I dag startet rettssaken mot de som står bak fildelingstjenesten The Pirate Bay.

Les også: Verdens største pirater i retten

Musikk-, film- og programvarebransjen krever millionbeløp i erstatning, men de fire tiltalte hevder de er uskyldige på alle punkter i tiltalen.

- Ingen deler av de beskyttede filene har passert Pirate Bays datamaskiner under den påståtte fildelingen, sa Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson ifølge Aftonbladet. Neij er tiltalt i saken, sammen med Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde og Carl Lundström.

Bittorrent-teknologien er nemlig slik konstruert at filene deles mellom brukere i nettverket, og at de som laster ned filer også laster opp filer til andre brukere. Pirate Bay er et slags søkeverktøy - en såkalt Bittorrent-tracker - som gjør det mulig å finne igjen filene.

Det er altså ikke The Pirate Bay selv som står for selve kopieringen av eventuelt opphavsrettslig beskyttet innhold, men de leverer en teknisk løsning som gjør at dette utvilsomt er langt enklere for brukerne.

Ikke ansvarlig for hvordan teknologien brukes
De tiltalte mener tjenesten ikke er ulovlig i seg selv, men bare bruker en vanlig - og lovlig - teknologi for fildeling. Carl Lundströms advokat Per Samuelsson sa under rettsaken at det ikke er kriminelt å drive en tjeneste som kan brukes både til lovlig og ulovlig virksomhet.

Samuelsson mener en fildelingstjeneste ikke er et kriminelt verktøy, på samme måte som en bil ikke er et kriminelt verktøy selv om den kan brukes til å kjøre for fort med.

- Det er ikke straffbart i seg selv å benytte en viss teknisk metode, argumenterte Samuelsson under rettsaken.

Nordmannen Peter Sunde benekter straffeskyld, og sier han ikke har vært en del av Pirate Bay - verken når det gjelder drift eller organisasjon. Gottfrid Svarthom Warg og sier også at det bare er han og Fredrik Neij som har drevet tjenesten. Carl Lundström skal heller ikke ha hatt noe med selve tjenesten å gjøre, annet enn at han har solgt serverplass og nettilgang.

Krever 100 millioner
De fire tiltalte står overfor mulig fengelsstraff på opptil to år og erstatningskrav på over 100 millioner kroner, men mener salget av musikk, film og spill ikke har blitt påvirket negativt som følge av The Pirate Bay.

Det er ifølge de tiltalte ingenting som tyder på at de som laster ned innholdet ville ha kjøpt det om ikke Pirate Bay hadde eksistert.

Resten av mandag og hele tirsdag denne uken vil bli brukt til aktor Håkan Roswalls saksfremstilling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.