Dagens Næringsliv skrev i dag at platebransjeorganisasjonen Ifpi krever at Telenor sperrer tilgangen til Pirate Bay og andre såkalte piratnettsider for sine kunder. Ellers vil Ifpi trekke Telenor for retten.
Les mer: Vil tvinge Telenor til piratblokk

Telenor sier nå at de avviser kravet fra IFPI. De mener det ikke finnes juridisk grunnlag for slik nettsensur, selv om Telenor også understreker at de ikke støtter piratkopiering.

Det er advoktatfirmaet Simonsen Advokatfirma DA som har fremsatt kravet på vegne av IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), Norsk Videogramforening og Norske Filmbyråers Forening. Dette meddelte selskapet fredag i et brev til advokatfirmaet.

Det er Telenors oppfatning at de som nettleverandør ikke er ansvarlige for kundenes handlinger på nettet.

– Vi følger gjeldende lover og regler, og kan ikke se at det er juridisk grunnlag for at en internettleverandør skal ivareta digitale rettighetshaveres interesser og stenge ute enkeltnettsteder, sier Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge.

- Fiks det selv
Telenor sammenligner dette med at Posten skulle åpne og sjekke brevene folk fikk tilsendt.

Ifølge Telenor er problemets kjerne at forretningsmodellen for salg av digitalt innhold er foreldet og ikke følger dagens bruk av nettet. Dette må rettighetshaverne selv rydde opp i, mener selskapet.

– Vår erf#229 er at folk helst vil betale for lovlige varer også på nett, dersom pris og tilgjengelighet er god, og kvalitet og brukeropplevelse holder mål, sier direktør Ragnar Kårhus.

Får støtte
Den norske bransjeorganisasjonen IKT Norge støtter Telenor i det de mener er prinsippfasthet.

– Dette er en meget viktig sak som handler om hvilke rolle de forskjellige aktørene har i samfunnet. Internettleverandører leverer tilgang til Internett, mens det må være politi og rettsvesen som skal håndtere påstander om lovbrudd sier prosjektleder i IKT-Norge Torgeir Waterhouse.

Også waterhouse og IKT Norge mener det er platebransjen selv som er problemet.

– Det har nå gått 10 år siden Napster gjorde ulovlig fildeling tilgjengelig for alle internetbrukere, og dessverre virker det som tunge aktører i platebransjen er mer opptatt av å legge ansvaret for egen unnfallenhet på tredjeparter fremfor å unytte teknologien til beste for både artister og musikkjøpere sier Waterhouse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.