Virtual Reality (VR) – eller virtuell virkelighet – er en megatrend. VR kommer til å få en plass i livene våre som er like naturlig som dagens skjermer. Selv om VR kan brukes til alt man i dag bruker skjermer til, er det spill som er døråpneren til teknologien. Det finnes et par gode løsninger for pc-spill, men de fleste av oss spiller mest på spillkonsoller. Derfor knytter det seg stor spenning til hvilke VR-løsninger som kommer til Playstation og Xbox.

Denne uken kommer Playstation VR i butikkene, i god tid til julesalget. Etter å ha testet løsningen er det ingen tvil: VR er det beste som har skjedd dataspill på veldig lenge.

Design

Playstation VR består av et visir man setter på hodet. Visiret er det tyngste på markedet i dag, men sitter bedre enn konkurrentene. Gummiforinger sitter rundt visiret for å hindre at lys fra omgivelsene kommer inn. Dessverre slipper det gjerne inn litt lys uansett, så det lønner seg å skru ned lyset om man kan.

Brukeropplevelse

Når alt er koblet opp kan Playstation VR brukes i stedet for skjerm når som helst. VR-tilpassede spill fungerer slik at man blir plassert inn i en tredimensjonal digital verden. Man bruker hodebevegelser for å kikke seg rundt.

Følelsen av å delta blir helt enorm, sammenlignet med hvordan vi har spilt hittil. De beste VR-spillene aktiverer en mye større del av følelsesregisteret vårt, på godt og vondt.

De beste VR-spillene vi har test så langt er de hvor det passer best å sitte eller stå stille mens man spiller. Spill hvor man går eller løper rundt gir også gode opplevelser, men man kommer ikke utenom det faktum at man må bruke spillkontrolleren til å gå fremover.

Playstation VR har støtte for forflytning i det fysiske rommet, men ofte blir effekten begrenset rent plassmessig. Man kan imidlertid lene seg, dukke, hoppe og lignende. Jo mer av kroppen man kan bruke i stedet for fingrene, jo bedre blir opplevelsen.

Jeg opplevde ingen kvalme under spillingen, som har vært ganske intens den siste tiden. Jeg har imidlertid mistet balansen et par ganger. I de beste spillene begynte jeg også å gå instinktivt, noe som raskt førte til kollisjoner med møblementet.

Personer som er disponert for bevegelseskvalme bør imidlertid være varsomme. Jeg har sett personer som må ta av seg visiret etter bare et minutt i fartsfylte VR-opplevelser.

Ikke helt billig

Dette er alt man trenger for en full VR-opplevelse på Playstation. Foto: Marte Christensen
Dette er alt man trenger for en full VR-opplevelse på Playstation. Foto: Marte Christensen (Foto: Oslo, 11.10.16: Dette er alt man trenger for en full VR-opplevelse på Playstation. Marte Christensen)
Playstation VR har en veiledende pris på 4.795 kroner. For å få full utnyttelse av Playstation VR må man i tillegg kjøpe et PS4-kamera til 499 kroner og bevegelseskontrollene Playstation Move til 879 kroner for to stykker . Kameraet gir bedre sporing av spillerens bevegelser og Move-kontrollene er nødvendig i mange spill for å kunne bruke hendene til å røre og flytte objekter. Den vanlige spillkontrollen har også bevegelsessensorer og kan brukes i de fleste spillene. Har man ikke en Playstation 4 fra før koster disse fra 2790 kroner.

Det gir en prislapp på over 6.000 kroner hvis man har Playstation 4 og fra 8.900 kroner hvis man ikke har Playstation 4.

Til sammenligning koster konkurrentene HTC Vive og Oculus Rift henholdsvis 9.490 kroner og 6.500 kroner (med håndkontroller). Men da må man i tillegg ha en ganske kraftig pc.

VR uten 3D

Hvis man bruker VR-visiret til spill som ikke er VR-tilpasset blir det mer som å sitte alene i en mørk kinosal og spille. Også vanlige spill vi testet får et nytt nivå av innlevelse hvis man bruker VR i stedet for en tv. Alt kommer tettere på og man kan leve seg mer inn i spillet, men det er langt fra så mye som i «ekte» VR-spill.

Kvalitet

Med en prislapp oppunder 5000 kroner forventer man en viss audiovisuell kvalitet. Bildekvaliteten er lavere enn på en tv, merkbart lavere. Jeg kunne godt tenkt meg flere detaljer i bildet, og her henger Playstation VR etter pc-konkurrentene.

Men oppløsning er ikke alt. Det viktigste er at spillene er gode: Ofte trumfer brukeropplevelsen det tekniske.

Bevegelsessporingen er bra. Hodebevegelsene er naturlige, riktige og presise, det samme kroppsbevegelsene.

Lyden bestemmes i stor grad av øreproppene man velger. Et helt kurant sett følger med i pakken. Playstation simulerer 3D-lyd, som er helt nødvendig for den rette innlevelsen. Men her vil det også være forskjeller fra spill til spill hvor bra lyddesignen er.

Konklusjon

VR er det neste store skrittet innen digitale spill og Playstation VR er et veldig godt produkt, ikke minst med tanke på at det er første generasjon.

Det koster en del å kjøpe, så sjekk at dette er noe for deg før du legger pengene på bordet.

Utvalget av spill er begrenset nå ved lansering, men VR er et satsingsområde for utviklerne og de fleste spill vil nok ha støtte for VR allerede neste år.

DNTV: Slik gikk det da DN testet Playstation VR

- Dette er bra!
DNs teknojournalist tester Play Station VR.
02:57
Publisert:
 

Les også:
En ny virkelighet d2Plus
Skap din egen virkelighet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Får krass kritikk av forfattere dnPlus   (+)

Over 400 mill. tapt på smarte hjem dnPlus (+)

Mange er uvitende om det beste ansattegodet dnPlus (+)