Sopra 3 er akkurat det mange Focal-fans har ventet på: En større utgave av Sopra 2, som bygger bro til de større Utopia-modellene. Den mest vesentlige forskjellen ligger i bass-seksjonen, som har fått større basselementer (fra 7”  til 8 1/4″)  og 60% større kabinettvolum. Det øvrige er veldig likt, inkludert diskanten av Beryllium og mellomtonen av Focals ”W” glassfiberblanding. Til og med delefrekvensene ser ut til å være like. Hvilket selvfølgelig vekker nysgjerrigheten: Er dette egentlig noe mer enn en forvokst Sopra 2?

Lydkvalitet

I likhet med lillebrødrene har  Sopra nummer 3 en fabelaktig energisk spillestil, og man får inntrykket av å lytte til musikken helt uten filter. Det som skiller Focal-høyttalerne fra den gemene hop, er den kraftige og dynamiske diskantgjengivelsen. Den låter veldig distinkt helt fra lave lyttenivåer, men spiller fortsatt klokkerent når lydnivået overstiger 100 desibel. Hvis du er vant til alminnelige siviliserte domediskanter, vil du sannsynligvis få sjokk av hvor mye informasjon Beryllium-diskanten greier å trylle frem, uten at det føles som den prøver for hardt på noen måte. Her finnes det heller ingen sjenerende farging eller metallisk klangkarakter, noe enkelte titan-domer kan beskyldes for å ha. På dette området kan Focalene måle seg med de aller beste high-end høyttalerne, uansett pris.

Mellomtonen er ikke stort verre: Focal har klart å få til en fullstendig homogen overgang mellom de to frekvensområdene, noe som gjør at både dype mannsrøster og lyse kvinnestemmer gjengis direkte og utilslørt. Høyttalerne er også her tilsynelatende upåvirket av hvilket lydnivå vi befinner oss på. De bevarer den samme forvrengningsfrie karakteren enten man spiller høyt eller lavt.

Og du for en bass! Selv om lillebrødrene fikk mye skryt, er det her vi finner den største forskjellen mellom Sopra 2 og 3. Hvilket ikke bør kommer som noen stor overraskelse, siden både stemplene og slagvolumet er større. Toppmodellen rekker bare et par Hertz dypere på papiret, men forskjellen er mye større i praksis. Her kan man ikke bare høre, men virkelig føle bassen på kroppen! Vi snakker ikke om tung og treg «subwooferbass» heller. Bassen er minst like kjapp og presis som på lillebror, men her er det skikkelig trykk hele veien ned.

Med Sopra 3 i full vigør, blir vi igjen påminnet hvilken betydning bass har for den totale lydopplevelsen. En gammel klassiker som Dylans Man in the long black coat fremstår i nytt lys. Plutselig kan vi tydelig høre hele bassgangen tydelig, og det driver låta fremover på en helt annen måte. Det samme gjelder «II Blå» med Lars Danielsson på bass og Mathias Eick på trompet. Sopra lar dem spille i perfekt symbiose, med like godt spillerom til begge instrumenter. Etter hvert som vi kommer til litt tyngre saker på lista, viser Sopraene at de kan rocke med de beste. Vi kjenner et saftig fraspark i trommene på AC/DCs Ballbreaker, samtidig som hver note fra bassgitaren kommer tydelig frem.

Når alt kommer til alt, virker det som Focal har greid å kombinere alle de gode kvalitetene fra No 2 med enda mer tyngde og bassdynamikk, uten å pådra seg noen direkte ulemper - bortsett fra prisen da, selvfølgelig.

Konklusjon

Vi har etter hvert dekket Sopra-serien så bredt at høyttalernes kvaliteter bør være tydelig for de fleste. Dette er hi-fi med høy underholdningsfaktor! Av alle tre høyttalere i serien er Sopra 3 etter vår mening den aller beste, fordi den kombinerer de samme superdynamiske egenskapene hele veien fra topp til bunn, uten å legge noen tøyler på musikken. Her får du en fullvoksen gulvhøyttaler med fullt frekvensområde og rikelige mengder dynamikk. Nettopp derfor behersker den også flere musikksjangre, og enten du er glad i jazz, klassisk, rock eller rap vil du elske bassgjengivelsen, innlevelsen og den rytmiske presisjonen fra Sopra 3. Sterk anbefaling!

 

Les hele testen på lydogbilde.no

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.