(Furuflaten): Visste du at et gram avføring kan inneholde ti millioner virus, en million bakterier, 100 parasittcyster og 100 parasittegg?

Renslighet og sikkerhet ligger bak utviklingen av et flyttbart, enkelt og brannsikkert hytte- og anleggsdo. Bak nyvinningen står industribedriften Arctic Plast i samspill med nabo Ecotech i den lille industribygda Furuflaten i Troms.

Arctic Plast har utviklet og produserer skallet til toalettet på oppdrag fra Ecotech, som har utviklet den totale tekniske løsningen og som sammenstiller toalettet komplett ferdig klar til bruk. Toalettet trenger ikke vann og etterlater kun noen gram steril aske etter et besøk.

På kontoret til gründer, oppfinner, daglig leder og majoritetseier Oddbjørn Skogvang (52) merkes en stadig mer intens, sviende lukt.

– Hva er det som lukter?

– Her lukter penger, hehe. Nei, det er vel styren – egentlig et fyord. (Styren er et løsemiddel brukt i fremstillingen av armert plass – red.anm.) Det er mikroskopiske mengder, men det kjennes godt. En skarp lukt, men det er det jo også i grisefjøset. Det er som alle andre lukter – du blir vant med det, men det hadde vel ikke gått å ha et vanlig kontorbygg her, smiler Skogvang.

 

Kan ikke ta fyr
Bedriften lager «skallet» til hyttetoalettet Cinderella i armert plast. Nabobedriften Ecotech produserer selve «forbrenningsanlegget» til toalettet. Årlig produksjon er over 3000 toaletter. Konseptet er å brenne hytteavføringen på mer enn 600 grader celsius og omdanne det til luktfri aske.

Det åpnet seg en mulighet for Skogvang og Arctic Plast i 2006 etter noen episoder med hyttetoaletter som tok fyr og etter at en svensk hyttedo-konkurrent gikk ad undas. Ideen var å lage et plastskall som ikke kan ta fyr og som også har dobbel barnesikring.

– Det lukter ikke, men det kommer ut litt eksos.

Ny teknologi ble kjøpt inn fra England og tilpasset produksjonen. Skogvang & Co har utviklet egne spesiallagde former og dermed kunne støpingen av det perfekte hyttodoet starte. I ettertid har også en robot blitt kjøpt inn for å effektivisere arbeidet ytterligere.

– Et av kravene var at det måtte være brannsikkert. Materialet er selvslukkende, det kan ikke brenne.

 

Petter Smart?
Det er flere plastbedrifter med egenutviklede produkter i industribygda Furuflaten på vel 300 personer. Og Arctic Plast utvikler også egne sideprosjekter; en lett, stabil jolle som også kan være takboks på bil, et kombinert vann- og akebrett, en lett pulk for scooter samt andre «hemmelige» prosjekter.

– Hvorfor er det så mange «Petter Smart`er» på Furuflaten?

– Jeg liker egentlig ikke den betegnelsen. Hva fikk vel egentlig han til? Men når det er sagt så er det vel mer industri her enn i for eksempel Tromsø – og i en produksjonsbedrift er det kanskje lettere å få ideer til forbedringer.

– Men hva skal til for å utvikle en idé til en ferdig bedrift?

– Du må være litt oppfinnsom, tenke egne løsninger, det er ingen andre som driver akkurat med det samme så du får lite hjelp innlands. Jeg henter det meste av kunnskapen fra England. Det er metodene og tilpasningene våre som er det spesielle. Alt av råvarer annet går an å kjøpe.

 

Frisk luft i Lyngsalpene
Etter en dag med grublerier, småreparasjoner og innpusting av styren hiver han seg i frisk luft. Da blir det enten topptur i Lyngsalpene på randoneeski eller på «bortoverski», ut på scooteren, på jakt med to irske settere eller på hesteryggen. Og hesteinteressen kom litt plumsk på:

– Jeg kjøpte en hest til datteren min, men den var litt for stor til henne. Så jeg begynte å ri selv. Nå er jeg ute på turer i en til to timer opptil tre ganger i uken.

Fylkesvinner: Gasellevinner slakter formuesskatten
Tabell:
Fylkesanalyse: Troms står han av - igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene