Lokasjons- og posisjonsbaserte tjenester er på fremmarsj som aldri før. Google Maps har vært en av de ledende tjenestene for utvikling av slike tjenester.

Les også:

I USA er tjenesten Street View blitt svært populær ettersom den gir et nøyaktig bilde av hvordan større byer ser ut på gatenivå. Dette vises ved at bilder tatt på gatenivå sys sammen til dynamiske bilder hvor gatenavn er lagt oppå bildene.

Google ønsker å bringe Street View til flere land og byer, men møter nå motstand i blant annet Storbritannia. Mest fordi tilfeldige forbipasserende og passerende biler med sjåfører kan vises tydelig på bildene. Uten å være klare over det selv.

– Vårt syn er at man trenger en persons samtykke for å bruke et ansikt til kommersielle foretak, sier Simon Davis i Privacy International, en engelsk personverngruppe til BBC.

Fjerner fjes
Flere amerikanere har klaget til Google over at ansiktene deres kommer klart frem på Stree View bilder og har fått ansiktene fjernet. Google prøver nå ut en tjeneste for atomatisk utvisking av ansikter på bildene, selv om det i USA er lovlig å fotografere publikum på gaten.

Les også: Se verden med iPhone

Privacy International er nå klare til å be Storbritannias datatilsyn om å stenge ned tjenesten, dersom Google ikke får fart på personvernet sitt.

– Google-ansatte har fortalt oss at teknologien ikke er klar til å tas i bruk enda, sier Davis til BBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.