Tynne pc-er er ikke noe nytt fenomen. Det som er nytt, er at supertynne pc-er er på vei til å bli de nye "folke-pc-ene". Og det uten at du ofrer for mye verken når det gjelder batterilevetid eller ytelse.

Det er ikke lenge siden de tynneste og letteste bærbare pc-ene var svært kostbare, til tross for at de var ganske mye tregere enn større og tyngre bærbare pc-er. Dermed var det gjerne bare administrerende direktør som kunne briefe med en "ultraportabel" pc i møtene, mens andre vanligvis måtte ta til takke med billigere alternativer.

I 2001 var Toshiba Portege 3480 en av de lekreste ultraportable pc-ene du kunne få kjøpt. Den hadde 11-tommers skjerm og kostet hele 33.948 kroner – eller rundt 40.000 (!) 2011-kroner. Pc-en veide 1,55 kilo og var 2,2 centimeter tykk. De færreste spurte sjefen om en slik pc, og de som spurte ble antagelig møtt med et kontant "nei".

Tre år senere, i 2004, kunne du få en enda tynnere Toshiba Portege R100 til rundt 17.500 kroner, som tilsvarer rett i underkant av 20 000 omregnet til 2011-kroner. Pc-en var bare 1,8 centimeter tykk og hadde 12,1-tommers skjerm.

I dag får du en Apple MacBook Air eller en Samsung 900X med 11,6-tommers skjerm og en tykkelse på 1,7 cm til henholdsvis 7.890 og 8.995 kroner – godt under halvparten av hva tilsvarende lettvektere kostet i 2004. Vekten på begge ligger på 1,06 kilo – like under det Toshibas 2004-modell veide.

Pc-ene har med andre ord verken blitt mye tynnere eller lettere enn pc-ene i 2004, men de er langt kraftigere – og har kommet ned på et prisnivå som gjør at de er aktuelle også for andre enn sjefen.

 

Nå skal også "folke-pc-ene" til 6-7.000 kroner bli tynnere.

Fire av ti skal være ultratynne
Intel presenterte i vår planene for en ny klasse bærbare pc-er de kaller Ultrabook. Intel er den desidert største produsenten av prosessorer til bærbare pc-er, og sier de med Ultrabook ønsker å skape en helt ny klasse bærbare pc-er hvor man får kraften fra større og tyngre bærbare inn i en liten, tynn og lett pc.

Og dette blir ikke et nisjeprodukt: Rundt 40 prosent av Intels prosessorer for bærbare pc-er vil ifølge Intel være laget for Ultrabook-pc-er.

På den store IFA-elektronikkmessen i Berlin viste blant andre Lenovo, Toshiba og Acer frem de aller første Ultrabook-produktene – pc-er som er bare rundt 13-15 millimeter tykke. Til tross for god ytelse skal Lenovo-maskinen ha en batterilevetid på opptil åtte timer, mens Acer lover rundt 7 timer. Prisene vil antagelig ligge på mellom 6.000 og 9.000 kroner her i Norge – avhengig av utstyrsnivå.

Batteri hele dagen
I takt med at batteriteknologien er blitt bedre, har også pc-ene blitt kraftigere – som igjen betyr høyere strømforbruk, og kortere batterilevetid. Det å lage pc-er som holder koken mesteparten av dagen har derfor vært noe mange pc-produsenter har jobbet mye med. Blant andre Acer har pc-er med batterilevetid på 8-10 timer.

 

Jo tynnere pc-ene er, jo mindre plass er det naturlig nok til batteriet. For at en pc skal kunne brukes hele dagen på én lading er det derfor nødvendig at de ulike komponentene i pc-en bruker så lite strøm som mulig. Og det er noe av det mest sentrale i Intels Ultrabook-strategi.

Som en del av Ultrabook-planene lanseres det neste år enda raskere og mer strømgjerrige prosessorer. Og i 2013 er det klart for neste trinn i planen, når Intel lanserer prosessorer som skal bruke bare halvparten så mye strøm som dagens.

Intel ser for seg at den nye generasjonen bærbare pc-er skal kombinere ytelsen og mulighetene i dagens bærbare pc-er med fordelene ved tynne og lette nettbrett som iPad og Samsung Galaxy Tab.

- Det å transformere pc-en til en tynn, ultraresponsiv enhet vil endre måten mennesker bruker pc-en sin på, sier Jonney Shih i Asus.

Les også: Derfor er pc-en din så billig - og treg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.