Det verdikonservative Høyre

Mangelen på ideologisk tydelighet, plasserer Høyre mellom Venstre og Frp, skriver

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Per-Kristian Foss beskriver Høyre som liberal-konservativt. Kombinasjonen av de to ideologiene kan oppfattes som et paradoks, men Foss har sitt på det tørre. Det liberale representerer ønsket om individets valgfrihet, mens det konservative peker på pengepolitikken - staten skal være moderat (altså konservativ) i sine reguleringer. Den konservative pengepolitikken åpner altså opp for et liberalt menneskesyn.

Beskrivelsen av partiet som liberal-konservativt er likevel problematisk. Istedenfor å tydeliggjøre ideologien, er den med på å plassere Høyre i en intetsigende posisjon mellom Venstre og Frp. Høyre henfaller slik til Frps endimensjonale, politiske spektrum. Partiet burde tilkjenne seg selv større ideologisk ballast enn som så.

 

Det er derfor betimelig å etterspørre det verdikonservative Høyre. Det er en grunn til at små gutter får respekt for selvsikre bestefedre med grått hår og dress. Det er fordi bestefedrene tror på noe. En liberal aksept av alle holdninger og meninger som like verdifulle kan fort resultere i at samtlige verdier eroderes bort i relativisme.

Det ser ut til at Høyre, slik Foss gjør i DN, må ty til mangfoldsbegrepet før partiet tør å støtte seg til en konkret verdi. Mangfold er viktig, men av og til må noen verdier vurderes som viktigere enn andre. Jeg håper Høyre tydeliggjør dette, slik at de av oss som er opptatt av moderasjon i verdirelativiseringen ikke må støtte oss til pietister i KrF.

Erling A. Christiansen er masterstudent ved UiO.

Dagens Næringsliv kjører sommerdebatt om fremtiden for Norges nest eldste parti. Delta i meningsutvekslingen på nettet i DN Forum, eller send ditt innlegg til debatten i Dagens Næringsliv, debatt@dn.no.

Debatt Stengt 

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.