600 og ble positivt overrasket over bildekvaliteten. Derfor er det gledelig at PUS8601 tar et betraktelig løft på nær sagt alle bildeparametre. Det første vi legger merke til er en merkbar økning i kontrast. PUS8601 har også god lysuniformitet (jevn fordeling av lys på skjermoverflaten), uten plagsomme innslag av «clouding» og skyggeeffekter. I tillegg har skjermen et overbevisende svartnivå med god dybde i mørke scener. Man bør vel og merke sette seg godt til i rett linje foran skjermen for å få den optimale bildekvaliteten, da innsynsvinkelen er relativt begrenset både horisontalt og vertikalt.

PUS8601 støtter som nevnt Youtube i 4K-oppløsning takket være bruken av den nye VP9 kodeken, som er en langt mer effektiv komprimering. Resultatet er meget bra: Det ligger etter hvert mye 4K-materiale her som ser riktig lekkert ut, men også annet innhold med mer ordinær kvalitet ser flott ut, takket være god oppskalering og støyreduksjon.

Philips-skjermen er virkelig i sitt ess når vi forer den med 4K-innhold fra Netflix. Scener fra Daredevil og The Blacklist er nesten nifst detaljerte, med en kontrast som virkelig får bildene til å «poppe» ut mot oss i sofaen. Det tok ikke lang tid å stadfeste at TV-ens «Film» modus er velegnet til det meste av innhold, da den gir den mest korrekte fargegjengivelsen, men likevel er full av nyanser og glød. Derfra kan man om ønskelig også velge egne, 100% optimaliserte innstillinger for TV-titting på dagtid eller kveldstid (ISF Day/Night).

Mange har store forventninger til den nye 4K HDR videostandarden som er introdusert i forbindelse med det nye Ultra-HD Blu-ray formatet, og som også vil bli tilgjengelig på Netflix etter hvert. HDR er kort fortalt en ny videostandard som gir økt dynamikkområde og bredere fargespekter enn tidligere. På tross av lyssterkt panel når ikke PUS8601 helt opp til kravene om lysstyrke og kontrast, som er nødvendig for å bli en offisielt godkjent «Ultra HD Premium» TV. De som ønsker seg en fullverdig HDR-TV blir derfor nødt til å vente på toppmodellen fra Philips, som lanseres senere i år.

Lydkvalitet

I tillegg til oppgradert bildepanel og mer avansert Ambilight, skal PUS8601 også ha et oppgradert lydsystem sammenlignet med de øvrige modellene i Philips-sortimentet.

Med en kombinasjon av sidemonterte høyttalere som vender forover, og ekstra «woofere» på baksiden, sås det forventninger om ekstra sprek lydgjengivelse. Dessverre når ikke Philipsen helt opp: Høyttalerne har en ganske spiss, slank lydkarakter, mens bassen er hul og full av resonanser. Ikke dårligere enn gjennomsnittet, men ikke særlig mye bedre heller. Kanskje det er derfor Philips har gjort det enkelt å ta av høyttalerne? En god lydplanke er hva doktoren anbefaler i dette tilfellet!

Konklusjon og konkurrenter

Philips 55PUS8601 er en meget sterk allround-TV med mange flotte finesser. Bildekvaliteten er satt i høysetet på denne modellen, som har fått merkbart bedre kontrast og svartnivå enn de øvrige modellene. På utstyrssiden kan den skilte med gode tilkoblingsmuligheter, og lynrask Android-basert smart TV. Lyden står ikke helt til forventningene i denne prisklassen, men Philips har i det minste gjort det enkelt å utvide med separat lydplanke.

Det som skiller Philips fra konkurrentene er den rå bildeskarpheten kombinert med effektfullt Ambilight, som gir en mer behagelig og engasjerende TV-opplevelse. Trofaste Philips-fans kan trygt velge denne, men også de som er ukjente med Ambilight-konseptet bør sjekke ut PUS8601.

 

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.