Telenor lanserer nå sitt turbo-3g-nett. Det er en vesentlig hastighetsoppgradering fra det vanlige 3g-nettet.

- Jeg tror hastigheten har alt å si. Det er det som gjør at du kan bruke mobilen i jobbsammenheng til å laste ned filer, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Med de nye hastighetene skal man kunne laste ned voksne filer på få sekunder. Det blir viktig for hele mobilmarkedet fremover, tror Telenor. Og dette er en kamp de vil vinne.

Med turbo 3g som våpen
- Jeg ser Netcom lanserte turbo-3g her om dagen. Jeg ønsker å være helt klar på at vår posisjon innen mobil kvalitet og infrastruktur ikke skal rokkes ved, sier Berit Kjøll, konserndirektør med ansvar for konsumentmarkedet i Telenor.

Les mer om Netcoms turbo 3g:

Telenor satser på å ha overgått Netcoms turbo-3g-utbygging med 25 prosent innen nyttår.

Telenor var først ute med 3g i Norge da de lanserte i 2004. Men ennå er dette et produkt for de litt spesielt interesserte, innrømmer Kjøll. Fremover nå tror hun imidlertid et solid nett for mobilt internett blir et sentralt våpen i kampen om kundene.

- Vår markedsandel i mobilmarkedet skal vi beholde og styrke – og da vil mobilt internett være en vesentlig del. Vi vil satse på å bruke det som en måte å skille oss ut på, sier hun.

Snart klart for allemannseie
En tredjedel av Telenors kunder har nå 3g-telefon, men andelen som bruker det aktivt er mye lavere.

- Det har tatt tid, men mobiltelefonene blir enklere å bruke, dekningen bedre og tjenestene flere og bedre. Til slutt vil alle ha det, det er dette som vil ta over, sier Kjøll.

Hun mener infrastrukturen og mobilene nå er bra nok, men at man har en vei å gå for å gjøre bruken enkel nok, slik at alle kan ta det i bruk.

- Det er flest av folk flest, sier hun.

Sist ute med turbo
Telenor hevder de tar det med ro at både Netcom og Ice fikk lansert sine oppgraderte nett før Telenor.

- Se på hva vi har i forhold til hva Netcom har mot slutten av året. Vi ventet med lanseringen istedenfor å åpne nettet bare innenfor ring 1 i Oslo, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Telenor lanserer turbo-3g i landets største fire byer i løpet av november og fortsetter så med å oppgradere 3g-nettet. Fra januar skal tjenesten være tilgjengelig i ti byer.

Dårligere dekning?
Dekningen med turbo-3g vil fremdeles være vesentlig dårligere enn utfordreren Ice, som tilbyr mobilt bredbånd med hastigheter som tåler en sammenligning med vanlig bredbånd. ICE sender imidlertid på en lavere frekvens enn Telenor, og kan derfor gi dekning tilsvarende turbo-3g over langt større områder med færre master. ICE lover å dekke nesten hele Norges areal, ikke bare folks bosteder.

ICE sammenlignet seg med Telenors manglende dekning for turbo-3g da de nylig oppgraderte.

Les om oppgraderingen her: Mobilt internett er to klikk unna

Telenor mener sammenligningen er skjev.

- Vårt antall basestasjoner vil gi oss betydelig bedre kapasitet enn Ice der vi bygger ut og der folk ønsker å være. Og hvis du mister dekningen med Ice vil du bli brutt. Hvis det skjer med vårt turbo-3g-nett vil du gå sømløst over på det beste tilgjengelige alternativet av 3g, EDGE, og GPRS, sier Kjøll.

Dekningsdirektør Amundsen opplyser at Telenor nå dekker 86,11 prosent av Norges flateareal med EDGE, som gir opptil 200 kbit/s nedlasting, og 26 prosent med 3g. Målt i andel av befolkningen som bor i disse områdene tilsvarer det henholdsvis 99,86 prosent og 85 prosent.

- Ice kan bare brukes i Norge, Sverige og Danmark, vår løsning kan du bruke i hele verden, sier Kjøll.