Et fall på hele 7,1 prosent rammet salget av pc-er over hele verden i første kvartal 2009 i forhold til samme tid i fjor. Det viser tall fra analysebyrået IDC, som forventet at salget ville gå ned med 8,2 prosent.

Det mener Loren Loverde i IDC faktisk er et godt signal og tror at synkende priser er en av grunnene til at fallet ikke ble like stort som ventet. Det forteller ganske mye om hvor svart situasjonen er i bransjen når slike tall oppfattes som et positivt signal mener flere observatører.

Bullish Intel-sjef
Men det er ikke det eneste signalet som oppfattes som positivt i bransjen. Intels konsernsjef Paul Otellini var uvanlig bull da han tirsdag kom med resultatvarsel tirsdag.

- Vi tror pc-salget har falt til et bunnivå i første kvartal og at industrien er på vei tilbake til de vanlige sesongsvingningene...jeg tror det verste nå er bak oss...

IDC deler ikke hans optimisme og mener at salget i andre kvartal vil fakle med 8 prosent i forhold til i fjor.

Netbook øker
Det er i første rekke salget av netbooks, eller mini pc-er som holder stand. Det har alle pc-produsenter med unntak av Apple nå i sine produktrekker. Og selv om salget av disse øker sterkt er ikke inntjeningen på denne type maskiner like stor som andre.

HP størst
Kvartalstallene viser også at Dell ikke lenger er USAs mestselgende produsent. Den plassen har HP overtatt etter å ha klart å øke salget med 2,9 prosent i det fallende markedet utenfor USA og 12,2 prosent i det amerikanske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.