Trådløse høyttalere er enormt populære. Alle skal ha høyttalere som de kan strømme musikk til, men stiller du store krav til lyden bør du velge to høyttalere.

Høyttalerprodusentene må tenke nytt for å slåss med enkle trådløse høyttalere fra Sonos, Bose eller Geneva, og svaret er å bygge forsterkerne inn i høyttalerne.

Fordelene er mange. Alt er bygget inn i høyttalerne og du slipper å bale med forsterkere og CD-spillere som tar mye plass. Med forsterker og Bluetooth innebygget, trenger du bare en stikkontakt og telefon, så har du musikk i stuen bare minutter etter at du har pakket ut de nye høyttalerne dine.

Det er det flere grunner til

Den mest åpenbare er at to høyttalere gir deg et bredere perspektiv på musikken. Stereoperspektivet kan du glemme med en bordhøyttaler, som i beste fall klarer å skape en illusjon av stereo. Som regel er det bare diskantelementene som spiller i stereo, mens her spiller begge elementene i stereo. Det gir deg et større, langt mer realistisk lydbilde hvor liveopplevelsen er mye heftigere. Selv med Bluetooths begrensninger, vil du få bedre lyd fra disse høyttalerne, enn med bordhøyttalere.

Skreddersøm

Med innebyggede forsterkere trenger du ikke noen ekstra bokser. En av fordelene med det, er at forsterkerne er tilpasset elementene i høyttalerne, og justert med et analogt filter, eller en DSP-krets (digital) for å optimalisere frekvensrespons, fasevinkler og impedans. Slikt som faktisk betyr noe for lydkvaliteten. Skreddersøm altså, med separat forsterker for hvert element, som ikke påvirker hverandre.

Med forsterkere på innsiden, er aktive høyttalere ikke bare veldig praktiske, det er også en langt rimeligere løsning enn å kjøpe passive høyttalere. Som trenger en forsterker i tillegg, og da er du ikke sikret at samspillet mellom høyttalere og forsterker er optimalt.

Praktisk på liten plass

Høyttalerne i denne testen koster fra 5.000 kr, og er små nok til å få plass i bokhyllen, på veggen eller på en benk, og de fleste av dem kan styres fra sofakroken med en app eller fjernkontroll. Noen av dem har USB- og optisk digitalinngang i tillegg til Bluetooth. Da kan du koble til TV-en, en laptop eller annen lydkilde.

Noen skiller seg ut

To av høyttalerparene skiller seg ut i testen. Klipsch-høyttaleren har nemlig platespillerinngang! Alt du trenger å gjøre er å koble spilleren til kontaktene på baksiden, så kan du veksle mellom vinyl og strømming av hjertets lyst. Yamaha-høyttaleren er den eneste som også har Wifi-strømming. Det gir deg potensielt bedre lydkvalitet. Den kan også brukes i et trådløst multiromoppsett med Yamahas MusicCast-system.

 

Plassering av små høyttalere

De fleste høyttalerne i testen går lett inn i en normal bokhylle. Men da kan man få litt for mye bass fordi bokhyllen fungerer som en forsterker for lave frekvenser.

Mange høyttalere har nemlig åpninger bak, for å kompensere for små høyttaleres manglende bass, som skuffer bassen rett i bokhyllen.

Hvis det ikke følger med skumpropper til å dytte i bassrefleksportene på baksiden av høyttalerne, er det lurt å skaffe seg et par for å dempe bassen slik at den ikke blir påtrengende. Er lyden litt for slank, kan det være en fordel å plassere dem nært veggen, for da øker bassnivået. Alternativt kan man plassere høyttalerne på en hylle eller reol hvor de står fritt.

Da lyder de bedre enn om de står i en bokhylle, men pass på at de i det minste har plast- eller gummiføtter på undersiden, for å dempe resonanser. Det aller beste er de små underlagene til Soundcare, som koster 299 kr for tre stykker. De festes under høyttaleren med dobbeltsidig tape, og demper resonanser, samtidig som de gir bedre lyd. Særlig i bassen.

Hvis man har plass, er gulvstativer det aller beste. Da får man langt mer fleksibel plassering, og potensielt enda bedre lyd. Gode stativer koster fra tusenlappen per par, og til høyttalerne i denne testen, er 60 cm høye stativer det ideelle.

Dali Zensor 1 AX

Klokkeklar lyd

Liker du at musikken lyder fokusert og tydeligst mulig, er Dali-høyttaleren et godt valg.

De små Daliene er ikke testens minste høyttalere. De er likevel ikke større enn at du kan skjule dem bak et A4-ark, og passer fint i en bokhylle eller på et veggstativ. Dalis lille trådløse, lyder klokkeklart og nyansert, og er vel verdt pengene.

Høyttalerne er enkle å sette opp og bruke. Skru fast en høyttalerkabel i hver av dem, som du strekker mellom høyttalerne, og plugg i strømkontakten på hovedhøyttaleren. Som har forsterkerne innebygget, den andre er en passiv høyttaler.

Du kan velge mellom optisk lydinngang, analog lydinngang, men det finnes ikke USB-tilkobling her. Subwooferutgang derimot, er en velkommen mulighet her, fordi man kan få mye mer bass i rommet med en tilkoblet sub. Forresten har den kildevalg og volumjustering på den ene høyttaleren, ikke bare på den medfølgende fjernkontrollen - og det finnes et skruehull på baksiden for veggmontering.

 

Klipsch R-15PM

Full fart i bokhylla

Hvis du ønsker rockekonsert rett fra bokhylla, trenger du ikke lete lenger. Også for vinylfrelste!

Ikke mange har tilkoblingsmulighetene til Klipsch. Foruten trådløs Bluetooth-lyd direkte fra telefonen finnes optisk digitalinngang for TV eller separat mediaspiller, og her er dessuten en USB-inngang som sender lyden digitalt direkte fra datamaskinen og inn i høyttalerne. Smart for den som ønsker best mulig PC-lyd uten eksternt lydkort. En meget fiffig løsning er dessuten at den analoge stereoinngangen med en bryter forvandles til en platespillerinngang! Dermed trenger du bare disse høyttalerne og en platespiller for å ha et komplett og kompakt hipsteranlegg!

Forsterkning og prosessering sitter i den høyre høyttaleren, her skal også strømkabelen. Derfra trekkes en vanlig høyttalerkabel over til den venstre.

Høyttalerne sklir rett inn i en bokhylle, men med bassporten på baksiden kan det gi utfordringer med en overdreven bass. Det er likevel ikke et kjempeproblem, da laveste tone er 54 Hz – litt dypere enn en cellos basstreng. Men best lyd får du ved å sette høyttalerne på stativer, rundt 30 cm ut fra veggen.

 

 

XTZ Tune 4

Hi-fi på skrivebordet

Fra XTZ kommer disse småtassene av noen høyttalere, som er som skapt for skrivebordet.

De kompakte Tune 4 fra svenske XTZ laget for å låte bra fra skrivebordet i tillegg til fra bokhylle og stativ. De er nemlig vinklet svakt oppover, så man kan sitte tett på dem og likevel få et fokusert lydbilde.

I tillegg til trådløs Bluetooth (med aptX) finnes optisk digitalinngang for TV eller mediaspiller, samt analoginngang for 3,5 mm minijack. Ønsker du mer bass, kan en ekstra basshøyttaler kobles til subwooferutgangen på baksiden.

Høyttalerne virker solide, og elementene er montert uten synlige skruer på frontplaten. All elektronikk sitter i venstre høyttaler, som kobles til den høyre med en medfølgende høyttalerkabel. Som har tillitvekkende bananplugger.

For best mulig plasseringsvennlighet kan man velge mellom ulike lydinnstillinger med en DSP utviklet av Dirac.

Lyden kan forbedres med Dirac DSP, men med strømmetjenester er du da låst til PC og Mac, da den med mobil kun funker med lagrede musikkfiler.

 

 

System Audio Saxo 5 Active

Still going strong!

Selv om konkurransen har tilspisset seg, er Saxo 5 Active fortsatt en av de mest vellydende høyttalerne i prisklassen.

Vi testet Saxo 5 Active for første gang i 2015, og endte med å kåre dem til årets beste trådløse høyttalere! Siden da har de vært en av våre favoritter, og var en selvskreven referanse når vi skulle gjøre en ny sammenligning i det stadig voksende markedet av aktive høyttalere.

Oppbygningen er som på flere av konkurrentene, med all elektronikken montert i venstre høyttaler, mens den høyre er passiv. Byggekvaliteten er solid og tillitvekkende, med nedsenkede elementer og en smooth frontplate som gir et påkostet inntrykk.

Tilkoblingsmulighetene er gode, men Saxo 5 Active må greie seg uten avanserte, nymotens finesser som multirom, Wi-Fi eller Airplay-støtte. Vil du spille av musikk direkte fra mobilen, er det Bluetooth som gjelder.

 

 

Yamaha NX-N500

Multikunstneren

Disse høyttalerne fra Yamaha har mange ben å stå på, med avanserte finesser og flust av tilkoblingsmuligheter. Men det beste av alt er lyden!

Yamahas klassiske minimonitor NS10 har vært et både berømt og beryktet ikon i studiobransjen i mange år. Den nye NX-N500 høyttalerne skal ta med noe av «studiolyden» inn i vår moderne musikkverden. Derfor mener vi den tar seg enda bedre ut i svart enn hvitt!

Til forskjell fra mange av konkurrentene i testen, er Yamahaene fullaktive. Det sitter dedikerte forsterkere i begge høyttalere, som forbindes ved hjelp av to kabler (XLR og Cat 5 Ethernet kabel). Legg til en strømkabel til hver av dem, og de trådløse høyttalerne virker ikke fullt så trådløse lenger …

 

Les hele testen på lydogbilde.no

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.