Den norske søketjenesten Sesam har lansert en ny tjeneste hvor du kan klikke deg inn på kartet og utforske stedet fra gateplan. Tjenesten ligner på Googles Street view-funksjon, men den er foreløpig ikke tilgjengelig for norske byer.

- Sesam Gatebilder vil revolusjonere hvordan vi nordmenn bruker digitale kart. I stedet for å se alt i fugleperspektiv eller på skrå, kan du nå ferdes gatelangs og se området i normal høyde. Vi er selvsagt svært stolte av å være de første som tilbyr denne tjenesten til nordmenn, sier produktansvarlig for kart i sesam.no, Per Eirik Marton i en pressemelding.

 

Løsningen er laget ved at biler med kamera på taket har kjørt rundt i Oslo og store deler av Akershus og tatt bilder i flere ulike vinkler samtidig. Bildene er så satt sammen til et 360-graders bilde, slik at du kan bevege deg fritt rundt. Du kan også zoome inn på detaljer.

Totalt skal det være tatt rundt 350.000 bilder.

Sladder biler og mennesker
Google har fått kritikk for sin Street view-funksjon fordi man kan identifisere mennesker på bildene, og se hvor de har vært. Sesam har valgt å sladde både bilskilt og ansikter, for å ivareta personvern.

- Målet med å vise norske byer på denne måten er å gi gode bilder av stedene i kartet, ikke mennesker og biler. Derfor har vi brukt mye tid og ressurser på å fjerne alle ansikter og bilskilt som er synlige, og alle bildene er kontrollert manuelt, sier Marton.

Etter en nærmere sjekk fant vi imidlertid ut at det kun var personer i Oslo som var sladdet, mens de som bor i Ski ikke var det. Kanskje personer fra Ski har mindre å skjule enn Oslo-folk?

Ikke feilfri
Vi har prøvd tjenesten en liten periode, og synes den virker lovende. Men den er fortsatt noe skjemmet av feil, som for eksempel at pilene med gatenavn ikke alltid var like nøyaktige. Noen ganger gikk det ikke an å ta til høyre eller venstre i veikryss, andre ganger gikk pilen med veinavn rett ut i grøften eller inn i en bygning.

Det gjenstår en del jobbing med brukergrensesnitt før tjenesten er like bra som Googles løsning, men inntil Google kommer med gatevisning av norske byer er Sesam Gatebilder absolutt verdt en kikk. Du finner tjenesten her .

Les også: Se Norge gjennom militære øyne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.