Mens hackere tidligere var mest ute etter ære og berømmelse i hackermiljøet, er nå økonomisk vinning nesten utelukkende motivasjonen.

- De siste dagene har vi sett en stor økning i antall phishing-angrep som utnytter folks usikkerhet omkring finanskrisen, sier Symantecs markedssjef i Europa, Con Mallon, til Dagensit.no.

  Mallon sier at angriperne typisk sender ut en e-post som utgir seg for å være fra banken din, og hvor du blir bedt om å verifisere opplysninger om din bankkonto.

- Folk er for øyeblikket opptatt av om pengene deres er trygge, og går derfor lettere på denne typen svindelforsøk, sier Mallon.

Sosial hacking
Kriminelle bruker i stadig større grad såkalt ”social engineering” for å lure brukerne til å gi fra seg informasjon, eller installere ondsinnet programvare på pc-en. Dette kan være for eksempel programvare som overvåker tastetrykk på pc-en, eller som kan gjøre pc-en din til en såkalt "bot", som siden kan brukes i et botnet-angrep for eksempel for å ta ned andre nettsteder.

Mallon forteller at mange av angrepene kommer fra Russland og land i Øst-Europa, og at angriperne ofte benytter aktuelle hendelser til å lure folk. Ved for eksempel orkaner, jordskjelv og andre store katastrofer er informasjonsbehovet i befolkningen stort, og folks terskel for å klikke på lenker de ellers ikke ville klikket på er lavere.

Raskere sikkerhet
Mange av svindelforsøkene kunne vært hindret, hadde brukerne hatt oppdatert sikkerhetsprogramvare på pc-en. Problemet er at mange slår av antivirus og brannmur, enten fordi programmene forstyrrer for mye, eller gjør at pc-en går tregere.

Symantecs sikkerhetsprodukter i Norton-serien har vært beryktet for sin evne til å gjøre ellers raske og friske pc-er trege som sirup. For å unngå at brukerne slår av sikkerhetsproduktene har Symantec i sin nye 2009-versjon skrevet om store deler av programvaren, og laget en versjon som ikke bare skal være raskere enn forgjengeren - men ifølge Symantec raskere og mindre ressurskrevende enn konkurrentene. Flere uavhengige tester bekrefter nå også dette.

Den nye versjonen har blant annet fått en funksjon som gjør at den sjekker for oppdateringer mye oftere enn tidligere, slik at man hele tiden skal være sikker på å ha beskyttelse mot de nyeste truslene.

  - Mens et virus eller en trojaner tidligere var noe som kunne ligge og lure på pc-en din i lang tid, vet angriperne at de må slå til mye raskere i dag, sier produktsjef i Symantec, Dave Cole. I dag tar det mye kortere tid før et angrep blir stoppet av enten sikkerhetsprogramvaren på pc-en, eller av internett-leverandøren.

- Det er derfor om å gjøre for angriperne å komme seg inn på flest mulig pc-er i løpet av så kort tid som mulig, og få gjort så stor skade som mulig på kortest mulig tid, sier Cole.

Mobilvirus ingen trussel
Cole har ingen tro på at ondsinnet programvare på mobiltelefoner vil bli noe stort problem med det første.

- Alle slike trusler er finansielt motivert, sier Cole. Han mener årsaken til at det foreløpig har vært få virus, ormer og trojanere til mobiltelefoner er at det foreløpig er vanskelig for en angriper å tjene penger på denne typen angrep.

- Det vil ta flere år før denne typen angrep blir noe problem, sier Cole.

Les også: Lynraske kriminelle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.