Musikk-speiderne Kyle Hopkins og William Beard jaktet på norsk musikk til Microsofts produkter under by:Larm.

Reiser verden rundt
De to er "Music Supervisors" i Microsoft, og reiser verden rundt på jakt etter passende musikk til spill og forhåndsinstallasjoner i dataprodukter.

- Vi forsøker å finne god musikk som virkelig fortjener å bli hørt. Og vi prøver å finne nye og innovative måter å få det ut til folk på, sier Kyle Hopkins til NRK Kulturnytt.

Bestemmer all musikk
Og at de to herrer har makt er det liten tvil om.

- De sitter og bestemmer all musikk som brukes i hele Microsoft. Ikke bare i spill, men også i Windows, Zune, som er deres mp-3 spiller, og Xbox og alt mulig rart, sier Jarle Savio, leder for nye medier i EMI Music Norway.

Aerosmith har tjent mer penger på musikkspill enn på det siste albumet sitt. Jarle Savio, EMI Han møtte dem flere ganger under festivalen.

- Det var et positivt møte. De var genuint opptatt av norsk musikk og kjente til en del av den fra før. Men det er viktig å holde dem oppdatert, så de fikk med seg en stor bunke norsk musikk hjem, sier Savio til Dagensit.no

Men dette er ikke første gang han møter representanter for databransjen.

- Det er første gang vi har hatt kontakt med Microsoft, men vi har tidligere hatt kontakt med EA Games. De kommer forøvrig hvert år med sine musikkspeidere til Øya-festivalen.

Norske band i databransjen
Og norske band er allerede godt representert med musikk i it-bransjens produkter.

- Det er ganske mye norsk musikk i databransjens produkter i forhold til at vi er et så lite land, sier Jarle Savio.

 



Han mener det garantert vil komme norsk musikk i Windows, og trekker fram A-HA sine låter i Singstar som et klassisk eksempel på norsk musikk som har suksess. Men det er også mange eksempler på bruk av nyere norsk musikk. Ralph Myers and the Jack Herren band spiller så det lukter svidd i Grand Theft Auto lV, og Lene Marlin har hatt suksess i The Sims 2: Pets. Hennes musikk er blitt plukket opp av folk som har oppdaget henne gjennom The Sims og blitt diskutert på blogger med bakgrunn i at den var med i spillet.

Penger i musikkspill
Ettersom platesalget svinner, er musikk i dataprodukter en ny inntektsmulighet for norske band. Men det er stor forskjell på om den brukes som bakgrunnsmusikk eller i musikkspill.

- Det er småpenger i bakgrunnsmusikk. Men du får spredd musikken din, og særlig for nye artister er det viktig, sier Savio.

Kommer du derimot inn i musikkspill kan du dra inn store penger, i følge Savio.

- Areosmith har tjent mer penger på musikkspill enn på det siste albumet sitt.

Oppskriften for å lykkes er den samme som i den tradisjonelle platebransjen: Du må ha en hit, og rett låt til rett tid. Store artister med en fanskare fra før har dermed størst sjanse til å lykkes. Men spill kan også skape en hit.

- Vi ser jo at band har fått en hit gjennom spill som Guitar Hero og Rock-band, forteller Savio

Underutviklet
Han mener musikkbruken i it er en underutviklet del av musikkbransjen, og som eksempel bruker han trenden med at musikkspill på mobilen er i ferd med å ta av.

- Iphone forandrer måten vi bruker mobilen til musikk og spill, slår han fast

-Helt sinnsykt!
Datarock er et av de norske bandene som har fått spredd musikken sin gjennom The Sims og 12 andre spill.

- Det er helt sinnsykt! Datarock når sannsynligvis ut til 100 millioner gjennom de dataspillene, sier vokalist og frontfigur i Datarock Fredrik Saroea til NRK Kulturnytt.

Jarle Savio spår en lysende framtid for bandet fra Bergen.

- De har jo musikk som passer perfekt i en del adrenalinspill.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.